(P) Salteaua ta te face grasă!? Ce au descoperit cercetătorii?

Publicat: 28/08/2024 | 17:59

În ziua de azi, femeile recurg la tot felul de diete şi trucuri pentru a scăpa de colăceii de pe burtă, de celulita inestetică şi grăsimea de pe coapse. Merg la sală, la masaj, iau suplimente, mănâncă echilibrat şi ţin evidenţa tuturor caloriilor din farfurie ca să-şi păstreze silueta frumoasă şi să încapă în blugii strâmţi preferaţi sau rochia mulată de seară.

Cu toate acestea, cercetătorii arată că există şi alte lucruri care pot contribui la depunerea grăsimilor pe corpul femeilor, iar unul dintre acestea face referire la… saltea. Calitatea unei saltele pat pe care o femeie doarme noapte de noapte ar putea fi chiar inamicul care o împiedică să-şi menţină silueta sub control.

Somnul, salteaua de pat şi talia mare

Un studiu britanic a demonstrat că adulţii care nu dorm suficient şi nu au un somn de calitate sunt mai predispuşi să fie supraponderali şi obezi, cu o sănătate metabolică precară.

Cercetătorii de la Institutul de Medicină Cardiovasculară şi Metabolică din cadrul Universităţii Leeds din Marea Britanie au constatat că persoanele care dormeau în medie 6 ore pe noapte aveau măsura taliei cu 3 cm mai mare decât persoanele care dormeau 9 ore în fiecare noapte.

Studiul publicat în revista PLOS One, a fost realizat pe un eşantion de 1615 adulţi, cu vârste între 19 şi 65 de ani, în Marea Britanie. Aceştia trebuiau să raporteze cât au dormit şi să ţină evidenţa aportului alimentar.

Medicul Laura Hardie a declarat pentru Science Daily că ea şi echipa sa au constatat cât de important este somnul suficient pentru sănătate, dar şi pentru siluetă. Asta pentru că adulţii care au raportat că dorm mai puţin decât cei care dormeau mai mult erau mai predispuşi la îngrăşare.

Obezitatea şi alte efecte ale somnului precar

Echipa de cercetători a analizat şi alţi indicatori ai sănătăţii metabolice generale, inclusiv tensiunea arterială, nivelul de colesterol din sânge, nivelul de zahăr din sânge şi starea glandei tiroide.

Rezultatele au demonstrat încă o dată ceea ce a mai fost dovedit şi cu alte ocazii: somnul scurt este asociat cu un risc crescut de boli metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2, obezitatea şi sindromul metabolic.

Somnul insuficient este o problemă cu care se confruntă femeile din multe ţări, inclusiv din România. În ultimii ani, numărul mediu de ore dormite pe noapte la un adult a scăzut. Aceeaşi cercetători au arătat că în Marea Britanie, aproximativ 24 000 de adulţi mor prematur în fiecare an din cauza diabetului care ar putea fi dezvoltat tocmai pe seama somnului precar.

Acelaşi studiu a scos la iveală faptul că somnul insuficient este legat de niveluri reduse de colesterol bun HDL în sânge. Această scădere poate duce la declanşarea problemelor de sănătate, pentru că acest tip de colesterol protejează organismul împotriva mai multor afecţiuni, printre care bolile cardiovasculare.

În SUA, Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor a constatat că 1 din 3 americani nu se odihneşte suficient pe timp de noapte. Mai mult, există cercetări potrivit cărora dacă se încearcă recuperarea orelor nedormite în weekend, acest lucru ar putea creşte riscul de boli de inimă, epuizare şi proastă dispoziţie.

Nevoia de somn poate varia de la o persoană la alta, dar în general, majoritatea adulţilor funcţionează cel mai bine cu 7 – 9 ore de somn zilnic. Şi iată că atunci când somnul este insuficient (mai puţin de 6 ore pe noapte), apare şi această problemă inestetică pentru bărbaţi şi femei – depunerea grăsimilor.

Saltelele de pat şi obezitatea – care e legătura?

Multe persoane sunt extrem de încântate după ce cumpără o saltea cu spumă de memorie. Dintr-o dată durerile de spate matinale dispar. Dispare brusc şi sindromul picioarelor neliniştite. Când se întind pe saltea, nu mai există durere, iar la trezire, durerea nu se mai manifestă.

Şi e adevărat – tot ceea ce se spune despre saltelele cu spumă cu memorie este adevărat. Pare miraculoasă pentru că îi face pe utilizatori să se simtă cu adevărat confortabil şi odihniţi, aşa cum nu se simţeau pe salteaua tare de dinainte.

De ce saltelele cu spumă cu memorie sunt o variantă optimă pentru persoanele plinuţe?

Spuma densă se simte fermă la început. Treptat, căldura corpului utilizatorului înmoaie spuma şi aceasta se mulează pe corpul celui care s-a întins pe ea. Oferă un suport personalizat, inclusiv pentru persoanele supraponderale, cu burtă.

Acolo unde corpul are mai puţină greutate, spuma se înmoaie mai puţin, oferind susţinerea potrivită pentru umeri, glezne şi coate. Apoi, spuma se mulează pe conturul corpului şi face loc părţilor mai grele, oferind mai mult sprijin.

Asta nu se întâmplă pe o saltea obişnuită cu arcuri sau a saltelelor ortopedice, acolo unde cea mai grea parte a corpului crează un efect de tracţiune asupra altor părţi ale corpului.

De exemplu, persoanele cu burtă mare care stau în pat pe o parte, vor începe să simtă treptat o durere de coloană pentru că gravitaţia burţii trage muşchii spatelui.

Pe timp de noapte, aceste persoane tind să se întoarcă foarte mult de pe o parte pe alta tocmai din cauza acestui disconfort, în căutarea unei poziţii optime pentru somn. În consecinţă, pe o saltea superortopedică vor avea un somn întrerupt şi de proastă calitate. Iar un somn mai puţin odihnitor duce la creşterea apetitului, ceea ce poate face burta şi mai mare.

Însă pe o saltea cu spumă de memorie, întregul corp este susţinut în mod corespunzător, din cap până în picioare. Chiar şi persoanele cu burtă se vor bucura de un sprijin corespunzător, vor dormi mai profund şi astfel vor putea slăbi. Acesta este un exemplu foarte bun care arată că într-adevăr salteaua poate contribui la creşterea în greutate sau din contră la scăderea sau menţinerea greutăţii.

Concluzie

Nu există o legătură directă între saltea şi creşterea în greutate. La drept vorbind, o saltea nu poate să facă o femeie mai grasă sau mai slabă. Însă, calitatea somnului, care este direct influenţată de saltea, poate avea un impact indirect asupra greutăţii.

Un somn insuficient poate duce la:

  1. Creşterea apetitului. Hormonii care reglează foamea pot fi dezechilibraţi şi astfel se ajunge la un consum mai mare de alimente.
  2. Creşterea nivelului de cortizol. Acest hormon al stresului poate stimula pofta de alimente bogate în grăsimi şi zahăr.
  3. Scăderea metabolismului. Somnul insuficient încetineşte metabolismul, ceea ce îngreunează menţinerea siluetei sau pierderea în greutate.

O saltea de calitate contribuie la un somn mai bun printr-un suport adecvat pentru coloană (aşa cum am explicat mai sus legat de salteaua cu spumă de memorie), prin reglarea temperaturii şi reducerea punctelor de presiune. Există multe tipuri de saltele şi alegerea lor cât mai inspirată şi potrivită este esenţială pentru un somn de calitate.