Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că România va ajunge abia peste doi ani și jumătate la o rată de imunizare de 70% din populație. Asta dacă, în continuare, se pastrează ritmul de vaccinare al ultimelor șase săptămâni și se mențin strategiile din prezent.
OMS a ajuns la această concluzie după ce a purtat, prin videoconferință, o discuție cu Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare în România, cu reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și cu oficialii Ministerului Sănătății.
Reprezentanții OMS sunt dispuși să ajute la accelerarea campaniei de imunizare, după ce România și-a propus ca, până la finalul anului, să vaccineze 45% din populație.
“Modelarea OMS arată că, odată cu ritmul actual de vaccinare din ultimele 6 săptămâni și cu strategiile de vaccinare în vigoare, România va ajunge în aproximativ 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în aproximativ 31 de luni la o acoperire de 70%”, se arată într-un comunicat al biroului OMS din România.
Cu privire la vaccinare, România a devenit deja un exemplu negativ pe plan global, iar rata scăzută de imunizare se observă în spitalele supraaglomerate.
“Preocuparea foarte mare este legată de numărul uriaș de cazuri și de numărul extrem de mare de decese – suntem, pe primul loc în lume în ceea ce privește mortalitatea raportată la populație. Una dintre soluții (propuse de OMS – n.r.) este creșterea numărului de persoane vaccinate – asta e o soluție care poate să prevină valurile ulterioare, în primăvară, mai ales”, a declarat și Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.
Totodată, OMS atrage atenție că îndeplinirea obiectivului depinde și de cadrele medicale, care ar trebuie să recomandare imunizarea cu fiecare ocazie.
“Este necesar să ne asigurăm că și restul cadrelor medicale nu doar se vaccinează, ci și recomandă vaccinul populației”, mai transmit reprezentanții OMS.