Pandemia de coronavirus ar putea lua sfârșit în 2022. „Vom reduce semnificativ boala și moartea!” Anunțul oficial al experților
Maria Van Kerkhove, epidemiolog de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), susține că pandemia ar urma să se încheie la finalul anului 2022, când virusul va putea fi controlat. Foarte important este ca 70% din populația lumii să se vaccineze până atunci.
Experții în sănătate preconizează că primele țări care vor ieși din pandemie vor fi cele cu rate mari de vaccinare și cu imunizare în turmă, precum SUA, Marea Britanie, Portugalia și India. Specialiștii subliniază, însă, că virusul rămâne imprevizibil și poate dezvolta alte mutații, în special în rândul populațiilor nevaccinate.
“Credem că între acest moment și sfârșitul lui 2022 este punctul în care vom controla acest virus… când vom putea reduce semnificativ boala severă și moartea”, spune Maria Van Kerkhove, epidemiolog de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), responsabil cu combaterea COVID-19.
(NU RATA: AVERTISMENTUL TRANSMIS DE OMS: PANDEMIA AR PUTEA SĂ MAI ȚINĂ UN AN)
Când se încheie pandemia de coronavirus. Ce plan are OMS
Până la finalul anului viitor, OMS are în plan ca 70% din populația globului să fie vaccinată.
“Dacă ajungem la acea țintă, vom fi într-o situație epidemiologică foarte foarte diferită”, a mai spus Van Kerkhove.
Între timp, aceasta este îngrijorată de țările care au renunțat prea devreme la restricțiile COVID. “Este uimitor pentru mine să văd, știți, oameni pe stradă, ca și cum totul s-ar fi încheiat”, a spus epidemiologul.
Potrivit raportului prezentat de OMS pe 26 octombrie, cazurile de coronavirus și decesele au scăzut din luna august în majoritatea zonelor de pe glob.
(VEZI AICI: ȚARA CU CEA MAI RIDICATĂ RATĂ A DECESELOR ASOCIATE CORONAVIRUSULUI DIN LUME)
Varianta Delta a făcut ravagii în Rusia și România
Europa a fost o excepție, varianta Delta făcând noi victime în țările unde populația s-a vaccinat în procent mic, precum Rusia și România, dar și în statele unde a fost ridicată obligativitatea purtării măștii de protecție.
“Tranziția va fi diferită în fiecare loc din cauză că va fi condusă de cantitatea de imunitate din populație, obținută în urma infectării naturale și, desigur, distribuția vaccinului, care este variabilă…de la regiune la regiune, de la țară la țară”, spune Marc Lipsitch, epidemiolog de la Școala T.H. Chan, de la Harvard.
Alți experți, printre care și Chris Murray, de la Universitatea din Washington, susțin că valul cu varianta Delta din SUA să se termine noiembrie.
“Dacă nu sunt noi variante majore, atunci COVID va începe cu adevărat să încetinească în aprilie”, mai spune Chris Murray.
La rândul lui, epidemiologul Neil Ferguson, de la Imperial College din Londra, susține că pentru Marea Britanie “grosul pandemiei ca urgență este în urma noastră”.
COVID, boală respiratorie, la fel ca gripa?!
Totodată, unii experți anunță că virusul va fi ca pojarul, prezent sub formă de focare acolo unde populația nu se vaccinează. În schimb, alții îl văd devenind mai mult o boală respiratorie, cum este gripa.
Richard Hatchett este, însă, îngrijorat că doar unele țări sunt protejate de vaccinuri, în timp ce altele nu au acces la ele, motiv pentru care situația rămâne vulnerabilă.
“Ceea ce mă ține treaz noaptea referitor la Covid este grija că am putea avea variante care evită vaccinurile noastre și evită imunitatea din infectările anterioare. Asta ar fi ca o nouă pandemie Covid care apare în timp ce noi suntem încă în cea veche”, a spus Richard Hatchett, director executiv al Coaliției pentru Inovare în Pregătirea Epidemică.