Ora de iarnă pe timpul lui Nicolae Ceaușescu. Care a fost cea mai mare obsesie a dictatorului
Trecerea la ora de iarnă a fost introdusă în România de Regina Maria, în anul 1917. Au existat mai multe schimbări de-a lungul timpului, iar Nicolae Ceaușescu a tot modificat-o în obsesia lui de a căuta surse pentru economisirea electricității.
În acest weekend, mai precis în noaptea de sâmbătă spre duminică, România trece la ora de iarnă. Astfel, ora 4 va deveni ora 3. Cu alte cuvinte, vom avea o oră în plus de somn. Pe timpul lui Ceaușescu, însă, problema a fost supusă unei atenții suplimentare din partea „celui mai iubit fiu al poporului”.
Nicolae Ceaușescu renunțase la ideea schimbării orei și nu a dat importanță studiilor efectuate de specialiști.
Studiile specialiștilor
În revistele vremii existau câteva mențiuni vizavi de utilitatea trecerii la ora de iarnă/vară. Spre exemplu, în revista Energetica din februarie 1974, apărea studiul “Decalarea orei oficiale – factor de economie şi raţionalizare a consumului de energie electric”.
Autorul, E. Costin, începea prin a arăta că în Ungaria introducerea orei de vară în perioada 1954-1958 a condus la avantaje energetic ca: reducerea puterii necesare la vârful de sarcină cu circa 30 MW; o economie de energie de 13-16 milioane kwh/an sau o economie de combustibil de aproximativ 25.000 tone cărbune energetic anual în medie, potrivit evz.ro.
Despre situaţia din URSS arăta că printr-o mai bună folosire a luminii diurne se obţin anual economii de 1 TWh şi că printr-o devansare suplimentară de o oră a orei legale s-ar mai putea obţine o economie de încă aproximativ 5% faţă de energia consumată pentru iluminat.
Citește continuarea AICI