Schimbarea orei și trecerea la ora de iarnă 2019 are loc în ultimul weekend din octombrie, mai exact în noaptea de 26 spre 27 octombrie, când vom da ceasurile înapoi cu oră. La ce oră se va face trecerea și de ce va renunța la sistemul de schimbare a orei
România va trece și anul acesta la ora de iarnă, dând ceasurile înapoi cu o oră. Totuși, potrivit deciziilor UE, este posibil ca ora de iarnă să fie eliminată.
În ultimul weekend al lunii octombrie, trecem la ora de iarnă. În noaptea de 26 spre 27 octombrie vom da ceasurile înapoi cu o oră. Astfel, se face trecerea la ora de iarnă 2019, atunci când ora 04:00 devine ora 03:00. Practic, vom dormi cu o oră în plus, aceasta fiind cea mai lungă zi din an.
Citește și: ORA DE IARNĂ 2019. DE CE SE DĂ, DE FAPT, ORA ÎNAPOI?
Schimbarea orei poate afecta ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.
Pe lângă modificările somnului, medicii atrag atenţia că ne putem confrunta cu astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare, cefalee sau modificarea apetitului. Putem avea tulburări de ritm cardiac și variații ale tensiunii arteriale. Statisticile medicale au arătat că numărul persoanelor cu probleme cardio-vasculare crește cu aproximativ 60 la sută în prima săptămana după schimbarea orei, iar numărul apelurilor la pediatri sare de 130 la sută. Află mai multe despre cum ne afectează schimbarea orei.
În România, începând din 1998 trecerea la ora de vara se face în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie.
Deși schimbarea orei are o lungă istorie, din 2021 ora de iarnă și ora de vară nu se vor mai schimba în mod obligatoriu. Statele membre UE vor avea opțiunea de a alege ora după care vor să funcționeze.
Pentru a nu exista probleme de tranziție, modificările trebuie să se efectueze în mod coordonat între țările vecine, astfel încât să se garanteze funcţionarea adecvată a pieţei interne şi să se evite fragmentarea. De asemenea, conform propunerii Comisiei, fiecare stat membru trebuie să anunțe dacă a decis să adopte în mod permanent ora de iarnă sau ora de vară, până în martie 2020.
În România au fost numeroase dezbateri pe tema eliminării orei de iarnă și autoritățile urmează să anunțe oficial decizia. Asta pentru că, indiferent de hotărârea pe care o vor lua, toate țările membre trebuie să notifice Comisia Europeană până în martie 2020 asupra deciziei lor, mai exact dacă vor sau nu să rămână cu schimbarea orei de iarnă, respectiv de vară.