BALCI. Comerciantii ocupa toata intrarea in parc VECHITURI. Vata pe bat, din aceleasi cazane improvizate INGENIOZITATE. „Alba-neagra” de ieri e tombola de azi MARFA. Seminte negre si mere pentru copiii mileniului III Distractie. Copiii cresc la indigo, dupa modelul anilor ’80 Mihnea Mihalache-Fiastru Neschimbat. Singurele lucruri pe care nu l-am gasit in Oraselul Copiilor din Parcul Tineretului, langa Brancoveanu au fost gumele de mes-tecat Turbo, care au aparut pe piata romaneasca in 1989. In rest, totul este neschimbat, o adevarata intoarcere in timp, cu mai mult de 20 de ani, iar copiii de acum sunt noua generatie a semintelor negre.
Cine a fost ultima data in Oraselul Copiilor in anii ’80 poate sa confirme cel mai bine faptul ca nimic nu s-a schimbat. Este un loc parca rupt de timp. Pana si cazanele din tabla in care se face vata pe bat sunt aceleasi de atunci. Acest loc si oamenii de aici sunt, probabil, unele dintre ultimele dovezi vii ale comunismului in Romania si cu siguranta din Bucuresti. „Nebunia” in Oraselul Copiilor se desfasoara cu precizie matematica, de mai bine de doua decenii in fiecare duminica. Se fac si se vand exact aceleasi lucruri: copii se dau in aceiasi magarusi si buburuze jerpelite de trecerea anilor, se consuma mere cu glazura, vata pe bat, inghetata de la dozator in cornet, floricele, seminte negre de floarea-soarelui facute in casa de producatoare dupa „retete speciale”, papagalii iti ghicesc viitorul tragand bilete din cutie, mici la gratar, bere la halba. Se fac poze „cu Polaroid”, masinutele, vechi de cine stie cand, nu mai ofera nici un fel de incredere si siguranta. Cu toate astea, copiii se bucura. La fel cum ne bucuram si noi, acum 20 de ani. O doamna care vindea „bijuterii” si bilete la „Tombola fara pierdere” se intreaba daca a iesit frumoasa in fotografie.
O vata pe bat costa 1,5 lei. O tura in masinutele care se ciocnesc costa 2,5 lei. Principala atractie din Oraselul Copiilor este „Spinner”. Un fel de chestie care te invarte pana nu mai stii de tine. 5 lei tura, iar cei de pe margine fac poze „minunii” cu telefoanele mobile. Lanturile de balci sunt inchise, iar trenuletele si buburuzele functioneaza daca nimeni nu se da in ele. La buburuze, insa, situatia e mai complicata, caci doamna de acolo are chef de vrajeala: „Nu e voie sa faceti poze la buburuze!”. „Iti fac si tie una”, ii raspund. „Uite”, ii arat fotografia. „Da, foarte frumoasa poza”, raspunde. Mirosul de la gratarul de mici creeaza o atmosfera de balci in tot parcul. Semintele la cornet au inca mare succes, iar o punga mare de floricele costa trei lei. Un cornet de floricele doar 1 leu. La intrarea dinspre Brancoveanu, in Oraselul Copiilor sunt aliniati tot felul de comercianti de baloane. Exista chiar si batranei care mai castiga un ban din cantaritul cetatenilor. Sunt trei sau patru cantare in Oraselul Copiilor. Preturile de la „Poze la minut” variaza in jurul sumei de 10 lei. Duminica, Oraselul Copiilor este totusi plin de parinti si copii, semn ca educatia ramane la fel.