Ludovic Orban a anunțat, joi seara, când ar putea să se redeschidă școlile. Premierul a specificat că e nevoie să fie îndeplinită și o condiție, pentru ca planul său să poată fi pus în practică. (CITEȘTE ȘI: ALEXANDRU RAFILA, ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ. CÂND S-AR PUTEA ÎNTOARCE ROMÂNII LA SERVICIU: ”PROGRESIV, DUPĂ DATA DE…”)
Totul este în funcție de felul cum evoluează epidemia de coronavirus din România.
“După 15 mai este posibil să redeschidem şcolile. Pe 20 mai, pe 25 mai, pe 1 iunie, când ne va permite, pe baza analizelor pe care le avem, contextul epidemiologic. Redeschiderea şcolilor depinde de cum evoluează dinamica infectărilor şi de reducerea la maximum a fiecărui risc pentru elevi şi studenţi de infectare cu virusul”, a fost anunțul lui Ludovic Orban.
În niciun caz, însă, nu se va pune problema înghețării anului școlar. Dar care sunt faviantele pentru deschiderea anului școlar? (NU RATA: RAED ARAFAT, MESAJ PENTRU ROMÂNI: ”DE PAȘTE STĂM ACASĂ, CA LA ANUL SĂ PUTEM STA CU TOȚII ÎMPREUNĂ”)
“Niciodată nu am luat în calcul amânarea anului şcolar sau neorganizarea examenelor de capacitate, de bacalaureat. Obiectivul nostru este ca toţi elevii să finalizeze acest an şcolar. Atingerea acestui obiectiv şi modalităţile în care se vor organiza examenele, modalităţile în care vor fi pregătite toate aceste examene sigur că vor depinde de contextul epidemiologic. E o variantă în care se pot finaliza toate cursurile şi toate orele pe online şi chiar examenul să se dea pe online, e posibil să se dea examenul în alte condiţii. Sunt şi variante intermediare, de deschidere graduală a şcolilor, fără clase pline. La noi sunt mulţi elevi într-o clasă, spre deosebire de alte ţări europene şi luăm în calcul inclusiv un scenariu posibil privitor la deschiderea graduală sau la împărţirea elevilor”, a punctat premierul României. (AFLĂ ȘI: CRIZA CORONAVIRUSULUI ÎN ROMÂNIA. SITUAȚIE ALARMANTĂ: ”APROAPE 1000 DE CADRE MEDICALE SUNT INFECTATE CU COVID-19”)
Monica Anisie, ministrul Educației, a anunțat că a semmnat ordinul referitor la programa pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat. Astfel, acestea vor fi susținute pe baza materiei predate în primul semestru al anului şcolar. Iar examenele se preconizează a fi susținute în iulie.
”În scenariul în care vom reveni la cursuri în momentul în care situaţia de urgenţă încetează, am putea susţine examenele în luna iulie. În cazul în care se prelungeşte starea de urgenţă, atunci vom lua o altă măsură în aşa fel încât elevii şi studenţii să îşi poată încheia anul şcolar cu bine”, a declarant Anisie.