OMS, avertisment pentru Europa! Țările trebuie să intensifice vaccinarea şi să reintroducă măsuri precum purtarea măştii în transportul public şi în spaţiile închise, pentru a evita restricții mai dure, în contextul creșterii numărului de infectări.
Directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, îndeamnă statele de pe continent să acţioneze pentru a preveni răspândirea virusului, în condiţiile în care subvarianta Omicron BA.5 se răspândeşte rapid.
Aproape trei milioane de cazuri noi de coronavirus au fost înregistrate în Europa săptămâna trecută. Numărul spitalizărilor s-a dublat în aceeași perioadă, iar cel al deceselor a ajuns la 3.000 pe săptămână.
Acesta a subliniat faptul că este necesar purtarea măştii, aerisirea spaţiilor închise, dar şi administrarea celei de-a doua doze de vaccin booster.
„Nu cred că societatea este pregătită pentru lockdown-uri impuse”, după cele care au existat de când a început pandemia, a mai constatat el.
„Odată cu creşterea numărului cazurilor vedem şi o creştere a spitalizărilor, care nu vor face decât să crească şi mai mult în lunile de toamnă şi iarnă, după ce şcolile se vor redeschide, oamenii vor reveni din vacanţe şi odată cu venirea iernii interacţiunea socială se va muta în spaţii închise”, anticipează Hans Kluge.
Descoperirile arată că simptomele pe care le au oamenii cu COVD s-au schimbat pe măsură ce pandemia a evoluat. Ar putea depinde de modul în care virusul s-a schimbat în timp. De la tulpina originală Wuhan au apărut mai multe variante de COVID, cea mai recentă fiind Omicron. Cercetătorii React-1, de la Imperial College London, spun că pierderea simțului mirosului și a gustului pare a fi mai puțin frecventă la această variantă. În schimb, oamenii raportează mai multe simptome asemănătoare răcelii și gripei. Două subvariante noi ale Omicron cu răspândire rapidă, numite BA.4 și BA.5 au dominat, provocând mai multe infecții noi.
Iată care sunt primele 20 de simptome de COVID, în ordine descrescătoare, conform datelor din studiul Zoe App sunt: