Cu urmă cu puțin timp, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a informat că până în prezent nu s-a descoperit nicio dovadă că tulpina COVID-19 descoperită în Africa de Sud, ar fi mai rezistentă ca vaccinul.
Dr. Maria Van Kerkhove, șeful tehnic al OMS, spune că cei infectați cu diferite variante ale virusului au aceleași simptome ale bolii și că nu au apărut alte complicații severe.
„Aceasta este o veste foarte bună. Aceasta este informația pe care o avem până acum. Studiile continuă”, a spus specialista, potrivit BBC. Varianta Africii de Sud, cunoscută sub numele de „501.V2” a fost identificată pentru prima dată în regiunea golfului Nelson Mandela în octombrie. Cercetările au indicat că această variantă ar fi putut circula încă de la sfârșitul lunii august.
Citește și: Coronavirus România 7 ianuarie. Câte persoane s-au infectat în ultimele 24 de ore
Deși până acum numărul de oameni infectați cu aceasta tulpină a fost mic în afara Africii de Sud, OMS a comunicat că numărul cazurilor este în creștere în tot mai multe țări, printre care Marea Britanie, Franța, Franța, Finlanda, Elveția, Japonia, Austria și Zambia.
„Ceea ce înțelegem este că persoanele care sunt infectate cu această variantă comparativ cu alte virusuri SARS-CoV-2 au aceeași prezentare a bolii. Deci nu există nicio modificare a severității bolii.”, a spus van Kerkhove.
Chiar și așa, epidemiologul OMS a spus că pare să existe o creștere a transmisibilității cu această variantă de virus comparativ cu ceilalți „virusurile de tip sălbatic”, adică o creștere a numărului de persoane pe care o persoană le poate infecta. Cercetătorii din Africa de Sud și-au exprimat îngrijorarea față de noua variantă de coronavirus apărută în această țară.
Ei și-au arătat temerea că aceasta s-ar putea dovedi mai rezistentă la vaccinurile actuale și avertizau că vaccinarea cât mai rapidă la nivel global este cu atât mai importantă.