Ora de iarnă 2024. Cât de mult ne afectează organismul, potrivit specialiștilor

Publicat: 21/10/2024 | 21:42
Care sunt efectele trecerii la ora de iarnă? Foto: Profimedia

Au mai rămas câteva zile și se trece la ora de iarnă. Mulți se bucură de această schimbare, mai ales pentru că noaptea va fi mai lungă, așa că și odihna va fi pe măsură. Cu toate acestea, te-ai întrebat vreodată ce efecte are asupra organismului uman? Oamenii de știință au făcut un studiu și au ajuns la concluzii interesante!

Trecerea la ora de iarnă în acest an se va face în noaptea de sâmbătă spre duminică, mai exact pe data de 26 spre 27 octombrie. Ceasurile se vor da înapoi, iar ora 04:00 se va transforma în 03:00. În timp ce unele persoane preferă lumina, altele se bucură că vor avea parte de o oră în plus de somn dimineața.

Au existat numeroase întrebări cu privire la ce efecte poate avea această schimbare asupra organismului uman, iar cercetătorii nu au mai stat pe gânduri și au realizat un studiu. Specialiștii au ajuns la concluzii interesante, potrivit The Guardian.

În studiile realizate anterior, cercetătorii au încercat să afle care sunt efectele negative pe care le are trecerea la ora de vară, dar și cum resimte corpul uman o astfel schimbare. Pe de altă parte, specialiștii nu au aflat prea multe cu privire la trecerea la ora de iarnă.

„Sunt interesat să încerc să înțeleg cum se simte atunci când viața de zi cu zi este perturbată de o forță externă: simți că ai mai mult sau mai puțin timp și niveluri mai mari sau mai scăzute de bunăstare?”, aceasta a fost întrebarea profesorului Ruth Ogden de la Universitatea Liverpool John Moores, care este în fruntea studiul.

Trecerea la ora de iarnă poate provoca insomnii, oboseală, dar și dificultăți de concentrare pentru unele persoane. Este important de precizat faptul că aceste efecte sunt pe termen scurt.

Citește și: Meteorologii Accuweather anunță cea mai ciudată iarnă din ultimii ani. Cum va fi vremea în București

Pe ce idee s-a bazat studiul?

Studiul realizat are la bază modul în care timpul este perceput de oameni. Prof. Ruth Ogden de la Universitatea Liverpool John Moores a început să fie curioasă de aceste detalii după ce a fost împlicată într-un accident de mașină și a sesizat o încetinire a timpului.

„Timpul este un element extrem de trecut cu vederea al psihologiei. Viețile noastre sunt structurate de un ceas și cu toții avem o reprezentare internă a timpului, dar înțelegem foarte slab modul în care oamenii percep timpul și dacă am putea modifica experiențele oamenilor în timp pentru a crea îmbunătățiri ale bunăstării”, se arată în studiu.

Prof. Patricia Kingori, care este totodată și sociolog la Ethox în cadrul Universității Oxford, a atras atenția asupra faptului că unii oameni pot deține chiar și un control asupra timpului, iar acest lucru ar putea da senzația de nedreptate pentru unele grupuri.

„Suntem deosebit de interesați de relația dintre timp și putere și de modul în care, atunci când alți oameni dețin controlul asupra timpului, acesta poate crea diverse tipuri de nedreptate pentru anumite grupuri”, a spus profesorul Patricia Kingori, sociolog la Ethox din cadrul Universității Oxford.

Citește și: Ora de iarnă 2024 | Lista țărilor care au renunțat la schimbarea orei. Ce se întâmplă în România