Una dintre cele mai impresionante clădiri din România a ajuns în paragină. În urmă cu 145 de ani era polul distracției și locul unde se întâlneau personalitățile de vază ale momentului, însă acum este doar o ruină. Conacul familiei Crissoveloni de la Ghidigeni, din nordul judeţului Galaţi, a fost una dintre perlele arhitecturale ale țării, care la jumătatea secolului al XIX-lea se bucura de facilități specifice anului 2024.
Celebra familie Chrissoveloni a ajuns în România în anul 1848, iar în anul 1878 demara costrucția impunătorului conac, numit și „Palatul Plăcerilor”. Acest loc avea să ajungă în scurt timp unul frecventat de personalitățile importante ale momentului, precum Regina Maria sau Regele Ferdinand. De ce dotări dispunea grandioasa clădire în urmă cu 145 de ani?
(CITEȘTE ȘI: CUM ARATĂ HOTELUL DE 2,5 MILIOANE DE EURO AL SIMONEI HALEP. DE NECREZUT CÂȚI LEI COSTĂ O NOAPTE DE CAZARE)
Familia Chrissoveloni era cunoscută în lume drept o dinastie de bancheri asociați, iar petrecerile grandioase date de aceștia erau vânate de toate lume. Distracția se ținea la „Palatul Plăcerilor”, iar toată lumea își dorea să ajungă acolo. Celebrul conac al familiei era construit pe două nivele, în stilul academismului francez. Însă, originile elene ale proprietarului se sesizează și în arhitectura construcției.
Deși construit la jumătatea secolului al XIX-lea, conacul familie Chrissoveloni avea acum 145 de ani dotări specifice unei locuințe din 2024. Vorbim despre centrală termică și încălzire în pardoseală. De asemenea, conacul era înconjurat de un mare parc și dispunea de popicărie, dar și de un teren de tenis. Pe celebrul domeniu aveau loc partide de vânătoare, dar și petreceri grandioase și excentrice, pentru acea perioadă.
„Grădina din faţa conacului, plină de trandafiri, a fost amenajată după moda franceză, unde erau plantate specii rare de arbori ornamentali aduşi din străinătate. Două bazine cu apă înfrumuseţau intrarea în conac, asigurând o atmosferă răcoroasă în zilele pline de arşiţă ale verii, punctând totodată, ţinuta rezidenţială a imobilului.
Pista de popice şi cele două terenuri de tenis, din care unul acoperit, au fost construite probabil după începutul secolului al XX-lea. Cert este că terenul de tenis acoperit era singurul din România în acea perioadă”, scrie istoricul Marius Mitrof, în „Arhitectură şi spaţiu privat. Ansamblul Conacului de la Ghidigeni”.
Conacul familie Chrissoveloni era cunoscut și ca „Palatul Plăcerilor”, asta pentru că a găzduit reprezentanți importanți din aristocrația românească. În perioada Primului Război Mondial, Regina Maria și-a lăsat copiii în grija familiei Chrissoveloni. Mai mult, în timpul Primului Război Mondial, conacul a devenit spital, iar fetele Reginei Maria erau voluntare în cadrul acestuia.
Declinul impunătoarei construcții a început atunci când a avut loc naționalizare, căci la acea vreme familia Chrissoveloni a pierdut totul. Membrii acesteia au fost obligați să părăsească țara, iar „Palatul Plăcerii” a fost transformat în gospodărie de stat în timpul comunismului. Mai apoi, clădirea a devenit școală pentru copiii cu deficiențe.
În anul 1937, conacul a fost distrus de un incendiu, dar a fost reconstruit. De-a lungul anilor, clădire a suferit numeroase transformări, iar în cele din urmă a fost lăsată în paragină.
„A suferit numeroase transformări constructive, atât la corpul palatului, cât şi la anexe, iar starea de degradare a avansat continuu. În 2004, moștenitorii familiei Chrissoveloni au intrat din nou în proprietatea conacului, astăzi încercând să stopeze fenomenul de degradare şi să-l salveze de la colaps”, se mai arată în volumul “Arhitectură şi spaţiu privat. Ansamblul Conacului de la Ghidigeni”.