Panouri fotovoltaice 2022. S-a dat legea aşteptată de o mulţime de români

Publicat: 06/08/2022 | 17:14
Panouri fotovoltaice. Foto: Pixabay

Legea cu privire la panourile fotovoltaice a atras atenția tuturor românilor care își doresc să beneficieze de noile condiții. Treptat, tot mai multe persoane optează pentru astfel de surse de energie, însă, până acum, au existat reguli destul de stricte pentru a le construi.

Pe data de 24 iulie 2022, legea pentru instalarea panourilor fotovoltaice pe terenuri agricole a intrat în vigoare. Astfel, au fost create mai multe modificări ale Fondului Funciar, chiar dacă președintele Klaus Iohannis promulgase legea cu mult timp înainte.

VEZI ȘI: CÂT COSTĂ PANOURILE FOTOVOLTAICE PENTRU UN APARTAMENT CU 2 CAMERE. ÎN CÂT TIMP RECUPEREZI INVESTIȚIA

Românii vor putea beneficia de panouri fotovoltaice pe o suprafață de 50 de hectare

Legea prevede amplasarea panourilor fotovoltaice pe o suprafață de cel mult 50 de hectare. Se pare că, inițial, oficialii nu doreau să se amplaseze astfel de obiecte pe terenurile extravilane care ar putea fi folosite în agricultură. În acest moment, terenurile de clasa a III-a, a IV-a și a V-a sunt ideale pentru amplasarea unor panouri fotovoltaice.

„Pe terenurile agricole de clasa a III-a, a IV-a și a V-a de calitate, având categoria de folosință arabil, pășune, vii și livezi, precum și pe cele amenajate cu lucrări de îmbunătățiri funciare, situate în extravilan, în baza autorizației de construire și a aprobării scoaterii definitive sau temporare din circuitul agricol, pot fi amplasate obiective de investiție”, se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial.

CITEȘTE ȘI: CÂT COSTĂ SĂ INSTALEZI PANOURI FOTOVOLTAICE PENTRU O CASĂ CU TREI CAMERE. CÂȚI BANI ECONOMISEȘTI DACĂ LE FOLOSEŞTI

O altă prevedere a legii face referire la faptul că terenurile agricole pot fi folosite în sistem dual, adică atât pentru producerea de energie electrică, cât și producerea de cereale. Pentru a obține un teren exclusiv pentru panourile fotovoltaice, doritorii vor fi nevoiți să primească aprobarea pentru construcție, prin plata unor tarife ale Fondului de ameliorare a fondului funciar.

Pajiștile sunt cele care vor fi ferite de o asemenea investiție uriașă, deoarece se consideră că acestea sunt folosite pentru a produce furajele destinate animalelor domestice. Producerea de energie electrică din surse regenerabile va fi posibilă numai în cazul în care sunt respectate toate regulile impuse recent.

Valentina Ene
Valentina Ene a ales să lucreze în presă din anul 2019, dar a cochetat cu lumea mondenă încă din liceu. Pasionată de showbiz, dar și de actualitate, s-a alăturat site-ului CANCAN.RO pentru a putea acoperi o paletă cât mai largă de subiecte. Valentina Ene este redactor la site-ul CANCAN.RO, ... citește mai mult