Ordin urgent de la UE pentru România și celelalte state membre ale uniunii. Aceste produse vor dispărea din magazine
Potrivit unui ordin urgent de la UE, care se aplică atât în cazul României, cât și pentru celelalte state membre ale uniunii, anumite produse vor dispărea de pe piață. Este vorba despre o schimbare în rândul consumatorilor, Uniunea Europeană dorind să impună noi reguli și care să fie aplicate până la finalul anului 2027. Vezi mai jos despre ce este vorba.
Mai multe produse care apar în magazinele din țările europene vor dispărea. Este vorba despre o directivă venită de la Uniunea Europeană (UE) și care se va aplica și în cazul țării noastre. Schimbarea în rândul consumatorilor trebuie să aibă loc până la finalul anului 2027. Prin acest ordin se dorește aderarea către o viață mai sustenabilă și diminuarea utilizării ambalajelor de unică folosință.
Ordin UE: produsele care nu se vor mai regăsi la raft, în România și alte state membre ale Uniunii Europene
De aceea, comportamentul consumatorilor va fi modificat, odată cu intrarea în vigoare a acestor legi. Vor fi încurajați să adopte o viață sustenabilă și să se folosească de propriile sticle și recipiente (mergând pe ideea de spălare și reutilizare).
Prin acest ordin urgent de la UE pentru România și celelalte state membre ale uniunii, din magazine vor urma să fie retrase mai multe produse, precum:
- Pungile cu salată;
- Plicurile de ketchup;
- Plicurile de zahăr;
- Sticluțele de șampon, gel de duș și cremă (cele care se regăsesc în hoteluri);
- Vesela de unică folosință (restaurante, fast-food-uri);
- Tăvile și plasele de unică folosință (restaurante, fast-food-uri).
Ținta Uniunii Europene: diminuarea utilizării ambalajelor din plastic
De altfel, în urmă cu o săptămână, Parlamentul European a făcut un pas către reglementarea modului în care sunt utilizate ambalajele. De asemenea, există și o solicitare din partea europarlamentarilor prin care să se interzică vânzarea pungilor de plastic foarte subțiri (sub 15 microni grosime).
- Se dorește atingerea unei scăderi de 10%, până în anul 2030;
- Reducere a utilizării plasticului cu 15%, până în anul 2035;
- Reducere a utilizării plasticului cu 20%, până în anul 2040;
- Se dorește ca 90% din materialele de ambalaj să fie reciclate până în anul 2029, de fiecare stat.
Printre alte propuneri, există și cea în care ambalajele de plastic folosite în sectorul de retail să dispară. Este vorba despre cele care grupează mai multe produse care sunt oferite spre vânzare. De asemenea, de la data de 1 ianuarie 2030, 20% din totalul băuturilor îmbuteliate, care sunt oferite spre comercializare, să aibă recipiente reutilizabile. Pachetul legislativ este disponibil aici.