Invitat în cea mai recentă ediție Dan Diaconescu Direct, Oreste Teodorescu a dezbătut subiectul legat de protestele din Belgrad. Jurnalistul a făcut dezvăluiri uimitoare despre arma psihotronică folosită de Aleksandar Vučić. Iată ce a spus!
Oreste Teodorescu a dezbătut mai multe subiecte alături de gazda emisiunii Dan Diaconescu, printre care și situația actuală a protestelor din Belgrad. Protestatarii sârbi au acuzat autoritățile ca au folosit o armă sonică împotriva mulțimii de oameni care a realizat cel mai mare protest din istoria Serbiei. Această armă este interzisă prin legi internaționale.
Deși Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic a negat acest aspect, Oreste a deschis acest subiect de actualitate și a făcut dezvăluiri uluitoare. De asemenea, în cadrul discuției a fost făcută o paralelă la Revoluția din 1989.
Oreste Teodorescu consideră că această mișcare realizată de președintele pro-rus este una riscantă, asta pentru că astfel de arme sunt folosite împotriva inamicilor, nu a propriului popor. De asemenea, în discuție a fost adus și Novak Dokovic, sportivul care este împotriva președintelui pro-rus și care consideră că Vucic este corupt.
Mai mult, jurnalistul a vorbit despre importanța minelor din Serbia, care ridică un interes crescut atât pentru chinezi, ruși, americani, cât și pentru Uniunea Europeană.
Oreste: E un gest foarte riscant al lui Vučić de a folosi o armă psihotronică, o armă sonică împotriva propriei populații, pentru că de regulă genul ăsta de armament sunt folosite în teatrele de operații, împotriva armatei inamice, nu împotriva propriului popor. Sârbii nu sunt un popor de mămăligă, adică ei, francezii, grecii, când vor să protesteze, protestează și când se supără pe cineva, țin supărarea până la capăt. Adică nu știu ce l-a mânat pe Vučić să facă chestia asta sau cine l-a sfătuit să folosească. Probabil că s-a și speriat. Totuși 800 de mii, un milion de sârbi în Belgrad înseamnă aproape 20% din populația Serbiei. Sunt vreo 6 milioane.
Dan Diaconescu: Cum ar veni, să iasă în România vreo 3 milioane în stradă.
Oreste: Îți dai seama ce ar fi. La noi cu 150 de mii s-a făcut istorie. Cu 3 milioane…chiar am intrat în cartea recordurilor. Dar e interesant ce se întâmplă în Serbia. E foarte interesant și duelul ăsta între Djokovici și Vučić.
Dan Diaconescu: Dar nimeni nu vorbește despre asta. Deci marele tenismen al lor, cum ar fi Hagi al nostru, dar chiar mai peste.
Oreste: Da, poate, poate. E regele neîncoronat al tuturor sârbilor. E un om cu o anumită verticalitate, s-a ținut tare și în pandemie, s-a ținut tare în niște contexte internaționale care l-au cam defavorizat.
Dan Diaconescu: S-a luptat cu toată oculta mondială un pic.
Oreste: Și care, deși este un sârb foarte patriot și foarte, hai să zicem, suveranist, că tot e la modă termenul ăsta pe la noi, el l-a amendat pe Vučić și îl consideră un președinte care s-a corupt și care s-a întors cumva cu niște decizii greșite împotriva propriei populații, cum se întâmpla și cu Ceaușescu la începutul anilor 80.
Dan Diaconescu: Vučić fiind și el un lider longeviv, să nu zicem dictator, adică e de mulți ani în fruntea Serbiei.
Oreste: Da, și un lider ca și Victor Orban, uns cu toate alifiile. Gândește-te că el joacă la foarte multe capete. A jucat cu chinezii, a jucat cu rușii, a jucat cu Europa. Serbia fiind aproape la un pas de a se integra și ea în Uniunea Europeană. Acum, mă rog, de când a venit Donald Trump, a încercat un joc foarte direct și cu americanii și totuși, probabil, a supărat pe cineva dintre cei trei mari cu care s-a jucat, pentru că e clar că probabil se urmărește o schimbare de regim.
Dan Diaconescu: Tu crezi că o să cadă acest regim Vučić?
Oreste: Eu cred că miza e foarte mare, pentru că poate puțină lume știe și se fac puține analize în zona asta. Tot am vorbit de pământurile rare din Ucraina și am văzut interesul deosebit al lui Donald Trump pentru minele de titaniu și de litium din Ucraina, însă Serbia, vreau să spun, că este numărul 1 în Europa, apropo de metalele rare necesare pe evoluția asta tehnologică în care ne aflăm cu toți. Adică cine va deține concesionarea minelor din Serbia va avea un avantaj uluitor în competiția asta tehnologică. Cele mai importante zăcăminte de litium din Europa sunt în Serbia. Le râvnesc chinezii, le râvnește și Uniunea Europeană, le râvnesc și rușii și americanii. Cei care le pot procesa foarte rapid și pot beneficia de ele, astăzi în momentul în care vorbim, sunt doar americanii și chinezii. Și atunci gândește-te că Vučić se află prins cumva într-o menghină de patru și el nu știe cum să o joace treaba asta.
Dan Diaconescu: Dar această armă sonică, care desparte mulțimea în două, crezi că e aceeași cu cea folosită în decembrie 1989?
Oreste: Cred că e mult mai sofisticată. Acum toate instituțiile de putere, și din lumea democratică și mai ales din lumea mai puțin democratică, dețin ceea ce se numește armament psihotronic pentru dispersarea mulțimilor. Se pare, din ce am citit legat de tunul ăsta sonic folosit de jandarmeria sârbă împotriva protestatarilor, că îți afectează urechea internă, adică e scalată pe niște frecvențe foarte înalte pe care urechea nu le resimte în mod direct, dar care afectează urechea internă. Îți pierzi echilibru, intri într-o stare de confuzie, de agitație și ai nevoie de câteva minute bune, spre zeci de minute pentru a-ți reveni.
Dan Diaconescu: Bun, și deci arma asta există de mult și e pentru prima oară folosită doar de sârbi? Împotriva unor oameni?
Oreste: Este pentru prima oară când este folosită la vedere. În general, când vedem manifestații de protest în capitalele europene, care se destramă brusc, fără intervenția jandarmilor, e clar că acolo s-a întâmplat ceva. A fost folosit probabil un asemenea tip de armă. Aici Vučić a și arătat, adică n-a ascuns treaba asta. De obicei lucrurile se fac ceva mai discret, tocmai pentru a nu irita și mai mult populația, pentru a o amorsa și mai tare. Aici, probabil că presiunea socială stradală a fost atât de mare, încât Vučić a vrut să…
Dan Diaconescu: Că pare așa totuși, când ne uităm la imaginile astea, zici că e un film de la SF cu zombie sau cu oameni teleghidați de la distanță, cu clone, cu chestiuni digitale. Să vezi așa oamenii care până acum păreau cu mintea la ei, care fac ce vor ei pe planeta asta.
Oreste: Noi știm că s-au folosit pentru prima oară tipul ăsta de arme pe care le-a folosit și Vučić. Acum, dacă ți-amintești, în timpul primăverii arabe, când se protesta în Cairo și când tinerii egipteni au înlăturat regimul și au dorit o schimbare fundamentală de paradigmă și le-a ieșit.
Dan Diaconescu: Celebra primăvară arabă, da.
Oreste: S-a răspuns protestelor masive de atunci cu un asemenea tip de armament. Și atunci s-a vorbit pentru prima oară de tunul sonic ăsta.
Dan Diaconescu: Iar la noi, în opinia ta, în decembrie 1989, ce a fost? A fost petardă? Că s-a făcut acum și un film pe tema asta. A fost un zgomot empiric provocat de securitate?
Oreste: Dacă citim materialele produse de procurorul militar, care a redeschis cazul împotriva lui Iliescu, Generalul Voican Voiculescu, Petre Roman și așa mai departe, el documentează, după o serie de multe interviuri cu oficialii din armată de atunci și spune foarte clar că s-a folosit o armă radionică pe frecvențe, de radio cum era atunci, care avea efectul de a crea panică, de a stârni agitație necontrolată, confuzie și așa mai departe, tot folosind niște frecvențe înalte, dar pe bandă radio. Era ceva mai analogic.