În urmă cu o zi, OMS – Organizația Mondială a Sănătății a declarat epidemie de „mpox” – variola maimuței. Potrivit reprenzentanților, a fost declarată „urgență de sănătate publică de interes internațional”. Adrian Marinescu ne spune dacă trebuie să ne îngrijorăm. Iată informațiile mai jos, în articol.
OMS – Organizația Mondială a Sănătății a făcut un anunț public, în data de 14 august 2024. Potrivit informațiilor, reprezentanții au declarat epidemie de variola maimuței (epidemie de „mpox”) în Africa. A fost declarată „urgență de sănătate globală”, după ce a fost detectată în alte 4 state, în jurul Republicii Democratice Congo. Peste 500 de persoane din 13 țări africane au murit de la începutul anului până acum, în urma contractării bolii. Printre simptome se numără ganglionii inflamați, erupții pe piele, febră și durerile de mușchi și de cap. Au fost depistate peste 14.000 de cazuri de infectare cu noua tulpină, în Africa.
Doctorul Adrian Marinescu, directorul medical „Matei Balș”, a oferit o serie de declarații pe marginea acestui subiect.
„Nu e nimic nou, e o boală pe care o aveam și în urmă cu ani și ani de zile. E important, de asemenea, ca OMS, după experiența din pandemie (n.r. Covid-19), gândește mult mai prudent. Adică sunt măsuri preventive. Să nu ne așteptăm că vom avea foarte multe cazuri de acum încolo, mai ales că, apropo de transmitere, nu are nicio legătură cu SARS-CoV-2 sau cu situațiile când transmit de la om la om foarte ușor. Aici e vorba de un contact nemijlocit și care să fie și prelungit. E vorba de o situație, totuși, destul de rară, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în Europa, vedem că sunt cazuri absolut izolate și, de obicei, sunt de import.
Problema e, într-adevăr, în continentul african, acolo lucrurile nu neapărat că vor scăpa de sub control, dar există un risc. Mai ales că supravegherea se face mult mai greu. Deci, practic, prudența ar fi în primul rând. Faptul că atunci când discutăm la nivel mondial trebuie să ne gândim la absolut tot globul, inclusiv la ce se întâmplă în Africa. Și acolo e mai complicat. Și ar trebui să știm că, într-adevăr, prudență trebuie să existe. Mai ales că un contact foarte apropiat între două persoane poate să ducă, din păcate, și la transmitere. (…) Noi discutăm de 2 ani de zile de această boală și nu s-a întâmplat nimic. Cel puțin în Europa și în România, lucrurile au fost controlate”, a precizat medicul Adrian Marinescu la Antena 3 CNN.
„Comitetul de Urgenţă s-a întrunit şi m-a informat că, în opinia sa, situaţia constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional. Am acceptat acest sfat. Detectarea și răspândirea rapidă a unei noi tulpini în estul Republicii Democratice Congo, detectarea acesteia în țările învecinate care nu au raportat anterior variola și potențialul de răspândire în continuare în Africa și în afara ei sunt foarte îngrijorătoare. În plus și existența altor focare cu alte tulpini de variolă a maimuței în alte părți din Africa, este clar că un răspuns internațional coordonat este esențial pentru a opri aceste focare și a salva vieți. O urgență de sănătate publică de interes internațional este cel mai înalt nivel de alarmă în conformitate cu legislația internațională în domeniul sănătății” – Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS.
Sursă foto: Pixabay