Ore de liniște la bloc în 2025 | Amenzi de 1.500 lei dacă asculți muzică tare sau daca faci gălăgie între aceste ore

Publicat: 02/01/2025 | 12:26

Viața la bloc vine cu avantaje, dar și cu responsabilități. Una dintre acestea este respectarea liniștii publice, o regulă esențială pentru o conviețuire armonioasă între vecini. În 2025, respectarea orelor de liniște devine mai importantă ca niciodată, deoarece cei care tulbură liniștea riscă amenzi usturătoare de până la 1.500 de lei.

Cei care locuiesc la bloc știu deja că nu se pot desfășura în voie, mai ales atunci când vine vorba despre zgomotul produs. Petrecerile gălăgioase sau muzica dată tare pot aduce pentru locuitorii de la bloc amenzi considerabile dacă își deranjează vecinii.

(CITEȘTE ȘI: SINGURUL ORAȘ ÎN CARE TOȚI LOCUITORII TRĂIESC ÎN ACELAȘI BLOC ȘI NU IES CU LUNILE DIN CASĂ)

Ore de liniște la bloc în 2025

Conform Legii 61/1991, există ore clar stabilite pentru liniște, pe care locatarii trebuie să le respecte:

  • Noaptea – între orele 22:00 și 8:00
  • Ziua – între orele 13:00 și 14:00

În aceste intervale, orice zgomot produs de strigăte, larmă, muzică la volum ridicat sau utilizarea unor obiecte sau aparate zgomotoase este considerat o încălcare a legii.

Dacă îți place să asculți muzică la volum ridicat, asigură-te că o faci în afara orelor de liniște. Folosirea aparatelor muzicale în intervalele interzise, fie că este vorba despre boxe, chitare electrice sau alte instrumente, poate deranja vecinii și duce la sancțiuni. De asemenea, organizarea de petreceri private la bloc sau în proximitatea acestuia trebuie făcută cu atenție.

Deși mulți consideră că doar noaptea este interzis zgomotul, trebuie să fii atent și la ora de liniște din timpul zilei (13:00-14:00). Fie că bați cuie, folosești un aparat electric zgomotos sau pur și simplu vorbești prea tare, toate acestea pot atrage amenzi.

Iar sancțiunile nu sunt deloc de neglijat. Persoanele care nu respectă orele de liniște pot fi sancționate cu sume cuprinse între 500 și 1.500 de lei. De asemenea, repetarea abaterii poate atrage sancțiuni mai mari sau chiar intervenția poliției.

Pentru a evita conflictele cu vecinii și eventualele sancțiuni, este recomandat să:

  • Respecți orele de liniște stabilite prin lege.
  • Anunți din timp vecinii dacă intenționezi să organizezi o petrecere.
  • Reduci volumul la muzică și alte activități zgomotoase în intervalele de liniște.

(VEZI ȘI: CÂND VOR PLĂTI ROMÂNII MAI PUȚIN LA ÎNTREȚINERE. MINISTRUL ENERGIEI A FĂCUT ANUNȚUL)