Dialog pe cord deschis! Dr. STANISLAV RURAC - o importantă lecție despre sănătatea inimii
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Alte sectiuni » (P) 4 întrebări pe care să ți le adresezi când alegi ce facultate să urmezi

(P) 4 întrebări pe care să ți le adresezi când alegi ce facultate să urmezi

De: Luciana Polite 17/11/2023 | 11:13
(P) 4 întrebări pe care să ți le adresezi când alegi ce facultate să urmezi

Într-o eră a tehnologiilor care avansează rapid, marcată totodată de un dinamism unic al pieței muncii, universitățile joacă un rol esențial în pregătirea noilor generații pentru a dobândi nu doar cunoștințele, dar și abilitățile necesare pentru a profita de oportunitățile pe care le aduce viitorul. Capacitatea de a îmbrățișa noile tehnologii, dar și o nouă paradigmă, cea a învățării pe tot parcursul vieții, reprezintă cheia pentru a fi în avangarda unei lumi în care meserii noi apar într-un ritm nemaivăzut până acum.

Cu sprijinul Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, am identificat 4 întrebări pe care un tânăr și le adresează înainte de a alege facultatea ce va contribui la devenirea sa profesională și la calitatea viitorului său:

  1. De ce criterii să țin cont atunci când aleg facultatea?

Astăzi, când inteligența artificială poate răspunde instant la aproape orice întrebare, poate promova examene sau chiar scrie poezii, universitățile au, mai mult ca oricând, rolul de a pregăti oameni care să modeleze viitorul, nu doar să reacționeze la acesta. Astfel, prin programele sale mereu cu un pas înaintea timpului, dar și prin stimularea gândirii critice, a capacității de a rezolva probleme (abilități independente de timp și timpuri), a spiritului antreprenorial, Politehnica București oferă viitorilor ingineri nu doar cunoștințe, ci și încredere, suport și viziune. Inginerii noștri excelează oriunde în lume, devin inventatori, lideri, antreprenori, cercetători sau profesori, mereu în vârful domeniilor în care activează.

  1. Ce alte lucruri sunt importante, pe lângă pregătirea tehnică?

Nu putem ști exact cum va fi viitorul, însă un lucru este cert, tehnologia va juca un rol principal. Universitățile se confruntă astfel cu provocarea de a pregăti specialiștii de mâine în meserii care încă nu au fost inventate. De aceea, prin evenimentele pe care le organizează, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București promovează știința, educația și tehnologia, conectând elevii și studenții cu liderii industriei, companii vizionare care au un impact profund asupra lumii, transformând felul în care trăim, muncim și interacționăm. Meseriile viitorului vor necesita oameni care să fie nu doar extrem de bine pregătiți, dar și capabili să navigheze prin necunoscut, să se adapteze la situații neprevăzute, să identifice oportunități și potențiale riscuri în zone complet noi.

  1. Ce perspective am la finalizarea studiilor?

Ce meserii noi vor fi create odată cu dezvoltarea tehnologiilor din domeniul explorării spațiului? Vom avea ingineri de management al traficului spațial, ingineri specializați în minerit spațial sau ingineri de comunicare interplanetară? Ingineri specializați în agronomie spațială? Pe măsură ce depășim noi frontiere, se întrevăd nenumărate oportunități, iar diversitatea rolurilor în inginerie devine din ce în ce mai mare. Cum vom gestiona progresul rapid al inteligenței artificiale? Va fi nevoie de ingineri specializați în etică sau chiar în „terapie” pentru roboți? Sau de ingineri capabili să creeze interfețe între creierul uman și inteligența artificială, prin codarea și decodarea limbajului neural? Vom avea în viitorul apropiat ingineri de realități virtuale, care să proiecteze și să dezvolte lumi virtuale pentru divertisment, educație sau antrenament? Cum va evolua bioingineria și care vor fi implicațiile acesteia în medicină? Inginerii Politehnicii București folosesc deja tehnologia printării 3D pentru a crea organe artificiale. Vom avea nevoie de ingineri specializați în clonare sau de specialiști în inginerie genetică? Tranziția către energia verde va crea multe specializări noi în inginerie și nu numai. Cum va evolua industria energiei regenerabile? Care va fi combustibilul viitorului? Cum se va desfășura activitatea unui specialist în terapie cu ajutorul inteligenței artificiale, a unui specialist în neuromarketing sau a unui analist de date în psihologie? Cum ne putem pregăti pentru meseria de tehnolog juridic, avocat blockchain ori specialist în drept spațial? Ce forme va lua arta care ne va inspira și înfrumuseța casele?

Iată o multitudine de întrebări la care Politehnica București aduce răspunsuri odată cu fiecare eveniment dedicat unei industrii specifice. Fie că vorbim despre energie, biotehnologii, industria chimică, robotică, fie despre ingineria aerospațială, materiale inteligente sau automobile autonome, la fiecare eveniment al Politehnicii București specialiștii din mediul academic și cei din mediul industrial se întâlnesc pentru a analiza cele mai noi tendințe, pentru a prezenta inovațiile din tehnologie și implicațiile acestora asupra lumii în care trăim și asupra vieților noastre.

  1. La ce mă ajută să particip la evenimentele Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București?

Prin evenimentele organizate, Politehnica București își propune să le arate tinerelor generații, elevi și studenți deopotrivă, multitudinea de oportunități de carieră pe care le oferă viitorul, prin accesul la o mare varietate de programe de studiu, atât la nivel de licență, cât și la nivel postuniversitar, și, în continuare, prin conectarea, încă de pe băncile facultății, la mediul economic, prin programe de internship sau stagii de practică. Cele mai mari companii sunt prezente pentru a le arăta participanților de toate vârstele cum ne pregătim în prezent pentru un viitor care va aduce cu sine o schimbare de paradigmă în toate domeniile. Vizitatorii au astfel prilejul de a afla de la specialiști în domeniu, atât profesori sau cercetători, cât și reprezentanți ai companiilor, care sunt principalele tendințe în toate ramurile industriei, felul în care ingineria contribuie la evoluția societății și care sunt meseriile care vor marca viitorul. Totodată, ei pot avea acces la cele mai noi tehnologii, pot vedea cu ochii lor cele mai recente inovații și pot înțelege impactul acestora asupra vieții de zi cu zi.

Fiecare eveniment al Politehnicii București reunește mii sau chiar zeci de mii de vizitatori: elevi, studenți, cadre didactice, cercetători, reprezentanți ai celor mai mari companii, dar și ai autorităților publice/de reglementare. Totodată, aceste evenimente sunt deschise publicului larg, din dorința ca toți pasionații de știință, de toate vârstele, să aibă acces la informație și la cele mai noi tehnologii. Din dorința de a educa, inspira și conecta publicul cu tehnologia care evoluează atât de rapid, Politehnica București oferă acces la resurse valoroase, creează oportunități de colaborare și construiește o platformă unică pentru cercetare și schimb de idei. Încurajând colaborarea și construirea unei comunități în jurul unor valori comune, aceste evenimente contribuie la dezvoltarea ecosistemului tehnologic spre beneficiul întregii societăți.

De 205 ani, principala misiune a Politehnica București este aceea de a face lumea mai bună prin știință. Încă de la început, Politehnica a pregătit oamenii care, prin inovație și tehnologie, au avut un rol crucial în transformarea societății și ne-au adus unde suntem în prezent: inginerii, creatorii de viitor. Și tu te poți afla printre ei, respectiv printre profesioniștii care scriu viitorul în România și peste tot în lume.

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă citeste mai mult
Parteneri
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o puștoaică”
Andreea Bănică s-a pozat aproape dezgolită pe internet. Imagini sexy cu artista: „Arăți ca o...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
DOLIU! Este știrea tristă a zilei
DOLIU! Este știrea tristă a zilei
Adrian Fetecău, atac la Mihai Bobonete: „Privește la mine, de sus, ca la un pigmeu. E vremea lui!”. A existat o rivalitate între Divertis și Vouă? „Fiecare cu pârtia lui”
Adrian Fetecău, atac la Mihai Bobonete: „Privește la mine, de sus, ca la un pigmeu....
Mama Nataliei, fetița moartă în accidentul din Timișoara, distrusă de durere:
Mama Nataliei, fetița moartă în accidentul din Timișoara, distrusă de durere: "Vei trăi mereu în...
Cea mai mică țară din lume se află în Europa și are doar 3 locuitori. Are propria închisoare, 7 dormitoare și o bucătărie
Cea mai mică țară din lume se află în Europa și are doar 3 locuitori....
Șoigu spune că realitățile de pe frontul din Ucraina nu sunt în favoarea Kievului. Ce solicită Occidentului
Șoigu spune că realitățile de pe frontul din Ucraina nu sunt în favoarea Kievului. Ce...
Ce s-a întâmplat cu „Prințul cu antemergător”, după ce s-a ţinut după o maşină de poliţie care mergea cu girofarul aprins
Ce s-a întâmplat cu „Prințul cu antemergător”, după ce s-a ţinut după o maşină de...
 Solicitarea RAR: Ce să NU faci când duci mașina la verificare
Solicitarea RAR: Ce să NU faci când duci mașina la verificare
FOTO Cum arată penthouse-ul deținut de Culiță Sterp și Daniela Iliescu. Aceștia ar fi investit sute de mii de euro în noua locuință
FOTO Cum arată penthouse-ul deținut de Culiță Sterp și Daniela Iliescu. Aceștia ar fi investit...
Care a fost, de fapt, cauza morții lui Andrei, angajatul de la Penitenciarul Rahova. A lăsat în urmă 3 copii mici și o soție îngenuncheată de durere
Care a fost, de fapt, cauza morții lui Andrei, angajatul de la Penitenciarul Rahova. A...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât muncește bărbatul meu?”
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Ea este fetița de doar 10 ani, moartă în accidentul tragic din Timișoara:
Ea este fetița de doar 10 ani, moartă în accidentul tragic din Timișoara: "Suflețel drag,...
Tată din Alba, condamnat la 3 ani de închisoare pentru că şi-a întors copilul împotriva mamei, după divorţ. Ajungea să leşine de frică în prezenţa ei
Tată din Alba, condamnat la 3 ani de închisoare pentru că şi-a întors copilul împotriva...
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Mii de dispozitive Android din Europa, afectate de un malware ce compromite conturile bancare
Mii de dispozitive Android din Europa, afectate de un malware ce compromite conturile bancare
Cea mai MARE dintre minunile lui IISUS a fost în sfârșit explicată de știință
Cea mai MARE dintre minunile lui IISUS a fost în sfârșit explicată de știință
"Ziceți că el este șomer și stă pe spinarea mea..." Gabriela Cristea A RĂBUFNIT după...
Cel mai tare model Dacia Duster 3. Mașina tunată pe care orice român și-ar dori-o. Arată spectaculos
Cel mai tare model Dacia Duster 3. Mașina tunată pe care orice român și-ar dori-o....
Cum să oprești căderea părului. Trucurile de care trebuie să ții cont: „Acest lucru permite scalpului să respire”
Cum să oprești căderea părului. Trucurile de care trebuie să ții cont: „Acest lucru permite...
Zi de doliu în România. Cel mai mare artist s-a dus în ceruri. Adio, Daniel...
Zi de doliu în România. Cel mai mare artist s-a dus în ceruri. Adio, Daniel...
Lovitură grea pentru Antena 1! Primele imagini cu Andreea Bălan la Pro TV. Emisiunea va bubui audienţele!
Lovitură grea pentru Antena 1! Primele imagini cu Andreea Bălan la Pro TV. Emisiunea va...
Cel mai bun mouse pentru jucătorii de titluri eSports
Cel mai bun mouse pentru jucătorii de titluri eSports
Curtea de Apel Paris a respins contestaţia la mandatul de arestare a lui Adrien Stephane Mureşan
Curtea de Apel Paris a respins contestaţia la mandatul de arestare a lui Adrien Stephane...
România a pierdut cel mai mare cântăreț de muzică populară. Va rămâne în sufletul tuturor
România a pierdut cel mai mare cântăreț de muzică populară. Va rămâne în sufletul tuturor
Tzancă Uraganu și Gigi Becali, dialog în direct. Manelistul s-a emoționat
Tzancă Uraganu și Gigi Becali, dialog în direct. Manelistul s-a emoționat
HOROSCOP Neti Sandu – joi, 7 noiembrie 2024 | Cele 2 zodii care vor avea probleme mari de sănătate
HOROSCOP Neti Sandu – joi, 7 noiembrie 2024 | Cele 2 zodii care vor avea...
Gestul milionarului român de doar 28 de ani pentru una dintre angajatele sale: N-am văzut aşa ceva niciodată
Gestul milionarului român de doar 28 de ani pentru una dintre angajatele sale: N-am văzut...
Mesajul vulnerabil transmis de Oana Paraschiv după ce ea și Mihai Găinușă au părăsit Asia Express, chiar înainte de etapa finală
Mesajul vulnerabil transmis de Oana Paraschiv după ce ea și Mihai Găinușă au părăsit Asia...
Mesajul dureros din spatele piesei
Mesajul dureros din spatele piesei "Maria, Maria". Ce spune Lidia Buble despre noua lansare muzicală:...
Ce să faci ca să nu îți mai intre muștele în casă. Trucul genial care te scapă de această mare problemă
Ce să faci ca să nu îți mai intre muștele în casă. Trucul genial care...
De ce masa din bucătărie trebuie să stea mereu în mijlocul camerei. Motivul pentru care nu e bine să o lipești de perete
De ce masa din bucătărie trebuie să stea mereu în mijlocul camerei. Motivul pentru care...
Ce salariu primea Andreea Marin pe vremea când prezenta „Surprize, Surprize”. Este vorba de zeci de mii de euro
Ce salariu primea Andreea Marin pe vremea când prezenta „Surprize, Surprize”. Este vorba de zeci...
×