Panică la Dacia-Renault din cauza unui atac informatic. Producţia uzinei din Mioveni a fost suspendată! Reacţia SRI
UPDATE SRI reacţionează după atacul cibernetic: „Nu avem vizibilitate suficientă pentru a putea estima impactul la nivel naţional”
Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Ovidiu Marincea, a precizat, pentru Mediafax, că SRI nu are vizibilitate suficientă pentru a putea estima impactul la nivel naţional al atacului de timp ransomeware şi că acesta poate afecta orice sistem Windows ce nu are actualizarea de securitate MS17-010, prin urmare, o astfel de ameninţare, un atac cu acest tip de ransomware, nu vizează anumite entităţi.
Totodată, organizaţiile ar trebui să se asigure că au sistemele de operare Windows actualizate la zi, a mai precizat Ovidiu Marincea.
UPDATE Ministrul Comunicaţiilor: „Actualizaţi-vă sistemul de operare şi faceţi backup la date!”
Ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, a precizat că nu există date privind impactul atacurilor cibernetice asupra României, fiindcă nu există nicio obligaţie pentru companii sau instituţii să raporteze astfel de situaţii. Acesta recomandă actualizarea sistemului de operare.
“Nu avem date privind impactul atacurilor cibernetice asupra României. Nu există nicio obligaţie pentru operatori să raporteze şi avem doar cifre parţiale. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu instituţiile statului. Sunt situaţii în care nici nu ştiu de astfel de atacuri. În cazul anumitor atacuri îţi dai seama fiindcă sunt criptate fişierele şi ţi se cere o sumă de bani ca să le decripteze. Dar foarte multe atacuri nu sunt vizibile şi lumea nu ştie de ele. Pot să stea sute de zile în sisteme şi deţinătorul sistemului să nu aibă nici cea mai vagă idee că e un atac în derulare”, a declarat pentru Mediafax, Augustin Jianu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Acesta a transmis însă o recomandare către populaţie, companii şi instiuţiile statului: „Trebuie actualizat sistemul de operare acum, urgent! Trebuie actualizeze aplicaţiile software pe care acest sistem de operare le utilizează, folosit un sistem antivirus şi trebuie făcut backup la date, fie că vorbim despre companii, fie că vorbim despre persoane. Dacă sunt informaţii importante sau sensibile, să le pună pe un dispozitiv de stocare extern, tip memory stick, hard disk, CD etc. Aceste lucruri trebuiesc făcute acum!”, a subliniat Jianu.
Reamintim că un atac informatic „la nivel global” şi calificat ca „incident major” de către Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie (NHS) a blocat calculatoarele a numeroase spitale din această ţară, un atac similar înregistrând şi mari companii spaniole, printre care Telefonica, transmite AFP. Ţinte au fost însă şi instituţii din Statele Unite, China, Rusia sau Germania, în total, cel puţin 99 de ţări fiind vizate.
„Un anumit număr de organizaţii au raportat că au fost afectate de atacuri informatice”, a explicat NHS într-un comunicat, subliniind că ancheta în acest caz este la început, dar că virusul ar fi Wanna Decryptor.
Acest virus criptează datele existente pe un computer, cu scopul de a cere proprietarului o răscumpărare în schimbul unei chei de deblocare, anunţă realitatea.net.
Atacul ar fi unul „la nivel global” şi ar atinge organizaţii din Australia, Belgia, Franţa, Germania, Italia şi Mexic, au indicat analişti de la Forcepoint Security Labs, într-un comunicat, precizând că este vorba de o „campanie majoră de e-mailuri răuvoitoare”.
„În acest stadiu, nu avem elemente care să ne facă să credem că a existat un acces la datele pacienţilor”, a dorit să asigure conducerea NHS.
Acest atac nu este „îndreptat specific contra NHS şi atinge alte sectoare”, a adăugat aceasta, fără a da alte detalii.
Totodată, şefa guvernului de la Londra, Theresa May, citată de AFP, a declarat vineri seara că atacul informatic împotriva NHS a fost unul „internaţional”, atingând „mai multe ţări şi organizaţii”.
„Acesta nu vizează NHS, este un atac internaţional şi mai multe ţări şi organizaţii au fost afectate”, a declarat aceasta, pe canalul de televiziune Sky News, fără a preciza totuşi numărul ţintelor vizate.
Vineri, gigantul spaniol de telecomunicaţii Telefonica şi mai multe alte companii spaniole au anunţat de asemenea că au fost victimele unui atac cibernetic.
La Madrid, ministerul Energiei a explicat că are „confirmarea a diferite cyber-atacuri vizând companii spaniole” printr-un virus de tip „ransomware” care blochează accesul la fişiere atât timp cât o răscumpărare nu este plătită.
Într-un comunicat, ministerul spaniol a asigurat că atacul informatic „a atins punctual echipamente informatice ale lucrătorilor din diverse companii” şi acesta „nu afectează prestarea de servicii, nici exploatarea resurselor, nici utilizatorul acestor servicii”.
Centrul Naţional Spaniol criptologic (CCN) — divizie a serviciilor de informaţii însărcinată cu securitatea tehnologiei informaţiei — a vorbit de un „atac masiv de tip ransomware”, cryptoware, de tip WannaCry.
Atacul „atinge sistemele Windows criptând toate fişierele şi pe acelea din reţelele partajate”, a explicat CCN.