Originara din India si Pakistan! Portocala, fructul care-ti asigura necesarul de vitamina C
Portocala (Citrus sinensis) este fructul unui pom de talie mijlocie, originar din India si Pakistan. Copacul a ajuns in zona mediteraneana a Europei datorita negustorilor arabi. Acestia denumeau fructul portocalului „naranj”, ceea ce in sudul Frantei a devenit „naurange”, transformandu-se apoi, probabil pentru simplificarea pronuntiei, in „orange”. Componenta chimica principala din portocala este vitamina C, pe care corpul uman nu o poate produce, desi necesarul zilnic din aceasta vitamina este de 73 mg/zi pentru un adult sanatos, 100 mg/zi pentru o femeie insarcinata si doar 50 mg/zi pentru o femeie care alapteaza, iar pentru un copil este de 1,5-2 mg/kilogram-corp/zi. Pentru persoanele care lucreaza in medii toxice si, de asemenea, pentru sportivii de performanta, necesarul zilnic recomandat este de 200 mg/zi. Lipsa vitaminei C din organism se manifesta prin oboseala, sangerari ale pielii si ale mucoaselor, incetinirea cresterii la copii, tulburari in activitatea sistemului nervos si/sau muscular, scaderea rezistentei organismului la infectii. Daca, dintr-un motiv sau altul, nu avem posibilitatea sa consumam portocale, este bine sa stim ca aportul vitaminei C poate fi adus de „inlocuitori”. Iata cateva exemple: 5-25 mg/100 grame in cartofii de iarna, 5-10 mg/100 grame in mere. Un „inlocuitor”-surpriza este varza de toate culorile si de toate formele, iar varza murata este „sursa-regina”, deci puteti consuma in voie, cu atat mai mult cu cat excesul de vitamina C se elimina foarte repede din organism.