Este vestea momentului pentru români. Programul prin care se poate cumpăra vechime în muncă va fi prelungit. Proiectul de lege a fost pus în dezbatere la Ministerul Muncii.
Guvernul urmează să prelungească mecanismului actual în ceea ce privește cumpărarea vechimii în muncă. Plata retroactivă s-ar fi putut face până la 1 septembrie 2023, însă, în urma noilor modificări, toți cei care nu au atins pragul minim de cotizare și se apropie de vârsta de pensionare mai pot cumpăra vechimea în muncă până la data 31 decembrie 2024.
Citește și: ANUNȚ CUMPLIT PENTRU PENSIONARII DIN ROMÂNIA. A PICAT RECALCULAREA PROMISĂ PENTRU DATA DE 1 SEPTEMBRIE 2023
Astfel, proiectul ce urmează să fie aprobat vine în sprijinul celor care, din diverse motive, nu au contribuit la sistemul public de pensii și asigură acoperirea unor perioade de vechime.
Potrivit OUG 163/2020 ”persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.
Termenul de cumpărare a anilor de pensie urmează să fie prelungi de către Guvern datorită numeroasele solicitări din partea unor cetățeni români din țară și străinătate care nu au fost asigurați la sistemul public din România în anumite perioade de timp.
Măsura prelungirii termenului de aplicare are drept consecință evitarea de la excluderea la sistemul de protecție sociala a unor categorii de persoane care nu ar putea beneficia de pensie pentru limita de vârstă din sistemul public de pensii. Neîndeplinirea condițiilor prevăzute de lege privind stagiul minim de cotizare i-ar putea duce pe români în situația de a apela la asistența socială, fapt ce ar împovăra bugetul de stat. (Vezi AICI Ordonanța de Urgență )
– Carte de identitate original + copie
– Dosar carton cu șină
– Formular deschidere contract în două exemplare
– Declarație protecție date
– Declarație pe propria răspundere.
– În cazul cetățenilor străini cu domiciliul în alt stat – pașaportul sau orice alt document emis de statul al cărui cetățean este, prin care se face dovada identității persoanei și a cetățeniei.
Citește și: APROAPE 100.000 DE FAMILII POT CERE ACEȘTI BANI DE LA STAT. AJUTORUL E DE 480 DE LEI PE LUNĂ