Palatul Elisabeta, o ”perlă a Coroanei” în inima Capitalei

Publicat: 28/07/2022 | 21:04

Palatul Elisabeta este o reședință regală din București, situată pe Șoseaua Kiseleff. Acum, clădirea servește ca reședință a Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române, și întregii Familii Regale, potrivit unui documentar realizat de Gândul.ro.

Palatul a fost construit între anii 1935 și 1937 pentru Regina Elisabeta a Greciei, născută Principesă a României, prima fiică a Regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria a României, soră a Regelui Carol al II-lea al României. El nu a fost destinat să găzduiască activități oficiale, ci să servească ca locuință Principesei reîntoarse în țară. Palatul nu a fost locuit prea mult de către fosta regină a Greciei, deoarece aceasta s-a retras la reședința ei de la țară, Castelul Banloc.

Reședința a fost încredințată unui arhitect în vârstă de numai 25 de ani, Corneliu M. Marcu. Lucrarea a început în anul 1936 și a fost încheiată în anul 1937. În zilele noastre, o placă de aramă este așezată pe peretele exterior al turnului de la intrare, în stânga porților mari de fier forjat, iar pe placă sunt indicați anii construcției, ca și anul nașterii și cel al morții arhitectului: 1911-1991. Fiica arhitectului Marcu a oferit cadou Familiei Regale, în anul 2002, planșele și fotografiile construcției, pe care tatăl său le-a păstrat în biroul lui, până la sfârșitul vieții.

După bombardarea Palatului Regal de pe Calea Victoriei, a doua zi după evenimentele de la 23 august 1944, Regele Mihai I a cerut permisiunea mătușii sale de a-și muta curtea, temporar, în Palatul Elisabeta.

“Am plecat cu moartea în suflet”

În ziua de 30 decembrie 1947, la ora 15, Regele Mihai a fost forțat să-și semneze abdicarea, într-un salon de la etajul Palatului Elisabeta. După vizita lui Petru Groza și a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, regele și mama sa au decis să rămână la palat în acea seară și au cerut personalului civil să plece acasă, gândindu-se că viața angajaților putea fi în pericol. Apoi au luat cina și, a doua zi dimineață, în ultima zi a anului 1947, au luat calea Sinaiei, cu Regele Mihai la volan. Niciunul dintre ei nu știa atunci dacă vor mai vedea vreodată sau nu Palatul Elisabeta. Regele Mihai și Regina-Mamă, aflați în Trenul Regal, au părăsit țara pe la Jimbolia, în noaptea dinspre 3 spre 4 ianuarie 1948, după ce Majestatea Sa semnase forțat o abdicare pe care nu a recunoscut-o niciodată. Despre acest moment, regele avea să spună mai târziu: “Am plecat cu moartea în suflet.”

În timpul regimului comunist, Palatul Elisabeta a fost ținut închis mai mult timp, apoi transformat în casă de protocol. Puțini oaspeți oficiali au locuit, însă, la palat.

Regina-Mamă a murit la Lausanne în anul 1982, când România se afla în plină epocă ceaușistă, fără să fi avut șansa de a reveni în România. Regele Mihai a pășit din nou pragul Palatului Elisabeta aproape cinci decenii după plecarea în exil, la 28 februarie 1997, când Guvernul Victor Ciorbea l-a invitat să locuiască pentru cinci zile la Palatul Elisabeta. Din primăvara anului 1997 până în primăvara anului 2001, Familia Regală a stat de mai multe ori la Palatul Elisabeta, plătindu-și camera, pe noapte, ca la orice hotel din țară.

În ziua de 18 mai 2001, Regele Mihai și pe Regina Ana veneau, de data aceasta, înapoi acasă la Palatul Elisabeta, devenit între timp, prin votul Parlamentului, reședința regelui pe durata vieții.

Regele s-a întors la Palatul Elisabeta

Acum două decenii, Regele s-a întors la Palatul Elisabeta pentru a clădi fundația irevocabil europeană a României. Venirea Regelui Mihai la palatul tinereții lui nu a fost o târzie revanșă a unui om care a avut ca destin așteptarea. Prin întoarcerea regelui, Palatul Elisabeta a devenit locul regalității de pe harta României de astăzi.

În ultimele două decenii, la Palatul Elisabeta au avut loc în fiecare an sute de evenimente oficiale sau publice, reunind mii de oameni, români și străini, în vederea consolidării țării și a renumelui ei.

Garden Party, sărbătoarea națională de 10 Mai, reunește anual mii de oameni în grădina Palatului Elisabeta. Este unul dintre cele mai iubite și mult așteptate momente ale anului, pentru fiecare dintre românii care iau parte la eveniment. Există, de câțiva ani încoace, și un Garden Party al copiilor, de 1 iunie.

În prezent, palatul se află în proprietatea statului și este administrat de Regia Autonomă a Protocolului de Stat. După revenirea definitivă în țară a Familiei Regale a României, petrecută în 1997, la exact 50 de ani de la plecarea în exilul forțat, Palatul este folosit ca singura reședință oficială și locuință a Familiei Regale din București.

Documentarea acestui material a fost realizată de GÂNDUL.RO.