Verile fierbinți din ultimii ani ne-au făcut și mai conștienți de cât de multă ne este necesară prezența unui dispozitiv menit să ne răcorească locuința. Dar dacă nu avem un buget mare, atunci această achiziție pare un vis frumos și imposibil de realizat. De fapt, nu trebuie să gândești, deoarece trebuie doar să-ți faci temele și să alegi modelul care se potrivește cel mai bine cerințelor tale și să știi să alegi.
Primul lucru pe care trebuie să îl iei în calcul ține de cantitatea de BTU (British Thermal Units) pe care o poate produce un astfel de echipament. Tehnicienii frigoriști spun că pentru o casă cu o suprafață de 50-60 de metri pătrați este de ajuns un aparat cu o putere de răcire de 9000 BTU. Totuși, nu uita că trebuie să fii atent și la evaluările energetice ale unor astfel de dispozitive, deoarece multe sunt ieftine, dar folosesc cantități foarte mari de energie, iar asta nu este bine pentru buzunarul tău, pe viitor! De aceea am pregătit pentru tine și câteva mici indicații de care să ții cont atunci când alegi un astfel de aparat, pentru a fi sigur că nu te-ai păcălit!
După cum spuneam ceva mai sus, mereu, atunci când achiziţionezi un aer conditionat trebuie ţinut cont şi de clasa energetică. Este bine să ştii că acestea sunt încadrate şapte clase, de la A la G. Și, cu cât litera corespunzătoare clasei e mai apropiată de începutul alfabetului, cu atât consumul va fi mai redus. Discută aceste aspecte și cu magazinul de la care ai decis să cumperi aparatul și vezi care este și sugestia lor, aplicată strict la cazul locuinței tale, cu specificul ei.
Aparatele de aer condiţionat nu sunt doar pentru a te răcori pe timpul verii, ci ele pot fi dotare cu filtre de praf, filtre de carbon sau alte tipuri de filtre. De asemenea, opţional, poţi monta la aproape orice tip de aparat un odorizant de cameră.
Acum, mai avem un element de noutate. Știai că există anumite modele de aparate de aer condiţionat care sunt prevăzute cu sisteme puternice de purificare și filtrare a aerului.
Înlăturarea numeroaselor impurităţi care pot fi prezente în aer necesită uneori chiar două filtre. Unele modele de aparatele de aer condiţionat de pe piață sunt unele care unde sunt folosite mai multe tehnologii de purificare a aerului. Aerul este curat şi fără particule nesănătoase. Dacă aceasta este și dorința ta, atunci funcţiile cheie pe care trebuie să le cauţi atunci când iei în calcul să montezi un aparat de aer condiționat în locuință includ prezența unor filtre avansate pentru captarea prafului şi bacteriilor. Orice dispozitiv de purificare trebuie să permită aerului să circule în orice colţ al camerei pentru a te bucura de beneficii maxime.
Și da, chiar dacă pare o operațiune complicată, sau nu chiar atât de necesară, pe motiv că nu am folosit prea mult apartatul, nu trebuie să neglijăm curăţarea filtrului. Puțini știu cât de important este să fie spălate filtrele după o perioadă de neutilizare, cum ar fi cea dintre două veri. Nu te gândi că este nevoie să chemi pe cineva, poți spăla singur cele mai importante piese ale instalației, iar procedura este simplă. Vei curăța capacul unității interioare, pe unde trece aerul pentru a fi răcit; filtrele interioare și lamelele metalice sau restul unității interioare. De asemenea, dacă găsești mucegai în interior, trebuie obligatoriu eliminat, altfel vei răspândi sporii în cameră. Scoate din priză aparatul și apoi utilizează o soluție dedicată împotriva mucegaiului, apoi lasă-l să-și facă efectul.
Sugestia specialiștilor este să nu instalezi un aparat de aer condiționat cu o capacitate mare, de peste 14000 BTU, într-o cameră cu o înălțime sub 3m. Dacă zona este mult mai întinsă, este mai bine să alegi două dispozitive de capacitate mai redusă.
De asemenea, nu instala un aparat de aer condiționat mai puternic în hol, gândindu-te greșit, cum fac prea mulți, că vei putea avea în acest fel răcoare în două camere. În realitate, holul este încăperea care se va răci rapid, atingând temperatura setată, după care se va opri și aerul rece nu va ajunge în camerele dorite de tine, cel mai adesea dormitorul și livingul. De asemenea, calea frigorifică spre partea de jos din exterior va fi mai mult mai lungă, mai scumpă și cu un aspect estetic nu prea plăcut.
Temperatura la care este fixat aparatul de aer condiționat ar trebui să fie reglată pentru a fi cu 6 – 10 grade Celsius mai mică decât cea din exterior. Și nu uita că înainte de a porni aerul condiţionat, este necesar să se aerisești camera. Utilizat așa cum trebuie, un aparat de aer condiţionat poate chiar să prevină alergiile, atacurile de astm şi afecţiunile respiratorii provocate de poluare, având filtre care captează praful, polenul şi fumul din atmosferă.
În concluzie, trebuie să înțelegi că doar cu ajutorul unui aparat de aer condiţionat poţi controla umiditatea din locuinţă în zilele fierbinţi, prevenind astfel proliferarea microorganismelor şi a mucegaiului. Nu subestima întreținerea acestuia și nu uita că instalația trebuie controlată cel puțin o dată pe an.