Ore de 30 de minute și clase de maximum 15 elevi! Care sunt noile reguli pentru redeschiderea școlilor
Epidemia de coronavirus a avut un impact puternic la nivel mondial. Virusul ucigaș a determinat schimbări majore în mai toate domeniile, iar acum omenii trebuie să se supună unei noi ordini și să respecte anumite reguli stricte. În acest context, Institutul Național de Sănătate Publică a făcut câteva recomandări și în ceea ce privește desfășurarea orelor de curs în școli.
În toamnă, atunci când toți elevii o să își reia activitatea, o să existe unele schimbări în ceea ce privește desfășurarea orelor. Institutului Național de Sănătate Publică a făcut mai multe recomandări pentru reluarea activității școlare. (CITEȘTE ȘI: CAPACITATE 2020. CARE SUNT SINGURELE LUCRURI CU CARE POT INTRA ELEVII LA EXAMENELE DE LA EVALUAREA NAŢIONALĂ)
Documentul cu noile reguli a fost publicat de Ministerul Sănătății și trimis în școli de către DSP pe 29 mai. Documentul oficial cuprinde măsurile de protecţie care trebuie aplicate „pentru reluarea activităţilor în unităţile pentru educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, clasele 0-XIII, în contextul epidemiologic al COVID 19”.
Care sunt noile reguli?
Din toamnă, elevii o să aibă parte de mai multe surprize. Conform noilor reguli, elevii trebuie să petreacă maximum patru ore la școală și o să fie repartizați în clase de câte 10-15 persoane. De asemenea, fiecare oră de curs o să dureze cel mult 30 de minute, în condițiile în care jumătate din elevi învață de acasă online, iar fiecare pauză o să dureze maximum 20 de min.
Mai mult, în timpul orelor de curs, elevii trebuie să păstreze între ei o suprafață de patru metri pătrați, regulă impusă și la examenele din prezent, și se va renunța la colegul de bancă. Aceștia trebuie să stea singuri. (VEZI ȘI: PRIMELE CAZURI DE CORONAVIRUS ÎN ȘCOLI. DOI ELEVI, UNUL DE CLASA A VIII-A ȘI ALTUL DE A XII-A, CONFIRMAȚI POZITIV)
Noul regulament mai spune că numărul maxim de elevi pe clasă trebuie să nu depășească jumătate din efectiv, iar ceilalți elevi din clasă vor face activități online. Pentru acest lucr, specialiștii INSP recomandă „participare alternativă a elevilor, prin rotație, la orele de clasă online a unei părți din elevi, ceilalți fiind prezenți fizic la școală (de preferat în prima etapă, întrucât asigură un timp de expunere mai redus pentru fiecare elev)”.