Orasele lumii, disparute in urma unor cutremure devastatoare

De: Cancan
Publicat: 15/05/2011 | 00:00
Drama. Oraşul San Francisco a fost complet distrus dupa seismul din aprilie 1906

Italienii au tremurat de frica zilele acestea, unii parasind chiar Roma, din cauza unor preziceri facute, in urma cu trei decenii, de seismologul si astronomul Raffaele Bendandi. El a prevestit ca Roma urma sa fie rasa de pe fata pamantului in urma unui seism foarte puternic, Colosseumul si Catedrala San Pietro, doua mari simboluri ale Italiei, urmand sa fie rupte in doua. Desi fatidica zi a trecut fara sa se intample vreo tragedie, locuitorii Romei nu stau deloc linistiti, dat fiind faptul ca, in anii ce au trecut, s-a intamplat ca prezicerile lui Bendandi sa se adevereasca si la cateva zile distanta de data anuntata de el, orase importante fiind puternic devastate sau rase din temelii de cutremure. Astfel, in anul 1976, Bendandi a anuntat seismul soldat cu aproximativ 1.000 de morti din Friuli.

A gresit cu doua zile

In anul 1923, el a anuntat ca un seism puternic avea sa loveasca centrul Italiei pe 2 ianuarie 1924, estimarile lui fiind gresite cu doar doua zile. De-a lungul anilor, seismologul si astronomul a prezis alte cutremure care au lovit Italia in ultimii 100 de ani, motiv pentru care oamenii au incredere in profetiile lui, de aceea 20% din angajatii de la Roma si-au luat liber de la serviciu pe 11 mai si s-au grabit sa fuga din capitala. In plus, autoritatile locale au infiintat o linie telefonica de urgenta pentru a calma populatia.

Profetii nu au fost luati in seama

Nu doar Bendandi nu a fost luat in seama cu prevestirile lui despre catastrofele naturale. Omul de stiinta Giampaolo Giuliani a avertizat oficialii italieni despre un seism puternic in aprilie 2009, dar fara succes, pentru ca nimeni nu l-a luat in serios. La scurt timp, localitatea L’Aquila a fost zguduita din temelii, 300 de oameni murind in urma unui devastator seism. Cel mai puternic cutremur care a lovit Italia a fost cel din 28 decembrie 1908, care a rapus orasul Messina. Seismul, de 7,2 grade pe scara Richter, a afectat si alte localitati aflate la 300 de kilometri distanta. 93% din cladirile din Messina au fost distruse, iar 70.000 de oameni au murit doar acolo. Cu victimele din orasele din imprejurimi, numarul mortilor s-a ridicat la 200.000.

San Francisco, ras si apoi refacut

In dimineata zilei de 18 aprilie 1906, orasul american San Francisco a fost zdruncinat din temelii de un cutremur cu o magnitudine estimata la 7,9 grade pe scara Richter. Mare parte din oras a cazut la pamant. Dintr-un total de 410.000, cati locuitori avea San Francisco la acea data, aproape 300.000 au ramas pe drumuri. La doi ani dupa cutremur, in 1908, mare parte dintre ei inca traiau in tabere de sinistrati, orasul avand nevoie de mai mult timp pentru a fi recladit. Desi, la acea vreme, oficialii orasului au anuntat ca 375 de oameni au fost prinsi sub daramaturi, cifra reala a fost de noua ori mai mare, de peste 3.000 de morti. Distrugerile facute de cutremur si de replicile lui au fost incomparabile cu iadul care s-a dezlantuit odata cu primele incendii provocate de puternicul seism. Se estimeaza ca 90% din pagube au fost, de fapt, rezultatul acestor incendii, care s-au intins pe 500.000 de strazi.