Orionide 2019. Ploaia de stele de pe 21-22 octombrie: ce înseamnă Orionidele și când se vor putea vedea

Publicat: 21/10/2019 | 04:47
Orionide 2019- Ploaie de meteori

Ploaia de meteori Orionide 2019 este un fenomen spectaculos ce poate fi observat cu ochiul liber. Maximul va fi atins în noaptea de 21 spre 22 octombrie. Iată ce înseamnă, când și cum poate fi văzută ploaia de stele, denumită ”Orionidele”.

Fenomenul Orionide poate fi unul impresionant și este recomandat pentru cei care doresc să-l urmărească să facă acest lucru în afara marilor orașe.

Orionide 2019. Ce înseamnă

Ploaia de meteori a fost numită Orionide pentru că stelele căzătoare par a veni din constelaţia Orion. Fenomenul Orionide 2019 este datorat faptului că Terra trece prin marginea exterioară a norului de particule din coada cometei 1/P Halley.

Mai exact, atunci când cometa Halley trece prin sistemul solar se încinge la bază. Diferenţa de temperatură dintre zonele reci ale spaţiului şi părţile cometei care sunt încălzite de lumina solară din departare este atât de extremă încât părţi din miezul său îngheţat sunt sublimate, ceea ce înseamnă că gheaţa se transformă în gaz. Suflul gazos propulsează segmente solide în spaţiu, dintre care unele se îndreaptă şi către Pământ.

Orionidele 2019. Când se pot vedea

Între 2 octombrie și 7 noiembrie Terra trece prin marginea exterioară a norului de particule din coada cometei  Halley. Numărul de meteori pe oră crește, maximul fiind atins cândva între 20 și 22 octombrie, mai exact, în noaptea de 21 spre 22 octombrie. Stelele căzătoare par a veni din constelația Orion, de aici venind și numele curentului: Orionide.

Potrivit specialiștilor, putem vedea în medie 25 de stele căzătoare pe oră, dar acest număr variază.  Pot fi numai 10 sau chiar 60. Depinde de traiectoria planetei noastre și de bogăția norului de particule. Puteți observa Orionidele după miezul nopții până la răsăritul Soarelui interval în care constelația Orion se află deasupra orizontului.

Dacă pe cer nu vor fi nori, puteţi observa Orionidele după miezul nopţii până la răsăritul Soarelui interval în care constelaţia Orion se află deasupra orizontului. Momentul în care fenomenul astronimic poate fi observat cel mai bine în țara noastră este în jurul orei 2:00 dimineața.

Citește și: VIDEO. METEORIT PRĂBUȘIT LÂNGĂ ȘOSEA, ÎN JUDEȚUL BUZĂU!

Orionide 2019. Cum le poți vedea

Pe lângă calitatea de a fi spectaculoase, stelele căzătoare mai au un plus: se văd numai cu ochiul liber! Nu aveţi nevoie de instrumente astronomice pentrui a-i observa. Cu cât locul de unde observaţi este mai întunecat, adică nu aveţi lumini împrejur, cu atât veţi vedea mai mulţi meteori.  Aşteptaţi 15 minute pentru ca ochiul să se acomodeze cu întunericul. Veți observa că, după câteva minute veţi începe să vedeți stelele căzătoare, în funcţie de intensitatea maximului!

Citește și: CE SUNT LYRIDELE ȘI LA CE ORĂ LE VOM PUTEA ADMIRA PE CER

Alte fenomene astronomice 2019

27 octombrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea);

11 noiembrie 2019  – Tranzitul lui Mercur din 11 noiembrie 2019 – Tranzitul va fi vizibil din America de Nord, America de Sud, Oceanul Atlantic, Europa, Africa, vestul Asiei şi Antarctica. Din România tranzitul se va observa la finalul zilei, Soarele apune chiar în preajma maximului.

17 – 18 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonide (ZHR = 15);

24 noiembrie – Planetele Venus şi Jupiter în conjuncţie (seara);

13 – 14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminide (ZHR = 120);

22 decembrie – Solstiţiul de iarnă.

Citește și: ECHINOCȚIUL DE TOAMNĂ 2019. CE SEMNIFICĂ ȘI CUM NE INFLUENȚEAZĂ