Ministrul Mediului, Barna Tanczos, vine cu o propunere ce îi încântă pe toți cei care locuiesc la bloc. Oficialul vrea să extindă programul Casa Verde Fotovoltaice astfel încât să poată să obțină finanțare pentru instalarea unor asemenea panouri și cei care locuiesc la bloc. Află ce e de făcut în acest sens.
Cu ajutorul programului Casa Verde Fotovoltaice, persoanele fizice pot solicita bani de la stat pentru montarea de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică. Până acum au fost acceptat dosarele venite din partea oamenilor care stau la casă. Acum, Ministrul Mediului, vine cu o modalitate ce i-ar putea ajuta și pe cei care locuiesc la bloc.
CITEȘTE ȘI: PANOURI FOTOVOLTAICE 2022. S-A DAT LEGEA AŞTEPTATĂ DE O MULŢIME DE ROMÂNI
Barna Tanczos, Ministrul Mediului, Apelor și al Pădurilor, caută o soluție pentru ca toți cei care locuiesc la bloc să beneficieze de programul Casa Verde.
”Ar fi bine să găsim o soluție și pentru blocuri. Acolo lucrurile sunt mult mai complicate din punct de vedere tehnic în primul rând, pentru că energia produsă nu se poate repartiza pe apartamente.
Pe de altă parte, oamenii ar fi mulțumiți să acopere măcar consumul de curent electric din spațiile comune, cum ar fi casa scării sau funcționarea liftului. În Sibiu, primăria a aprobat deja instalarea de panouri fotovoltaice pe blocurile cu acoperiș tip șarpantă și pe cele care au terase, cu condiția să nu fie alterată estetica imobilelor”, a declarat Barna Tanczos.
Din păcate, discuțiile s-au împiedicat în chestiuni tehnice. Cei care dețin o casă și au depus deja solicitări pentru panouri fotovoltaice trebuie să se înarmeze cu răbdare: administrația fondului pentru mediu a analizat mai puțin de o cincime dintre dosare.
”Curentul, chiar dacă e doar pentru casa scării, e ceva. Orice ban care îți vine și nu îl dai, e un lucru foarte bun.
Pentru o asemenea investiție, toți vecinii trebuie să se pună de acord. Până să extindă programul Casa Verde, autoritățile trebuie să-l facă să funcționeze. În acest moment, Administrația Fondului pentru Mediu a reușit să analizeze doar 18% din cele peste 44.000 de solicitări de finanțare depuse”, a declarat Ioan Constantinescu, președintele asociației de proprietari.
Mai mult, locatarii unui bloc din București sunt pionieri în domeniul panourilor fotovoltaice instalate pe clădiri de tip condominiu. Au obținut, cu ajutorul unei organizații neguvernamentale, un grant de 9.000 de euro pentru a-și produce singuri energia necesară spațiilor comune.
”Au fost 88 de asociații de proprietari care au aplicat și în urma unei analize și a unei selecții am fost plasați pe o listă scurtă și apoi am avut un interviu. Terasa blocului nu este umbrită, deci e perfectă pentru un sistem fotovoltaic”, a povestit Nadia Crânganu, proprietara unui apartament.
Oamenii așteaptă acum ca instalația să fie pusă în funcțiune și speră să devină prosumatori – adică să poată livra energie în sistemul național. În acest fel, fiecare își va putea compensa o parte din facturile primite.
Tocmai aceasta este problema în care se împiedică și inițiativa ministrului, de a finanța montarea de panouri fotovoltaice pe blocuri.
Ordinul MMAP 2.385/2021, publicat luni în Monitorul Oficial, schimbă modalitatea de înscriere și rezervarea sumelor în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice. Prin prisma acestuia, persoanele fizice pot solicita bani de la stat pentru montarea de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică.
Prima schimbare făcută este următoarea: elaborarea listelor cu solicitanții eligibili se vor ocupa instalatorii validați în program. Apoi, prin acest ordin au fost modificate și regulile înscrierii în program. Mai exact, de-acum, persoana fizică depune la instalatorul validat dosarul de finanțare, ce trebuie să conțină o serie de documente (detalii, mai jos), iar instalatorul face identificarea solicitantului și analiza conformității documentelor prezentate de acesta cu condițiile impuse prin ghidul programului.
VEZI ȘI: ROMÂNII CARE ȘI-AU MONTAT PANOURI FOTOVOLTAICE NU LE POT FOLOSI. IATĂ CARE ESTE MOTIVUL