Panică pentru un grup de turiști din Băile Herculane! Au dat nas în nas cu o viperă cu corn. Sancțiuni dure pentru cei care ucid specia

Publicat: 14/06/2023 | 14:29
Un grup de turiști au întâlnit o viperă cu corn, pe un traseu

Un grup de turiști din Băile Herculane au întâlnit, pe un traseu, o viperă cu corn de un metru. Nu este o întâmplare, pentru că zona Banatului este cunoscută pentru prezența lor, îndeosebi în spațiile înverzite. Pe de altă parte, nu pot fi omorâte, pentru că sunt protejate prin lege, iar sancțiunile sunt foarte dure. În această perioadă a anului, devin agresive și pot ataca! Iată detaliile mai jos, în articol.

A fost un moment de panică pentru un grup de turiști din Băile Herculane, recent. Aflați pe un traseu montan simplu, aceștia au dat nas în nas cu o viperă cu corn lungă de un metru. Prezența viperelor în zona respectivă nu este o întâmplare. Zona Banatului are faună și floră diversă, iar viperele fac parte din peisajul natural. Încă de la finalul primăverii, viperele cu corn își revin din hibernare. Iar, când temperaturile cresc, în speță în lunile iunie și iulie, devin agresive, pentru că este sezon de împerechere.

Ești sancționat dacă ucizi o viperă cu corn

Specia a fost zărită pe un traseu montan frecventat zilnic de sute de turiști. De altfel, viperele nu pot fi omorâte, deoarece sunt protejate prin lege. Persoanele care încalcă legea sunt pasibile de sancțiuni foarte dure. Fie primesc o amendă de până la 60.000 de lei, fie sunt condamnate la un an închisoare.

Legea europeană și cea românească (OUG 57/2007 și Legea nr. 49/2011) explică, negru pe alb, că specia nu poate fi prelevată, capturată sau ucisă: „Prelevarea, capturarea sau uciderea speciilor prevăzute în anexele actului juridic menționat se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă penală de la 30.000 lei la 60.000 lei”.

Vezi și UN ȘARPE DE 1,5 METRI, GĂSIT ÎNTR-O BENZINĂRIE DIN OLTENIA. ALTĂ REPTILĂ A APĂRUT ÎN CLUJ

Ce să faci atunci când ești mușcat?

Cazuri în care persoanele au fost mușcate de vipere au existat în România. De exemplu, anul trecut, un bărbat de 60 de ani din Suceava a ajuns la spital, după ce a fost atacat de o viperă, în timp ce stătea pe iarbă, în pădure. (vezi aici) Este adevărat că mușcătura unei vipere ar putea fi fatală. De aceea, odată ce pornești la drum în astfel de zone montane, trebuie să îți iei câteva măsuri de siguranță. Nu uita să te interesezi dacă există ser antiviperin la cea mai apropiată unitate medicală din zona în care este efectuată drumeția.

Mai înainte de toate, dacă o persoană este mușcată de o viperă, aceasta trebuie să stea întinsă pe spate. Nu trebuie să facă vreo mișcare. Dacă mușcătura a fost în zona unui membru (mână, picior), atunci trebuie să fie așezat sub nivelul inimii. Dacă nu există această posibilitate, atunci se va rămâne în poziție întinsă. Victimei trebuie să i se îndepărteze obiectele pe care le are asupra sa. Printre acestea se numără și încălțămintea, hainele strâmpte, bijuteriile sau oricare alte obiecte.

Evident, trebuie să apelez 112 și să transmiți toate detaliile, pentru a primi ajutor cât mai repede. Starea de sănătate a victimei trebuie monitorizată din 15 în 15 minute. Rana provocată de mușcătură trebuie curațată (apă oxigenată + pansament steril). Apoi, zona afectată trebuie spălată cu apă și săpun. Există posibilitatea în care victima ar putea să dea semne de hipotermie. În acel moment, trebuie să o acoperi cu o pătură sau un material textil. În plus, nu uita de hidratare.

Sursă foto: Facebook