Tot mai mulți români optează să-și cumpere o locuință, în locul chiriei. Asta pentru că aleg creditul ipotecar și plătesc lunar aproximativ aceeași sumă pe care o plătesc și la chirie. Sigur că, nu toate orașele din România oferă apartamente sau case la prețuri de chilipir, mai ales dacă vorbim despre localitățile mari și zonele lor centrale. Există un top al orașelor de la noi, unde este mai ușor să iei un împrumut pentru achiziția unui apartament. Iată care este acesta!
Locuințele din marile orașe sunt, de cele mai multe ori, ușor de cumpărat prin credit ipotecar, chiar dacă prețurile au început să crească tot mai mult de la an la an, arată un studiu realizat de specialiștii Imobiliare.ro. Apartamentele cu două camere sunt la mare căutare de către români, în orașe precum București, Timișoara, Iași, Constanța, Cluj, Brașov.
CITEȘTE ȘI: O ALTĂ GARSONIERĂ DIN CLUJ ȘOCHEAZĂ PIAȚA IMOBILIARĂ! CÂT CERE O FEMEIE PENTRU O LOCUINȚĂ DE 28 MP
Este clar că în ultimii ani, prețurile apartamentelor au tot crescut. Spre exemplu, unii brașoveni sunt puși în dificultate de acest lucru, căci locuințele au început să fie din ce în ce mai scumpe la ei în oraș. În Cluj-Napoca, lucrurile se schimbă. Este mai viabilă varianta prin cash sau economiile deja puse deoparte, pentru plata unui avans de cel puțin 33% pentru creditul ipotecar dorit, se mai arată în raportul respectiv.
Lucrurile s-au schimbat în rău pentru cumpărători, asta pentru că atât veniturile necesare pentru avansul în cazul unui credit ipotecar pentru un apartament cu 2 camere, cât și ratele lunare sunt mai mari decât cele de la începutul verii trecute. Cele mai mari rate lunare sunt plătite de clujeni și brașoveni. În Brașov și-n Iași, apartamentele nu mai sunt ieftine ca pe vremuri. Acestea s-au scumpit considerabil față de începutul verii trecute, cu 19,4%, respectiv cu 14,5%.
Adică, un cumpărător scoate acum din buzunar 15.550 de euro în plus pentru un apartament cu două camere în Cluj-Napoca și Brașov, comparativ cu prețul pe care l-ar fi plătit în luna iunie anul trecut. Diferența la Iași trece de 10.000 de euro, mai scrie sursa citată.
Salariul mediu net al angajaților din Capitală trece lejer de suma de 2.300 de lei venitul minim, care este absolut necesar pentru a obține un împrumut ipotecar. În acest caz, oamenii trebuie să plătească un avans de 20% pentru cumpărarea unei locuințe care are două camere. A crescut și prețul apartamentelor în București, cu 13% comparativ cu începutul verii trecute.
Asta înseamnă că, în prezent, costă cu 10.200 de euro mai mult să achiziționezi un apartament cu două camere. Din acest motiv, a crescut și venitul necesar pentru accesarea unui credit ipotecar pentru un astfel de apartament. Și rata lunară este cu aproximativ 170 de lei mai mare decât cea plătită de cineva care a cumpărat un apartament cu două camere prin credit ipotecar, anul trecut.
Lucrurile stau similar și-n Timișoara. Prețul mediu cerut pentru apartamentele de aici s-a majorat cu aproape 10% luna trecută comparativ cu aceeași perioadă din 2023, ajungând la 1.616 euro/mp util. Adică, un apartament cu două camere se vinde acum cu 80.800 de euro, față de 73.750 de euro anul trecut. Pentru a lua un credit ipotecar pentru 30 de ani, trebuie să ai un avans de 20%. Venitul minim necesar a crescut și el cu circa 230 de lei. Rata lunară s-a majorat cu 103 lei, fiind cea mai mică înregistrată între cele șase mari orașe analizate.
Pentru a cumpăra un apartament cu două camere în Constanța trebuie să ai o sumă medie de 83.300 de euro, cu 7.500 de euro mai mare decât în iunie 2023. Salariul mediu net în județ, conform datelor publicate de INS, a ajuns la 4.674 de lei, cu aproximativ 450 de lei mai mult decât venitul minim necesar pentru obținerea unui împrumut destinat cumpărării unui apartament cu două camere.
Venitul minim pe care-l cere banca pentru un astfel de apartament, pentru un împrumut de 30 de ani și cu avans de 20%, plus o dobândă de 5,59%, este de 4.841 de lei, potrivit sursei menționate anterior. Asta înseamnă că, un cumpărător are nevoie de venituri mai mari cu 650 de lei mai mari decât anul trecut. Rata lunară este cu 290 de lei mai mare decât ar fi fost dacă creditul era luat vara trecută.