(P) Lucruri interesante despre păr și îngrijirea podoabei capilare
Părul este, de multe ori, primul lucru pe care o persoană îl observă când te vede pentru prima dată. Tunsoarea, culoarea și coafura îți definesc stilul și personalitatea. Părul poate fi stimulentul tău zilnic de încredere, de aceea este important să îl păstrezi sănătos și strălucitor, acordând atenție îngrijirii sale.
Sunt multe informații despre păr care te-ar putea ajuta să îi acorzi îngrijirea de care are nevoie în fiecare zi. De pildă, este singura parte a corpului uman care crește continuu de-a lungul vieții.
Fie că este vorba despre ingrijirea parului cret, fie despre vopsirea părului subțire, iată câteva date interesante despre podoaba capilară pe care probabil nu le știai.
Creșterea părului
Știai că aproximativ 95% din suprafața totală a pielii este acoperită de păr? Părul crește, se deteriorează și se regenerează pe tot parcursul vieții. Iată câteva informații interesante despre creșterea părului:
- Părul crește mai repede în anumite momente ale zilei, deoarece creșterea părului este influențată de ritmurile circadiene, care reglează diverse procese biologice din organism. Creșterea părului tinde să atingă un vârf în timpul după-amiezii târzii și seara, în timp ce încetinește în primele ore ale dimineții.
- În adolescență și în primii ani ai vârstei adulte, ritmul de creștere a părului este mai mare. Prin urmare, între vârsta de 15 și 30 de ani, părul crește mai repede, iar între 50 și 60 de ani, poți observa o scădere bruscă.
- În medie, pe cap există între 100.000 și 150.000 de fire de păr.
- Persoanele cu părul creț au mai puține fire de păr decât cele cu părul drept. Cu toate acestea, din cauza densității și volumului mare, pare că persoanele cu părul creț au o cantitate dublă de păr pe cap.
- Părul ondulat și creț este cel mai dominant tip de păr în Europa.
- Coafarea cu aparate cu aer cald poate deteriora părul creț mai mult decât pe cel drept.
- În fiecare zi, sunt eliminate, în mod natural, între 50 și 100 de fire de păr.
- Părul femeilor crește mai repede decât cel al bărbaților.
- Fiecare fir de păr este alcătuit din cuticulă, cortex și măduvă.
- Pentru ca părul de pe cap să crească până la talie vor trece aproximativ 7 ani și 3 ani pentru a crește până la umeri.
- 85% dintre firele de păr de pe cap se află, la un moment dat, în faza de creștere.
- O singură șuviță de păr poate susține o greutate de 100 de grame, ceea ce înseamnă că, împreună, toate șuvițele de păr pot susține o greutate de până la două tone. Acest lucru este echivalent cu greutatea a doi elefanți. Rezistență remarcabilă se datorează structurii unice a firelor de păr, care sunt compuse dintr-o proteină numită cheratină.
- Creșterea părului este stimulată pe vreme caldă, de aceea părul va crește puțin mai repede vara decât toamna sau iarna.
Culoarea părului
De ce unele persoane au, în mod natural, părul blond, în timp ce altele sunt roșcate? Când poți folosi vopsea de par gri sau roșie și cum poți obține o intensificare a culorii naturale fără să degradezi firul de păr? Îți prezentăm câteva curiozități despre culoarea părului.
- Culoarea părului este dată de pigmentul numit melanină, care este responsabil și de culoarea pielii și a ochilor. Prin urmare, culoarea părului depinde de cantitatea de melanină pe care o are fiecare fir de păr.
- Cea mai frecventă culoare de păr din lume este negrul, iar cea mai rară culoare este roșul. Mai puțin de 4% din populația lumii are părul roșcat natural.
- Persoanele cu părul blond tind să aibă mai multe fire de păr pe cap, aproximativ 140.000. Urmează persoanele cu părul șaten, cu 110.000 de fire, negru, cu 108.000, și roșu, cu 90.000.
- Culoarea părului este moștenită, împreună cu gradul și momentul încărunțirii.
- Firele de păr gri nepigmentate tind să fie mai aspre decât cele colorate.
- Culoarea părului poate fi schimbată și îmbunătățită cu vopsele, dar părul vopsit este cu aproximativ 10% mai slab decât părul natural.
- Colorarea părului cu vopsele nu subțiază în mod direct firul de păr. Însă, fără o îngrijire corespunzătoare, părul poate deveni uscat sau fragil, ducând la rupere, în cazul anumitor culori.
- Pentru a schimba culoarea părului natural cu ajutorul vopselelor, este important să alegi nuanțe apropiate celei naturale, pentru a nu degrada prea tare firul de păr. Pentru a trece de la o culoare închisă la una deschisă, e nevoie să decolorezi firul de păr.
Interesant este și faptul că părul tău conține urme ale ADN-ului. Acesta este motivul pentru care părul este, adesea, folosit în analizele medico-legale pentru a identifica persoane sau pentru a determina trăsăturile genetice. De asemenea, părul tău poate oferi informații valoroase despre sănătatea ta generală. Modificările de textură, grosime și culoare pot fi un indiciu al unor afecțiuni subiacente, cum ar fi dezechilibrele hormonale, deficiențele nutriționale sau stresul.
Așadar, părul este o structură fascinantă și complexă care deține multe secrete ce așteaptă să fie descoperite.
Sursă foto: Freepik