Trecerea la ora de iarnă 2019 se va face în luna octombrie, când ceasurile se dau cu o oră înapoi, ora 4 devenind astfel ora 3. Ce trebuie să știi despre ora de iarnă în România și care este explicația implementării acestui mecanism la nivel mondial.
Deși au existat multe controverse în ultima perioadă în ceea ce privește trecerea la ora de iarnă, în 2019, România va face în continuare această schimbare. Așadar, în ultimul weekend din luna octombrie, mai exact în noaptea de 26 spre 27 octombrie, ora se dă înapoi.
Trecerea la ora de vară, respectiv ora de iarnă a fost introdusă în Germania în 1980, şi mult mai devreme în alte state membre UE, în ideea economisirii energiei.
Trecerea de la ora de iarnă se face după echinocțiul de toamnă, când durata nopții este mai mare decât cea a zilei. Prin introducerea mecanismului de schimbare a orei s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală şi să se reducă seara folosirea luminii artificiale. De aceea, primavara cesurile se dau înainte cu o oră, iar toamna se dau înapoi, câştigându-se practic o oră.
Așadar, în ceea ce privește schimbarea orei, regula este simplă: primăvara se dă ora înainte înainte, iar toamna se dă ora înapoi.
Schimbarea orei nu este simultană în toate ţările, datorită diferenţei de fus orar. Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasul arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine, apare o ora în plus.
Citește și: ORA DE IARNĂ 2019. PÂNĂ CÂND SE MAI SCHIMBĂ ORA ÎN ROMÂNIA
În România, începând din 1998 trecerea la ora de vara se face în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie.
Totuși, în România ora se schimbă începând din anul 1932, când s-a trecut la sistemul oră de iarnă/oră de vară. Cetățenii români au trecut pentru prima dată la ora de vară pe 22 mai 1932, când ora 00:00 devenea ora 01:00. Decizia era luată pentru a economisi energie electrică și, implicit, pentru a beneficia mai mult timp de lumina naturală.
Din 1943, anul în care începeau bombardamentele aeriene asupra României, în plin război, România renunţa la datul ceasului înainte şi înapoi în funcţie de anotimp. La 27 mai 1979, ceasul a fost dat, din nou, înainte.
Unicul stat important care nu a introdus acest sistem este Japonia. Ţările ecuatoriale şi tropicale nu recurg, în general, la ora de vara. De la 1 mai 1980, China are o singură zona de timp şi a utilizat ora de vara din 1986 până în 1991, încetând să o mai facă de atunci.
Mai multe ţări din Asia Centrala au renunţat în anii 2000 la schimbarea orei. Rusia a luat aceasta decizie începând din primavara lui 2011.
Ucraina a renunţat şi ea în 2011 la schimbarea orei, prin decizia Parlamentului care a luat în considerare statisticile medicale care arătau că numarul persoanelor cu probleme cardio-vasculare creste cu aproximativ 60 la suta în prima săptămana după schimbarea orei, iar numarul apelurilor la pediatri sare de 130 la suta.
Data la care se schimbă ora diferă uneori semnificativ de la ţară la ţară. În apropiere de Ecuator, zilele sunt în general egale cu nopţile, astfel că modificarea orei standard nu ar avea sens.