Uniunea Europeană are un nou obiectiv, iar toți românii sunt implicați! Reprezentanții UE au stabilit noi țeluri clare în cadrul unei inițiative a lumii digitale. Specialiștii străini sunt de părere că accesul la internet și folosirea tehnologiei în zilele noastre trebuie să ajungă la oamenii din toate straturile sociale. Una dintre prioritățile cheie la nivelul continentului este transformarea digitală. Ce spun liderii europeni?
Uniunea Europeană are un nou scop: cel puțin 80% dintre adulți, inclusiv români, trebuie să învețe să folosească internetul și aparatura digitală. Acest obiectiv vine în contextul deceniului digital, specialiștii considerând că este un moment oportun pentru ca oamenii să învețe să folosească device-urile. Cum tehnologia schimbă constant lumea în care trăim, specialiștii UE vor să se asigure că persoanele sunt la curent cu toate schimbările. Transformarea digitală se numără printre prioritățile liderilor europeni.
CITEȘTE ȘI: UE ANUNȚĂ SCHIMBĂRI REVOLTĂTOARE PENTRU ȘOFERII DIN ROMÂNIA! CE SE ÎNTÂMPLĂ CU ACEȘTI CONDUCĂTORI AUTO
S-a constatat, în 2021, că 90% dintre cetățenii din UE folosesc internetul cel puțin o dată pe săptămână, însă doar 54% aveau competențe digitale de bază sau superioare. Ponderea cea mai mare a fost în Finlanda și Țările de Jos (ambele 79%), înaintea Irlandei (70%) și Danemarcei (69%), relatează Economica.net.
A crescut și nevoia de IT-iști odată ce operațiunile de afaceri s-au dezvoltat. Spre exemplu, tot în 2021, circa 180.000 de studenți au absolvit IT în UE, iar proporția cea mai mare a acestora a fost în Estonia (10%) și Irlanda (8%), comparativ cu 2% în Italia și 3% în Portugalia, Belgia și Cipru. În urma unor studii la nivelul UE, s-a aflat că cei mai mulți care au studii în IT sunt bărbații.
Țările cu cele mai mari ponderi de absolvenți TIC, în rândul tinerilor sunt Estonia (18%), Finlanda și Malta (ambele 14%). La polul opus, cu cele mai mari ponderi de absolvenți TIC, de sex feminin, sunt țările Estonia (5%), Irlanda și România (ambele 4%). Potrivit obiectivelor digitale ale Uniunii Europene, peste 20 de milioane de IT-iști ar trebui să fie angajați la nivelul UE până în 2030, fie că este vorba despre bărbați sau femei.
În anul 2022, peste 20% dintre întreprinderile din Uniunea Europeană au oferit șansa personalului lor pentru formare, să-și dezvolte sau să-și îmbunătățească performanțele în domeniul IT. Finlanda (40%), Suedia (34%), Danemarca și Belgia (ambele 33%) sunt cap de afiș atunci când vine vorba despre întreprinderile care le oferă șansa personalului lor de cursuri pentru formare în acest domeniu.