Panică printre șoferii din România, care pot rămâne fără permis. Legea din țara noastră este cea mai restrictivă la acest capitol

Publicat: 05/08/2023 | 11:50
Cu ce amenzi se pot alege șoferii din România, care depășesc limita de viteză / Foto: Arhivă

Toți șoferii din România trebuie să știe asta! Legislația privind limita de alcoolemie pentru conducătorii auto de la noi din țară este printre cele mai stricte din Europa. Așadar, cei care conduc și depășesc limitele impuse de lege se pot alege cu dosar penal și chiar închisoare.  

Din cauza numărului uriaș de accidente rutiere care au loc pe șoselele de la noi din țară, autoritățile române au implementat legi dure pentru șoferii care conduc sub influența băuturilor alcoolice. Este una dintre cele mai riguroase legislații din toată Europa, atunci când vine vorba despre acest aspect. Concret, orice șofer care este depistat sub influența alcoolului va fi aspru pedepsit de oamenii legii. În cazul în care alcoolemia este peste limita de 0,80 g/l alcool pur în sânge (peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat), atunci conducătorul auto se poate alege cu dosar penal și chiar închisoare.

CITEȘTE ȘI: SCHIMBARE IMPUSĂ DE UE PENTRU ȘOFERII CARE AU CATEGORIA B. MEMBRII PARLAMENTULUI EUROPEAN VOR VOTA PROPUNERILE COMISIEI DE SPECIALITATE

Cu ce sancțiuni se pot alege șoferii aflați sub influența băuturilor alcoolice la volan

În funcție de cantitatea de alcool consumată de către șofer, atunci pedeapsa variază. Pentru cei care au consumat o cantitate mică de alcool, atunci se pot alege cu amendă și suspendarea permisului de conducere. În cazul în care șoferul este prins cu o concentrație de alcool între 0,01 și 0,40 mg/l în aerul expirat, el va primi o amendă contravențională și i se va suspenda permisul de conducere pentru 90 de zile, potrivit Ordonanței de Urgență 195/2002. Valoarea sancțiunii este cuprinsă între 9 și 20 de puncte, iar asta înseamnă că șoferul va trebui să plătească între 1.305 lei și 2.900 lei.

Cei care conduc într-o stare de ebrietate avansată, autoritățile române îi pot sancționa mult mai aspru. Adică, cu dosar penal sau chiar închisoare, acolo unde este cazul.

”Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat) se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”, este sancțiunea prevăzută la punctul 1, ART 87 din Ordonanța de Urgență 195/2002. Dacă instanța va considera de cuviință, atunci conducătorul auto, care se află într-o astfel de situație, poate sta un an după gratii sau chiar mai mult.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE, ȘOFERI! AMENZI ÎNTRE 2.500-5.000 DE LEI DACĂ NU RESPECTAȚI ACEASTĂ REGULĂ

Ce se întâmplă în cazul refuzului recoltării probelor biologice

Refuzul de a sufla în aparatul etilotest sau de a vi se lua probe de sânge duce la o sancțiune mult mai gravă. „Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul […] de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanțe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani”, se arată în cadrul ordonanței precizate mai sus.