Organizaţia Mondială a Sănătăţii a confirmat oficial faptul că persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 sau cele care au trecut prin boală se pot infecta cu noua variantă Omicron. Tulpina se răspândeşte extrem de repede în întreaga lume! De asemenea, directorul general al OMS a venit cu câteva recomandări în ceea ce priveşte următoarea perioadă.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat recent în cadrul unei conferinţe cu reprezentanţii presei internaţionale de la Geneva, faptul că noua variantă Omicron circulă mai rapid decât celelalte şi că „este probabil ca aceia vaccinaţi şi cei care s-au vindecat de COVID-19 să se infecteze sau să se reinfecteze”.
CITEŞTE ŞI: A MURIT PRIMUL PACIENT INFECTAT CU TULPINA OMICRON. ERA INTERNAT ÎNTR-UN SPITAL DIN MAREA BRITANIE
Pentru că sărbătorile de iarnă se apropie cu paşi repezi, şeful OMS a îndemnat la o conştientizare a acestei situaţii, subliniind că este mai bine să renunţăm azi la festivităţi, pentru ca „mâine” să putem „celebra viaţa”.
„Ne-am săturat de această pandemie. Vrem să petrecem mai mult timp alături de familia noastră”, însă pentru a-i proteja pe ei, trebuie să ne protejăm înainte pe noi, acest lucru înseamnă în unele cazuri să renunţăm la evenimente”, a spus directorul OMS.
În mijlocul celui de-al 5-lea val care afectează numeroase ţări şi apariţiei noii variante Omicron, Tedros şi-a exprimat dorinţa ca „2022 să fie anul în care să punem capăt pandemiei”.
„Dacă vrem să punem capăt pandemiei anul viitor, trebuie să punem capăt accesului inegal la vaccinuri şi să reuşim ca 70% din populaţia fiecărei ţări să fie vaccinată până la mijlocul anului viitor”, a precizat el.
Compania germană de biotehnologie, care colaborează cu gigantul american Pfizer în ceea ce privește vaccinurile COVID-19, a declarat pentru Business Insider că a inițiat „dezvoltarea unui vaccin adaptat” pentru Omicron. Serul ar putea fi gata în aproximativ 100 de zile.
Oamenii de știință urmăresc îndeaproape varianta Omicron a coronavirusului, sau B.1.1.529, care a fost detectată pentru prima dată în sudul Africii. Experții în sănătate publică spun că noua variantă se transmite mult mai ușor și este mai periculoasă.
”Înțelegem îngrijorarea experților și am inițiat imediat investigații privind varianta omicron (B.1.1.529), precum și dezvoltarea unui vaccin adaptat, ca parte a dezolvării noastre standard pentru noile variante. Primii pași de dezvoltare a unui potențial nou vaccin se suprapun cu cercetările necesare pentru a evalua dacă va fi nevoie de o nouă doză. Obiectivul acestei abordări, care a fost inițiată joia trecută, este de a acționa rapid dacă o nouă variantă are nevoie de un vaccin specific”, au anunțat reprezentanții BioNTech.
Sursă foto: Arhivă Cancan