DAN DIACONESCU, dezvăluiri bombă! AU FOST SAU NU ASASINAȚI Eminescu, Preda și Păunescu?
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Alte sectiuni » (P) 4 întrebări pe care să ți le adresezi când alegi ce facultate să urmezi

(P) 4 întrebări pe care să ți le adresezi când alegi ce facultate să urmezi

De: Luciana Polite 17/11/2023 | 11:13
(P) 4 întrebări pe care să ți le adresezi când alegi ce facultate să urmezi

Într-o eră a tehnologiilor care avansează rapid, marcată totodată de un dinamism unic al pieței muncii, universitățile joacă un rol esențial în pregătirea noilor generații pentru a dobândi nu doar cunoștințele, dar și abilitățile necesare pentru a profita de oportunitățile pe care le aduce viitorul. Capacitatea de a îmbrățișa noile tehnologii, dar și o nouă paradigmă, cea a învățării pe tot parcursul vieții, reprezintă cheia pentru a fi în avangarda unei lumi în care meserii noi apar într-un ritm nemaivăzut până acum.

Cu sprijinul Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, am identificat 4 întrebări pe care un tânăr și le adresează înainte de a alege facultatea ce va contribui la devenirea sa profesională și la calitatea viitorului său:

  1. De ce criterii să țin cont atunci când aleg facultatea?

Astăzi, când inteligența artificială poate răspunde instant la aproape orice întrebare, poate promova examene sau chiar scrie poezii, universitățile au, mai mult ca oricând, rolul de a pregăti oameni care să modeleze viitorul, nu doar să reacționeze la acesta. Astfel, prin programele sale mereu cu un pas înaintea timpului, dar și prin stimularea gândirii critice, a capacității de a rezolva probleme (abilități independente de timp și timpuri), a spiritului antreprenorial, Politehnica București oferă viitorilor ingineri nu doar cunoștințe, ci și încredere, suport și viziune. Inginerii noștri excelează oriunde în lume, devin inventatori, lideri, antreprenori, cercetători sau profesori, mereu în vârful domeniilor în care activează.

  1. Ce alte lucruri sunt importante, pe lângă pregătirea tehnică?

Nu putem ști exact cum va fi viitorul, însă un lucru este cert, tehnologia va juca un rol principal. Universitățile se confruntă astfel cu provocarea de a pregăti specialiștii de mâine în meserii care încă nu au fost inventate. De aceea, prin evenimentele pe care le organizează, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București promovează știința, educația și tehnologia, conectând elevii și studenții cu liderii industriei, companii vizionare care au un impact profund asupra lumii, transformând felul în care trăim, muncim și interacționăm. Meseriile viitorului vor necesita oameni care să fie nu doar extrem de bine pregătiți, dar și capabili să navigheze prin necunoscut, să se adapteze la situații neprevăzute, să identifice oportunități și potențiale riscuri în zone complet noi.

  1. Ce perspective am la finalizarea studiilor?

Ce meserii noi vor fi create odată cu dezvoltarea tehnologiilor din domeniul explorării spațiului? Vom avea ingineri de management al traficului spațial, ingineri specializați în minerit spațial sau ingineri de comunicare interplanetară? Ingineri specializați în agronomie spațială? Pe măsură ce depășim noi frontiere, se întrevăd nenumărate oportunități, iar diversitatea rolurilor în inginerie devine din ce în ce mai mare. Cum vom gestiona progresul rapid al inteligenței artificiale? Va fi nevoie de ingineri specializați în etică sau chiar în „terapie” pentru roboți? Sau de ingineri capabili să creeze interfețe între creierul uman și inteligența artificială, prin codarea și decodarea limbajului neural? Vom avea în viitorul apropiat ingineri de realități virtuale, care să proiecteze și să dezvolte lumi virtuale pentru divertisment, educație sau antrenament? Cum va evolua bioingineria și care vor fi implicațiile acesteia în medicină? Inginerii Politehnicii București folosesc deja tehnologia printării 3D pentru a crea organe artificiale. Vom avea nevoie de ingineri specializați în clonare sau de specialiști în inginerie genetică? Tranziția către energia verde va crea multe specializări noi în inginerie și nu numai. Cum va evolua industria energiei regenerabile? Care va fi combustibilul viitorului? Cum se va desfășura activitatea unui specialist în terapie cu ajutorul inteligenței artificiale, a unui specialist în neuromarketing sau a unui analist de date în psihologie? Cum ne putem pregăti pentru meseria de tehnolog juridic, avocat blockchain ori specialist în drept spațial? Ce forme va lua arta care ne va inspira și înfrumuseța casele?

Iată o multitudine de întrebări la care Politehnica București aduce răspunsuri odată cu fiecare eveniment dedicat unei industrii specifice. Fie că vorbim despre energie, biotehnologii, industria chimică, robotică, fie despre ingineria aerospațială, materiale inteligente sau automobile autonome, la fiecare eveniment al Politehnicii București specialiștii din mediul academic și cei din mediul industrial se întâlnesc pentru a analiza cele mai noi tendințe, pentru a prezenta inovațiile din tehnologie și implicațiile acestora asupra lumii în care trăim și asupra vieților noastre.

  1. La ce mă ajută să particip la evenimentele Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București?

Prin evenimentele organizate, Politehnica București își propune să le arate tinerelor generații, elevi și studenți deopotrivă, multitudinea de oportunități de carieră pe care le oferă viitorul, prin accesul la o mare varietate de programe de studiu, atât la nivel de licență, cât și la nivel postuniversitar, și, în continuare, prin conectarea, încă de pe băncile facultății, la mediul economic, prin programe de internship sau stagii de practică. Cele mai mari companii sunt prezente pentru a le arăta participanților de toate vârstele cum ne pregătim în prezent pentru un viitor care va aduce cu sine o schimbare de paradigmă în toate domeniile. Vizitatorii au astfel prilejul de a afla de la specialiști în domeniu, atât profesori sau cercetători, cât și reprezentanți ai companiilor, care sunt principalele tendințe în toate ramurile industriei, felul în care ingineria contribuie la evoluția societății și care sunt meseriile care vor marca viitorul. Totodată, ei pot avea acces la cele mai noi tehnologii, pot vedea cu ochii lor cele mai recente inovații și pot înțelege impactul acestora asupra vieții de zi cu zi.

Fiecare eveniment al Politehnicii București reunește mii sau chiar zeci de mii de vizitatori: elevi, studenți, cadre didactice, cercetători, reprezentanți ai celor mai mari companii, dar și ai autorităților publice/de reglementare. Totodată, aceste evenimente sunt deschise publicului larg, din dorința ca toți pasionații de știință, de toate vârstele, să aibă acces la informație și la cele mai noi tehnologii. Din dorința de a educa, inspira și conecta publicul cu tehnologia care evoluează atât de rapid, Politehnica București oferă acces la resurse valoroase, creează oportunități de colaborare și construiește o platformă unică pentru cercetare și schimb de idei. Încurajând colaborarea și construirea unei comunități în jurul unor valori comune, aceste evenimente contribuie la dezvoltarea ecosistemului tehnologic spre beneficiul întregii societăți.

De 205 ani, principala misiune a Politehnica București este aceea de a face lumea mai bună prin știință. Încă de la început, Politehnica a pregătit oamenii care, prin inovație și tehnologie, au avut un rol crucial în transformarea societății și ne-au adus unde suntem în prezent: inginerii, creatorii de viitor. Și tu te poți afla printre ei, respectiv printre profesioniștii care scriu viitorul în România și peste tot în lume.

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă citeste mai mult
Parteneri
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Mihai Trăistariu, dezvăluiri șocante despre starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”. Ce nu știa publicul
Mihai Trăistariu, dezvăluiri șocante despre starea de sănătate a lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă despre bunica ei
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut? Ei, bine, ați obținut!”
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cu ce viteză a zburat racheta Oreşnik, lansată de Rusia asupra orașului Dnipro. Spionajul militar ucrainean oferă noi date
Cu ce viteză a zburat racheta Oreşnik, lansată de Rusia asupra orașului Dnipro. Spionajul militar...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Viorel Lis, prima apariție după ce Oana Lis a anunțat că este internat în spital! Ipostaza inedită în care s-au afișat cei doi
Viorel Lis, prima apariție după ce Oana Lis a anunțat că este internat în spital!...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și harta pentru Sectorul 1, Sectorul 2, Sectorul 3, Sectorul 4, Sectorul 5 și Sectorul 6
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților, de fiecare zi.”
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada e de jumătate de metru. Ninsorile vor continua în 23 de judeţe
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
OPPO a prezentat noul telefon Find X8 Pro în România
OPPO a prezentat noul telefon Find X8 Pro în România
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Wow! Lidia Buble a fost înșelată de iubit! A povestit totul în detaliu, iar amanta nu-i era deloc străină
Wow! Lidia Buble a fost înșelată de iubit! A povestit totul în detaliu, iar amanta...
Exit Poll, ora 11:00 – Alegeri Prezidențiale 2024, turul 1. Rezultate surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și CIRA
Exit Poll, ora 11:00 – Alegeri Prezidențiale 2024, turul 1. Rezultate surpriză în numărătoarea CURS,...
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate...
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Mihai Traistariu, dezvăluiri șocante după moartea lui Gabriel Cotabiță. Lovitură de teatru: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat!”
Mihai Traistariu, dezvăluiri șocante după moartea lui Gabriel Cotabiță. Lovitură de teatru: „În primăvară a...
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne...
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Regele Charles, shimbări în Casa Regală. Prima vizată, Camilla
Regele Charles, shimbări în Casa Regală. Prima vizată, Camilla
Test de inteligență | Găsiți infractoarea! Care dintre aceste 3 femei a furat bebelușul din maternitate?
Test de inteligență | Găsiți infractoarea! Care dintre aceste 3 femei a furat bebelușul din...
Sunt consternat! Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: Am copilărit cu el
Sunt consternat! Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: Am...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă:
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
Ce să pui în compoziția de la sarmale ca să aibă gustul de altădată. Nu se vor sfârâma, rămân pufoase și delicioase. Este un secret al gospodinelor din Maramureș
Ce să pui în compoziția de la sarmale ca să aibă gustul de altădată. Nu...
Ce conține, de fapt, salamul Pikok pe care sute de mii de români îl cumpără de la Lidl. Are eticheta rețetă curată, dar puțini oameni o și citesc
Ce conține, de fapt, salamul Pikok pe care sute de mii de români îl cumpără...
Gabriel Cotabiță a murit. Motivul decesului
Gabriel Cotabiță a murit. Motivul decesului
×