Orașul din România cu cei mai triști locuitori. Ce spun statisticile
Anul acesta, cu ocazia Zilei Tineretului, Consiliul Tineretului din România, alături de alte instituții, au realizat un studiu prin care s-a descoperit care este orașul din România cu cei mai triști locuitori. Lucrarea a fost realizată pe un eșantion de peste 5.000 de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani din cele şase capitale ale tineretului din România: Cluj-Napoca, Târgu Jiu, Timişoara, Bacău, Constanţa, Baia Mare şi Iaşi.
Constanța este orașul cu cei mai triști locuitori
Rezultatele lucrării „Tineri după pandemie: Orașe Fericite” au arătat că cei mai nefericiți sunt constănțenii, iar la polul opus se află oamenii din Iași. Sondajul a măsurat 3 aspecte importante din viața tinerilor pentru a putea face acest studiu: cât de fericiți sunt care este gradul de siguranță pe care îl resimt în orașul în care locuiesc și ce lucruri se pot îmbunătăți.
CITEȘTE ȘI: ALEX VELEA ȘI MATTEO NE INVITĂ LA O PROMENADĂ ÎN ”ORAȘUL TRIST”
Cum a contribuit pandemia la starea de spirit a oamenilor
De asemenea, sondajul a vrut să identifice schimbările înregistrate de către tineri în timpul pandemiei. Cât și a felului în care orașele au contribuit la starea lor de spirit. Astfel că, pe o scară de la 1-10, media nivelului de fericire a tinerilor din România este de 6,69.
În medie, tinerii au punctat nivelul de fericire din orașele lor cu 5.99/10, iar gradul de siguranță resimțit a întrecut valoarea medie (6.63/10). Dacă vorbim despre proactivitate, orașele au primit o notă de 6.25/10.
Clujul, cel mai unit și curat oraș
Clujul a fost perceput drept cel mai unit și curat oraș. Iași este de asemenea perceput drept cel mai accesibil. 6 Din 10 tineri consideră că orașele lor s-au adaptat rapid contextului pandemic. 2 Din 6 tineri și-ar dori să se implice în viitor în activități de voluntariat pentru a ajuta la dezvoltarea orașului lor.
În ce constă analiza „Tineri acasă”
Un alt subiect foarte important este posibilitatea achiziționării propriei locuințe. În acest caz, Consiliul Tineretului din România a realizat analiza „Tineri acasă”. Este o anchetă ce are în vedere modul în care tinerii locuiesc sau pot obține o locuință potrivită pentru ei.
S-a dovedit că majoritatea celor cu vârste cuprinse între 18-34 de ani locuiesc cu părinții. 8,4 Dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15-29 de ani trăiesc în gospodării care utilizează peste 40% din salarii pentru cheltuielile de întreținere. 64,7% Dintre tinerii cu aceleași vârste trăiesc în gospodării supraaglomerate.
„În timp ce 96% din populaţia Românei trăieşte în locuinţe proprietate personală, tinerii se confruntă cu un deficit de locuinţe disponibile la preţuri accesibile. Din păcate, posibilitatea tinerilor de a deţine propria casă este întârziată de lipsa diversităţii opţiunilor.
Locuinţa reprezintă unul dintre factorii determinanţi pentru deciziile majore ale tinerilor. Printre care menţionez: mutarea din casa părintească, întemeierea unei familii, alegerea momentului pentru a avea copii sau alegerea oraşului în care să locuiască. Stabilitatea şi siguranţa reprezintă nu doar dorinţe ale tinerilor. Ci nevoi de baza ce trebuie adresate cu prioritate”, a declarat președintele Consiliului Tineretului din România.
This browser does not support the video element.