Imagini spectaculoase într-o pădure din localitatea doljeană Plenița. Aici, în fiecare an, în luna mai, înflorește rezervația de bujor sălbatic, un loc unic în România. Este arie protejată, iar cei care rup fie și o singură floare sunt, teoretic, amendați cu 12.000 lei.
Anul acesta, rezervația arată mai frumos ca niciodată pentru că, datorită pandemiei, nu se mai ține sărbătoarea în pădure și oamenii nu mai calcă pe aceste flori și nu le mai rup, așa cum o făceau de obicei. (NU RATA: ULUITOAREA POVESTE A PLANTELOR CARNIVORE DE LA BĂILE OLĂNEȘTI)
„Bujorul a regenerat destul de mult. Ați văzut şi dumneavoastră cum arată anul acesta minunăţia naturii. Un lucru rar, unic în România, este bujorul şi datorită acestui fapt ne mândrim că avem anul aceasta splendoarea naturii”, spune Marian Puiu Calafeteanu, primarul din Plenița.
Rezervația naturală este chiar în pădurea din localitate, pădure ce se întinde pe 60 de hectare. Pădurea cu bujori din Pleniţa este arie protejată, de interes naţional, încă din anul 2000.
Autorităţile montează în fiecare an, în Pădurea Bujorului, plăcuţe prin care îi avertizează pe trecători să nu rupă florile. Amenda ajunge la 12.000 de lei. (VEZI ȘI: AU ÎNFLORIT BUJORII SĂLBATICI DE LA PLENIȚA)
Bujorul sălbatic creşte în sud-estul Europei şi în Asia Mică. Pe teritoriul ţării noastre este întâlnită varietatea “romanica”, specie protejată prin lege încă de dinaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial. Este răspândită în zonele de şes şi de dealuri joase, mai exact în Doborgea, sudul Moldovei, Oltenia si Muntenia.
În Oltenia se găseşte, pe lângă Pădurea Pleniţa din judetul Dolj, şi în Pădurea Călugărească din judeţul Olt. Planta este toxică, mai puţin petalele. Floarea este mare, purpurie şi are stamine galbene. (CITEȘTE AICI: Povestea miracolului irosit de la Baba Novac)
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.