Potrivit unei noi directive a Uniunii Europene (UE), statele sunt obligate să ia în considerare reducerea consumului mediu de energie a clădirilor rezidențiale. Acesta trebuia să fie scăzut cu 16%, până în anul 2030. La momentul actual, s-a ajuns la un acord provizoriu, iar europenii ar putea plăti mai puțin la facturile de energie. Detaliile se află mai jos, în articol.
Sunt vești noi pentru europeni. Potrivit unei noi directive a Uniunii Europene (UE), statele sunt obligate să scadă consumul mediu de energie a clădirilor rezidențiale. Până în anul 2030, consumul va trebui să scadă cu 16%. La acordul provizoriu asupra acestui aspect au ajuns Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European.
Prin intermediul acestei directive UE, europenii vor plăti mai puțin la factura de energie. De altfel, calitatea vieții cetățenilor se va îmbunătăți – promite convenția.
„Îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor este vitală pentru atingerea ambiției noastre de neutralitate climatică și va aduce beneficii concrete cetățenilor noștri. Renovările sunt investiții într-un viitor mai bun. Acestea vor îmbunătăți calitatea vieții, vor permite oamenilor să-și investească economiile în altă parte și vor stimula economia noastră. Am încredere că acest acord va permite declanșarea unui val de renovare în întreaga Uniune, respectând în același timp diversitatea fondului imobiliar al UE”, a declarat Kadri Simson, Comisar european pentru Energie.
Totodată, prin intermediul acestei directive a Uniunii Europene, se va dori nu doar decarbonizarea clădirilor, ci și stimularea independenței energetice a Europei. De altfel, prin directiva UE se vor stabili măsuri prin care să ofere ajutor guvernelor europene să stimuleze performanța energetică a imobilelor. Accentul pendulează mai mult în jurul celor care au performanțe slabe. Privind reducerea consumul mediu de energie primară, fiecare stat membru al Uniunii Europene va adopta propria traiectorie. Până în anul 2035, se va dori reducerea consumului cu 20-22%. Despre îmbunătățirea performanței energetice a vorbit Maros Sefcovic, vicepreședinte al CE pentru Pactul Ecologic European.
„Pentru a reuși în tranziția ecologică, trebuie să ne asigurăm că transformarea schimbă viețile oamenilor în bine. Dorim să ajutăm oamenii să-și facă casele mai eficiente energetic, mai confortabile și sănătoase. Și acesta este un câștig pentru cetățeni: îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor va avea ca rezultat atât facturi la energie mai mici, cât și emisii de gaze cu efect de seră mai mici. Acordul de astăzi atinge echilibrul potrivit, cu standarde europene, implementare națională, autonomie individuală și sprijin financiar”, a declarat Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Pactul Ecologic European, conform digi24.ro.
Sursă foto: Comisia Europeană