Pantelimon, Drumul Taberei sau Colentina? Pariu ca habar nu aveai de la ce vine, de fapt, numele cartierului unde ai copilarit?

De: Cancan
Publicat: 08/03/2014 | 11:59
Podul Calicilor din actualul cartier Rahova in 1856

Multi bucuresteni care locuiesc chiar si de zeci de ani in Capitala habar nu au de unde provine numele cartierului in care traiesc. Spre exemplu, putini stiu ca 13 Septembrie vine de la Ziua Pompierilor. Mai exact numele aduce aminte de batalia din aceea data de la 1848 intre pompieri si trupele otomane.

Numele cartierului Aviatorilor vine de la statuia cu acelasi nume

Cartierul Aviatiei  a fost ridicat la ordinul fostui dictator Nicolae Ceausescu, care dorea aici sa aduca personalul din aviatie, armata si politie. De asemenea, cartierul Aviatorilor a fost botezat astfel dupa Monumentul Eroilor Aerului, cunoscut ca „Statuia Aviatorilor”.

Elita orasului avea cartierul ei

Cartierul Aviatiei a fost ridicat la cererea lui Nicolae Ceausescu

In perioada 1920-1940, functionarii din Ministerul Agriculturii si al Domeniilor au vandut parcele si loturi de pamant in zona Domenii, iar de aici a venit si numele zonei.

Aceasta zona era dedicata elitei Capitalei. Putini bucuresteni stiu ca numele cartierului Floreasca vine tocmai de pe vremea lui Mihai Viteazul. Sub domnia acestuia a fost atestat satul Florestii sau al Floreascai. Acesta se impartea in trei zone mai mici Floreasca de Sus, de Mijloc si de Jos. Cartierul Baneasa isi trage denumirea de la nevasta banului Dimitrie Ghica.

Lacul Floreasca era in urma cu ani buni una dintre atractiile Capitalei

  Denumite dupa vite

Cartierul Vitan, care este cunoscut in toata Capitala dupa ce aici s-a construit primul mall din Capitala, isi trage numele de la vitele care pasteau aici, pe Campia Vitanului.

Balta Alba vine de la o grapa de var, unde in timpul lui Caragea se topeau cadavrele ciumatilor.

Si istoria cartierului Berceni este una interesanta. Numele vine de la boierul Miklós Bercsényi. Legendele spun ca o ceata de husari, condusa de grof, s-au oprit undeva la sud de Bucuresti, in drumul lor spre turci. Nu se stie daca au plecat mai departe sau au ramas acolo, dar zona a ramas cunoscuta de-a lungul timpului ca Berceni.

O zona din cartierul Drumul Taberei in 1968

Cartierele rau famate, denumite dupa trupe de lupta

Unul dintre cel mai rau famate cartiere din Capitala, Ferentariul, are o istorie aparte. Unii spun ca numele acestuia vine din latina, de la „Ferentarius“ soldat din infanteria usoara a legiunilor romane.

De asemenea, unele legende indica faptul ca aici s-ar fi aflat campul de exercitii al ferentarilor, din oastea lui Mihai Viteazul. O alta teorie sustine ca numele de Calea Ferentarilor ar fi aparut in cinstea soldatilor olteni ai Domnitorului Alexandru Ioan Cuza – ferentarii – care ar fi fost improprietariti cu pamant ca rasplata pentru vitejia pe care au aratat-o.

O zona din cartierul Drumul Taberei in 1968

Cartierul Rahova, are un nume nou. Zona a fost botezata asa datorita arterei care o strabate, Calea Rahovei, in amintirea Razboiului de Independenta. Calea Rahovei a fost cunoscuta in trecut sub denumirea de Podul Calicilor sau Drumul Florareselor. Numele podului venea de la scandurile de lemn cu care era pavat, acesta fiind un material mai ieftin decat piatra. Podul Calicilor era ionconjurat de cersetori si oameni nevoiasi.

Un tablou care ilustreaza mai multe persoane care se scalda in raul Colentina. Pictura a fost realizata in 1869 de Amedeo Preziosi

Numele de Colentina vine de la „colea-n-tina“, care face referire la o zona unde Matei Basarab i-ar fi fugarit pe turci, intr-o batalie.

Numele de Crangasi isi are originea de la Codrul Vlasiei, aici a existat o prelungire a padurii unde traiau crangasii. Putini stiu ca in zona unde azi se intinde Crangasiul, in sec. al IV-lea au fost gasite monede romane din timpul lui Valentinian I (364-375 d.H.) si un cuptor de ars oale. De asemenea, harta statistica intocmita intre 1828-1832, si aparuta in 1835, aminteste despre un catun neinsemnat, Crangasi, cu maximum cinci gospodarii.

Drumul Taberei se numeste astfel datorita lui Tudor Vladimirescu, care, in 1821, intra in Bucuresti pe la vest si isi aseaza aici tabara de panduri. (Sursa foto wikipedia.org, roconsulboston.com, historia.ro) (A.S.)