OMS trage un semnal de alarmă. Motivul pentru care omenirea se va confrunta cu mai multe epidemii în viitorul apropiat
Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă și explică care este, de fapt, motivul pentru care omenirea se va confrunta cu mai multe epidemii, în viitorul apropiat.
Din anul 2020, omenirea s-a confruntat cu pandemia de Covid-19. Recent, însă, specialiștii sunt în alertă, după ce au apărut din ce în ce mai multe cazuri de persoane infectate cu variola maimuței. Au fost descoperite câteva sute de cazuri în mai multe state ale lumii. Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă și explică care este, de fapt, motivul pentru care omenirea se va confrunta cu mai multe epidemii, în viitorul apropiat.
Vezi și VARIOLA MAIMUȚEI, LA UN PAS SĂ AJUNGĂ ÎN ROMÂNIA. UNGARIA A ÎNREGISTRAT PRIMUL CAZ DE INFECTARE
În cursul zilei de miercuri, directorul pentru situaţii de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Mike Ryan, a declarat faptul că apar din ce în ce mai multe focare de boli endemice, printre acestea fiind și variola maimuței și febra lassa.
Acesta a explicat faptul că omenirea se va confrunta cu mai multe epidemii în viitorul apropiat, având în vedere schimbările climatice care au loc. Astfel, bolile care circulă la animale ar putea ajunge și la om.
„Din nefericire, această capacitate de a amplifica boala şi de a o transmite mai departe în cadrul comunităţilor noastre este în creştere – astfel încât atât factorii de apariţie a bolilor, cât şi cei de amplificare a bolilor au crescut”, a spus directorul pentru situaţii de urgenţă, arată antena3.ro.
Ce este ”variola maimuței”
Numele ”variola maimuței” este oarecum înșelător, deoarece este un virus care circulă cel mai adesea la mamifere mici din Africa, cum ar fi șobolanii, despre care se crede că sunt rezervorul bolii. Cu toate acestea, poate infecta și maimuțele. Leziunile și umflăturile vizibile ale afecțiunii pe un grup afectat de primate de cercetare în 1958 au dus la acest nume.
Variola maimuței este o infecție virală rară care se poate răspândi la om și care face parte din aceeași familie virală cu variola, căreia i se atribuie, doar în secolul trecut, moartea a 300 până la 500 de milioane de oameni.
Vezi și AVERTISMENTUL TRANSMIS DE BILL GATES ÎN LEGĂTURĂ CU VARIOLA MAIMUȚEI: ”TREBUIE SĂ NE PREGĂTIM”
Variola maimuței a fost depistată în zonele îndepărtate ale țărilor din centrul și vestul Africii, în apropierea pădurilor tropicale. Se poate răspândi prin contactul cu animale infectate, cum ar fi maimuțe, șobolani și veverițe, sau prin obiecte contaminate cu virus, precum așternuturile și îmbrăcămintea.
În cazul infecției la om, simptomele bolii includ febră, dureri de cap, umflături, dureri de spate, dureri de mușchi și stare generală de epuizare. După ce febra scade, apare o iritație la nivelul pielii, care debutează mai întâi pe față și se extinde apoi pe restul corpului, mai ales pe palme și pe tălpi.
Iritația provoacă mâncărimi puternice și trece prin diferite stadii înainte de forma coajă și a se desprinde de pe piele. În urma leziunilor rămân cicatrici.
Sursă foto: Pixabay