Pacienții infectați cu noul coronavirus și fenomenele ciudate observate de specialiști: ”Nu am văzut niciodată atât de multe…”

Publicat: 25/04/2020 | 14:45

Provocarea pe care o reprezintă COVID-19 oferă medicilor din întreaga lume surprize teribile. În încercarea de a descoperi cum se comportă noul coronavirus atunci când pătrunde în organismul uman și care sunt efectele pe care le are, în funcție de vârsta pacienților sau comorbiditățile avute de aceștia, specialiștii au constatat, cu stupoare, că apar ”fenomene ciudate” care trebuie neapărat luate în calcul.

Inițial, s-a discutat despre agresiunea COVID-19 asupra plămânilor, numai că – după o perioadă de timp – medicii susțin acum, cu îngrijorare, că fiecare organ al corpului uman infectat este ”atacat” fără milă. Spre exemplu, noul coronavirus duce la accidente vasculare cerebrale la tineri de 30, 40 sau 50 de ani, cu toate că vârsta medie a pacienţilor care suferă un AVC – în SUA – este de 74 de ani.

COVID-19 duce și la formarea cheagurilor de sânge, aceasta fiind una dintre cauzele atacurilor vasculare cerebrale. Atacurile cerebrale mici trec de multe ori neobservate, nu duc la o afectare permanentă a creierului şi se rezolvă de la sine în 24 de ore. ”AVC-urile mari însă pot avea efecte catastrofale”, au transmis medicii care studiază influențele nefaste ale noului coronavirus. Bolnavii de Covid-19 fac forme grave de AVC, iar oamenii de ştiinţă cred că aceste cheaguri care ajung la creier pot fi o consecinţă directă a bolii. Cheagurile care se formează pe vase pot migra către plămâni, producând un blocaj numit embolie pulmonară care duce la insuficienţă respiratorie, una dintre cauzele de deces pentru Covid-19. Cheagurile care merg la inimă duc la atacuri de cord, altă cauză a decesului, iar cele care ajung la creier duc la AVC.

(VEZI ȘI AICI: DESCOPERIRE ÎNGRIJORĂTOARE. APARATELE DE AER CONDIȚIONAT AR PUTEA ÎMPRĂȘTIA NOUL CORONAVIRUS)

Foarte neobişnuit, unii pacienţi au mai mult de un cheag mare de sânge în creier

Unul dintre specialiști – Eytan Raz – a declarat că ”nu am văzut niciodată atât de multe AVC-uri mortale la tineri de 30, 40 sau 50 de ani. Chiar şi un pacient de 60 de ani este considerat tânăr pentru aceste forme de accident vascular. Mă întreb dacă nu cumva aceste reacţii intervin în cazul celor mai tineri pentru că organismul este mai rezistent la atacul la nivel pulmonar”.

Pascal Jabbour, de la acelaşi centru de cercetare, spune că ”multe dintre cazurile pe care le-am tratat au o caracteristică ciudată. Cheagurile de sânge apar în mod normal în artere, care duc sângele de la inimă, dar la pacienţii cu Covid-19 le-a văzut şi în vene care transportă sângele în direcţia opusă şi sunt mai greu de tratat. Foarte neobişnuit, unii pacienţi au mai mult de un cheag mare de sânge în creier”.

Un alt neurochirug american a observat că, în timp ce opera un pacient pentru îndepărtarea unui cheag de sânge, alte cheaguri se formau în timp real în acelaşi loc.

(CITEȘTE ȘI: BIANCA DOBROIU, MODEL ÎN ITALIA, NU SE VINDECĂ DE CORONAVIRUS: “MI SE SPUNE CĂ SUNT STUDIU DE CAZ”. AU TRECUT 57 DE ZILE DE CÂND S-A INFECTAT)