Orașele din care românii fug fără să se uite înapoi. Care sunt cauzele fenomenului care devine tot mai îngrijorător

Publicat: 14/05/2023 | 23:33

Te-ai întrebat vreodată care este cel mai sărac oraș din România? Ei bine, există o anumită zonă în care locuitorii au o situație financiară extrem de precară, iar localitatea este la un pas de faliment și a rămas aproape pustie.

A fi sărac în România pare ceva firesc, atât pentru oameni, cât și pentru localități. Sărăcia domină în cele mai mici orașe, iar asta se poate observa cu ochiul liber, fără a mai fi necesare studii care să dovedească acest lucru.

Topul celor mai sărace orașe din România

În topul celor mai sărace orașe din România se regăsesc: Botoșani, Vaslui, Giurgiu și Călărași, urmate de Piatra-Neamț, Suceava, Focșani, Roman, Buzău, Slobozia, Slatina, Alexandria și Drobeta-Turnu Severin. Principalele cauze ale sărăciei din aceste zone sunt infrastructura deficitară, în toate domeniile, restructurarea industrială, îmbătrânirea demografică și depopularea.

Necșești (Teleorman) cea mai săracă localitate din România

Consiliul Consultativ pentru Regionalizare a realizat un studiu care arată că o comună din Teleorman, Necșești, este cea mai săracă localitate de la noi din țară. Urmează comunele Răsuceni din județul Giurgiu, Coroiești din Vaslui, Seaca de Pădure din Dolj și Schitu din Giurgiu. De asemenea, lista continuă cu: Danicei din județul Vâlcea, Gogoși din Olt, Deleni din Vaslui, Toporu (Giurgiu) și Sălcuța (Dolj).

Important de menționat este că România ocupă primul loc în Uniunea Europeană, în ceea ce privește rata sărăciei. Procentul este de 25,4%, iar acest lucru a început să îi îngrijoreze tot mai tare pe cetățeni. Mai mult, țara noastră este țara cu cea mai mare inegalitate între bogați și săraci din Uniunea Europeană.

(VEZI ȘI: UN TÂNĂR DIN BELGIA A REUŞIT SĂ VIZITEZE 20 DE ORAŞE EUROPENE FĂRĂ SĂ PLĂTEASCĂ VREUN BAN PE CAZARE! INCREDIBIL LA CE METODĂ A RECURS)

Cele mai dezvoltate orașe din România

La polul opus, Cluj-Napoca, Timișoara, Ilfov și București sunt cele mai dezvoltate zone ale țării. Aici, puterea de cumpărare este cu cel puțin 20% peste media pe țară. În aceste orașe, foarte mulți dezvoltatori naționali și internaționali au baze stabile. De asemenea, Sibiu, Brașov, Arad, Constanța și Alba Iulia sunt orașe care vor cunoaște o dezvoltare mai mare, tocmai din pricina bunei infrastructuri, dar și a existenței centrelor universitare care sunt în continuă formare a pieței forței de muncă. În plus, dinamica costurilor este un alt factor luat în considerare de marile companii investitoare.

(CITEȘTE ȘI: ȘOFERII ROMÂNI VOR FI NEVOIȚI SĂ PLĂTEASCĂ O NOUĂ TAXĂ PENTRU A AVEA ACCES ÎN ANUMITE ZONE ALE ORAȘELOR)