Totul despre muzică! MIKE GODOROJA, de la Ray Charles, Led Zeppelin, Babasha și Adi Minune
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » (P) Criptomonede: Ce trebuie să știi despre viitorul tranzacțiilor digitale?

(P) Criptomonede: Ce trebuie să știi despre viitorul tranzacțiilor digitale?

De: Alina Nistor 14/10/2024 | 11:20
(P) Criptomonede: Ce trebuie să știi despre viitorul tranzacțiilor digitale?

În ultimii ani, criptomonedele au devenit o parte integrantă a discuțiilor despre finanțe, tehnologie și afaceri, la nivel global. Începând cu apariția Bitcoin în anul 2009, acestea au transformat modul în care înțelegem și utilizăm banii, oferind o alternativă digitală descentralizată la sistemele financiare tradiționale.

Având la bază o tehnologie denumită blockchain, criptomonedele au captat atenția investitorilor și a antreprenorilor din întreaga lume. Platforme majore de tranzacționare, cum ar fi Binance, joacă un rol esențial în facilitarea accesului la aceste monede digitale, permițând utilizatorilor să tranzacționeze și să exploreze diverse active cripto.

Și pentru că interesul pentru criptomonede crește din ce în ce mai mult, odată cu trecerea timpului, este important să înțelegem cum funcționează acestea și ce impact au asupra economiei globale.

Criptomonede – Ce sunt mai exact?

Pe scurt, criptomonedele sunt monede digitale. Iar aceste monede digitale funcționează într-un sistem descentralizat, în mod evident unul virtual, care utilizează criptografia pentru a securiza tranzacțiile. Ceea ce deosebește acest tip de monede de banii tradiționali este faptul că nu se află sub egida niciunei autorități guvernamentale sau bancare. Ce înseamnă acest lucru? Spre deosebire de monedele care există și în format fizic, precum euro, lira sterlină sau dolarul, criptomonedele nu sunt controlate de către o bancă centrală, ceea ce se mai traduce și prin faptul că valorile acestora nu sunt influențate direct de politicile monetare ale guvernelor lumii.

Tehnologia care stă la baza criptomonedelor poartă denumirea de blockchain. Blockchainul este, practic, o bază de date publică, imutabilă, care înregistrează fiecare tranzacție efectuată cu criptomonede. Această tehnologie asigură transparență și securitate, eliminând necesitatea intermediarilor și a comisioanelor asociate tranzacțiilor financiare clasice.

Prima criptomonedă care a apărut pe piața digitală, și cea mai cunoscută astăzi, este Bitcoin. Bitcoin a fost inventat în anul 2008 de către o persoană necunoscută, prezentată sub pseudonimul Satoshi Nakamoto. Lansarea propriu-zisă pe piață și debutul tranzacționării Bitcoin a avut loc în luna ianuarie a anului 2009. De atunci, au apărut multe alte criptomonede, precum Ethereum, Ripple sau Litecoin, fiecare având caracteristicile sale unice și utilizări specifice.

Care sunt principiile de funcționare ale criptomonedelor?

Așa cum este menționat mai sus, tranzacțiile cu criptomonede au loc pe rețele descentralizate, având la bază tehnologia blockchain, care verifică și înregistrează aceste tranzacții. Dar ce se întâmplă, de fapt? Fiecare dintre aceste tranzacții este inclusă într-un bloc, care ulterior este adăugat unui lanț de blocuri – de unde derivă și denumirea de blockchain. Acest proces creează, astfel, un istoric transparent și perfect verificabil al tuturor tranzacțiilor, eliminând necesitatea implicării unui terț – o bancă, spre exemplu – pentru a valida tranzacțiile.

Însă, cum apar criptomonedele? Cum sunt acestea create? Criptomonedele sunt generate printr-un proces denumit mining – minerit, care presupune rezolvarea unor probleme matematice complexe pentru adăugarea de noi blocuri la blockchain. Acest proces este unul extrem de consumator de resurse și necesită o putere de calcul semnificativă, dar numai în acest fel se poate asigura faptul că noile monede sunt introduse în sistem într-un mod controlat.

Pentru utilizarea criptomonedelor este necesară crearea unui portofel digital, care poate fi atât de tip software, cât și hardware. Un astfel de portofel permite stocarea, primirea și transmiterea mai departe a criptomonedelor. De asemenea, cu ajutorul platformelor de tranzacționare specializate în criptomonede, așa cum este Binance, un utilizator de criptomonede poate cumpăra, vinde sau schimba diferite monede digitale, beneficiind de tranzacții simple și sigure.

Care sunt avantajele criptomonedelor?

Criptomonedele vin la pachet cu câteva beneficii clare comparativ cu banii tradiționali și sistemele bancare clasice. Iată, mai jos, câteva dintre acestea.

Descentralizare

Ceea ce face ca aceste monede digitale să fie atât de atractive este faptul că nu sunt controlate într-un mod centralizat. Tranzacționarea lor într-un sistem descentralizat asigură faptul că niciun guvern sau instituție bancară nu le poate influența valoarea sau distribuția.

Tranzacții rapide și ieftine

În lipsa intermediarilor, tranzacțiile cu criptomonede pot fi procesate mai rapid și cu costuri, evident, mai mici, mai ales când vine vorba despre transferuri internaționale.

Transparență și securitate

Tehnologia blockchain permite monitorizarea publică a tranzacțiilor cu criptomonede, asigurând astfel o transparență totală. În plus, toate aceste tranzacții sunt criptate pentru a le face să fie extrem de sigure.

Accesibilitate la nivel global

Criptomonedele nu sunt limitate de frontierele naționale, oferind acces la finanțe și tranzacții celor care nu au conturi bancare sau acces la servicii financiare tradiționale.

Există și dezavantaje în utilizarea de criptomonede?

Da. În ciuda numeroaselor avantaje pe care le au criptomonedele, există și câteva dezavantaje ce trebuie luate în considerare înainte de a lua decizia de a deține și efectua tranzacții cu acest tip de monede.

Volatilitatea pieței

Valoarea criptomonedelor poate fluctua dramatic într-o perioadă scurtă de timp. Acest lucru poate aduce fie profituri mari dintr-o dată, fie pierderi semnificative pentru investitori.

Lipsa reglementărilor

Deoarece criptomonedele nu sunt reglementate de nicio instituție abilitată în acest sens, investitorii nu beneficiază de protecții financiare sau asigurări în cazul pierderii fondurilor din cauza fraudei sau a atacurilor cibernetice.

Riscuri de securitate

Deși tehnologia blockchain este considerată una extrem de sigură, portofelele digitale și platformele de schimb nu sunt invulnerabile la atacuri cibernetice. Istoric vorbind, au existat numeroase cazuri în care schimburi majore de criptomonede au fost compromise, ceea ce a dus la pierderi financiare masive.

Criptomonede – La ce ne putem aștepta pe viitor?

Guvernele și instituțiile financiare majore au început să recunoască impactul și potențialul criptomonedelor, explorând modalități de a le reglementa și de a le încorpora în sistemele existente.

În viitor, ne putem aștepta ca tehnologia blockchain să fie utilizată într-o varietate mai largă de industrii, de la sănătate și educație, până la comerț și divertisment. De asemenea, criptomonedele ar putea deveni un standard global pentru tranzacțiile digitale, având potențialul de a reduce barierele financiare și de a oferi soluții mai rapide și mai accesibile pentru transferurile internaționale.

Criptomonedele reprezintă, fără îndoială, o inovație financiară care promite să schimbe modul în care percepem și utilizăm banii, la modul general. Deși există riscuri asociate utilizării acestora, potențialul acestor monede digitale de a transforma sistemele financiare globale este incontestabil. Chiar și în aceste condiții, este important să avem o abordare pragmatică și prudentă atunci când interacționăm cu criptomonedele, având în vedere incertitudinile care le însoțesc în acest moment.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Absolventă a Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice din Cadul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A urmat apoi studii universitare de masterat, ”Marketing Politic și Comunicare”, în cadrul aceleiași universități. citeste mai mult
Parteneri
Ce s-a ales de Iuliana Luciu, după ce a dispărut din lumina reflectoarelor. Sora Nicoletei Luciu, total schimbată: „Am luat așa o pauză”
Ce s-a ales de Iuliana Luciu, după ce a dispărut din lumina reflectoarelor. Sora Nicoletei...
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
A MURIT marele actor la 89 de ani! ADIO, maestre!
A MURIT marele actor la 89 de ani! ADIO, maestre!
Supă cu găluște, rețetă din anul 1940. Așa o făceau străbunii să iasă grasă, gustoasă și găluștele nu se sfărâmau deloc
Supă cu găluște, rețetă din anul 1940. Așa o făceau străbunii să iasă grasă, gustoasă...
Cătălin este șoferul de ridesharing ucis de client, după ce s-au certat! Călăul său l-a înjunghiat de zeci de ori, iar apoi a încercat să-și ascundă urmele. Doi copii au rămas acum orfani de tată
Cătălin este șoferul de ridesharing ucis de client, după ce s-au certat! Călăul său l-a...
Britanicii s-au trezit din nou cu un român periculos abia deportat. Și-a amenințat iubita că îi taie fața ca să arate ca Joker
Britanicii s-au trezit din nou cu un român periculos abia deportat. Și-a amenințat iubita că...
Speriat de dronele ucrainene, Putin și-a demolat casa de vacanță preferată de la Marea Neagră. Imagini din satelit
Speriat de dronele ucrainene, Putin și-a demolat casa de vacanță preferată de la Marea Neagră....
VIDEO Bărbat bătut cu ciocanul, în Capitală, agresorii nu au fost încă găsiți. Imaginile au fost surprinse de o cameră de supraveghere
VIDEO Bărbat bătut cu ciocanul, în Capitală, agresorii nu au fost încă găsiți. Imaginile au...
Adevărul despre supercar-ul condus de David Popovici. Cine e, DE FAPT, proprietarul?
Adevărul despre supercar-ul condus de David Popovici. Cine e, DE FAPT, proprietarul?
Dan Negru, mesaj de Sf. Parascheva: „Rescunosc, sunt un pupător de moaște.” Ce le transmite prezentatorul credincioșilor care se află acum la Iași
Dan Negru, mesaj de Sf. Parascheva: „Rescunosc, sunt un pupător de moaște.” Ce le transmite...
Ce este
Ce este "blestemul" veșmintelor Sfintei Parascheva. Ce să faci pentru a nu atrage ghinionul
Ce s-a întâmplat la târg cu mama Geta, Getuța și Ileana Sterp. “I-am făcut praf!”
Ce s-a întâmplat la târg cu mama Geta, Getuța și Ileana Sterp. “I-am făcut praf!”
El este criminalul lui Cătălin, șoferul de ridesharing ucis fără milă! Tânărul de numai 21 de ani i-ar fi povestit tot filmul crimei iubitei sale. Ce le-a spus anchetatorilor, după ce a fost reținut?!
El este criminalul lui Cătălin, șoferul de ridesharing ucis fără milă! Tânărul de numai 21...
În ce să investim inteligent. Cum să punem banii să lucreze pentru noi
În ce să investim inteligent. Cum să punem banii să lucreze pentru noi
BANCUL ZILEI. Bubulina: - Iubitule, am îmbătrânit. Bulă: - De ce zici asta măi femeie?
BANCUL ZILEI. Bubulina: - Iubitule, am îmbătrânit. Bulă: - De ce zici asta măi femeie?
SCULE electrice disponibile la Lidl între 14-20 oct. Capsatorul cu acumulator Parkside revine în oferă
SCULE electrice disponibile la Lidl între 14-20 oct. Capsatorul cu acumulator Parkside revine în oferă
FEMEIA care l-a SALVAT pe legendarul Johnny Cash! Puțini știu că...
FEMEIA care l-a SALVAT pe legendarul Johnny Cash! Puțini știu că...
Imagini incendiare cu Laura Vicol în club alături de Elena Băsescu! Se îmbrăca sexy și este de nerecunoscut!
Imagini incendiare cu Laura Vicol în club alături de Elena Băsescu! Se îmbrăca sexy și...
Ce să adaugi în marinata pentru pui ca să-ți iasă o friptură suculentă și delicioasă. Ingredientul care te face să le lingi pe degete
Ce să adaugi în marinata pentru pui ca să-ți iasă o friptură suculentă și delicioasă....
Castelul din România care îi va fascina pe cei pasionați de magie. E înconjurat de multe alte atracții turistice
Castelul din România care îi va fascina pe cei pasionați de magie. E înconjurat de...
Viktor Orban, asasinat?! Alertă maximă în Ungaria: E departe de a fi un accident
Viktor Orban, asasinat?! Alertă maximă în Ungaria: E departe de a fi un accident
România va avea o iarnă ca-n poveşti, vortex polar peste toată Europa. Când cad primii fulgi în Bucureşti
România va avea o iarnă ca-n poveşti, vortex polar peste toată Europa. Când cad primii...
După 14 ani de așteptare, primul Red Dead Redemption va fi lansat pe PC
După 14 ani de așteptare, primul Red Dead Redemption va fi lansat pe PC
Anatomia mitei în formă continuată. 41 de chipuri pe scaunul de pe care „se dă – ca să se ia”. DNA suspectează că Nelu Tătaru ar fi luat mită chiar şi în timpul şedinţei Parlamentului
Anatomia mitei în formă continuată. 41 de chipuri pe scaunul de pe care „se dă...
Obligatoriu pentru șoferii cu mașini mai vechi. Ce trebuie să înlocuiască proprietarii
Obligatoriu pentru șoferii cu mașini mai vechi. Ce trebuie să înlocuiască proprietarii
Jador în cătușe! Imaginile care au făcut înconjurul internetului
Jador în cătușe! Imaginile care au făcut înconjurul internetului
Cum arăta Anca FLORESCU, pe vremea când cânta alături de Nicoleta Luciu, în trupa Laguna. Actrița REVINE la TV într-un nou serial
Cum arăta Anca FLORESCU, pe vremea când cânta alături de Nicoleta Luciu, în trupa Laguna....
Derapaj scandalos după o gafă monumentală. U Cluj le-a dat bobocilor de la universitate cântece cu înjurături şi derapaje sexiste
Derapaj scandalos după o gafă monumentală. U Cluj le-a dat bobocilor de la universitate cântece...
Mesaje de Sf. Cuvioasa Parascheva. Cele mai frumoase urări pentru sărbătoriți și nu numai pe 14 octombrie 2024
Mesaje de Sf. Cuvioasa Parascheva. Cele mai frumoase urări pentru sărbătoriți și nu numai pe...
Legătura specială dintre Medana și mama lui Alin Oprea: „O consideră fiica pe care și-a dorit-o mereu”
Legătura specială dintre Medana și mama lui Alin Oprea: „O consideră fiica pe care și-a...
Noi zile libere pentru bugetari, chiar la începutul lui 2025. Ce minivacanțe a pregătit Guvernul
Noi zile libere pentru bugetari, chiar la începutul lui 2025. Ce minivacanțe a pregătit Guvernul
Animalul care îi bagă pe fermierii români în faliment. Prețul a scăzut mult, exporturile nu mai merg, gospodarii sunt la capătul puterilor: “Este o situație urâtă și așa va fi”
Animalul care îi bagă pe fermierii români în faliment. Prețul a scăzut mult, exporturile nu...
Radu Pietreanu susține că a fost mort pentru un minut. Actorul s-a luptat cu o boală gravă: „Sufletul m-a lăsat, am plecat pe lumea cealaltă”
Radu Pietreanu susține că a fost mort pentru un minut. Actorul s-a luptat cu o...
×