Pământul, afectat de o ciudată „pată albastră” observată deasupra Groenlandei. Ce schimbări de vreme vor avea loc

Publicat: 28/06/2024 | 10:47
Pata albastră în Groenlanda/foto: Pixabay

Conform observațiilor unui oceanograf german, o mică anomalie albastră ar putea avea consecințe pentru întreaga populație. Fenomenul climatic prevăzut inițial pentru anul 2100 se pare că apare mult mai rapid decât estimările anterioare. Iată ce schimbări climatice pot apărea!

Stefan Rahmstorf, oceanograf german intervievat de reporteri, a atras atenția asupra unei „pete albastre pe harta termică globală” observată în largul coastelor Groenlandei. El consideră că acest fenomen climatic este extrem de îngrijorător și ar putea avea repercusiuni extinse în întreaga emisferă nordică.

Citește și: FAMILIA REGALĂ A MARII BRITANII, LOVITĂ DE O NOUĂ TRAGEDIE! A SUFERIT O COMOȚIE CEREBRALĂ

„Pata albastră” apărută în largul Groenlandei va afecta Pământul

Conform La Libre Belgique, o „pată albastră” apărută în largul Groenlandei, mai devreme decât era anticipat pentru anul 2100, ar putea marca începutul unor schimbări climatice semnificative, ceea ce a stârnit îngrijorare printre climatologi.

„Modelele climatice au prezis acest fenomen pentru anul 2100, fără a fi sigur că se va întâmpla, dar cu siguranță nu pentru astăzi”, a precizat Stefan Rahmstorf.

Conform noilor descoperiri științifice la nivel global, circulația Oceanului Atlantic, esențială pentru funcționarea Curentului Golfului (Gulf Stream), se află la cel mai redus nivel din ultimii 1000 de ani. Această situație ar putea avea consecințe semnificative asupra climatului în Europa, cu o previzibilă scădere a temperaturilor în vestul Europei și în țările nordice cu aproximativ 3 grade la fiecare zece ani. Iernile ar deveni cu 10 până la 15 grade mai reci, iar verile ar fi mai blânde, cu temperaturi din iulie și august comparabile cu cele din aprilie și mai.

„Această pată albastră reprezintă un loc în care temperatura scade.  Încălzirea globală nu are ca rezultat doar încălzirea globală a planetei. Unele zone devin tot mai reci, cu o dereglare completă a anotimpurilor: prăbușirea curentului oceanic care alimentează emisfera nordică cu căldură”, continuă oceanologul.

Aceste schimbări ar putea afecta profund sistemul meteorologic care aduce vreme caldă și moderată în Europa, generat de Curentul Golfului. Cercetătorii consideră că schimbările climatice joacă un rol probabil în slăbirea acestui sistem vital pentru reglarea climatului în regiunea nord-atlantică.

Specialiștii atrag atenția că încetinirea sistemului oceanic care transportă apă caldă de la tropice spre nordul Atlanticului (AMOC) ar putea genera furtuni puternice pe coastele de vest ale Europei, ierni mai aspre și variații climatice imprevizibile în timpul verii.

Ultimele cercetări subliniază că vastul sistem de curenți oceanici, inclusiv Curentul Golfului, își pierde stabilitatea și se apropie periculos de un punct de colaps, cu potențiale repercusiuni negative la nivel global.

Citește și: MOTIVUL BIZAR PENTRU CARE NICOLAE CEAUŞESCU ŞI-A SECRETIZAT DATA DE NAŞTERE. CÂND ERA NĂSCUT, DE FAPT