Vinul făcut celebru de Amza Pellea a umplut butoaiele localnicilor din Băilești, județul Dolj, în ciuda secetei. Soiul de viță Seibel a avut de suferit, dar producția de vin este mulţumitoare pentru toţi gospodarii din oraşul lui „Nea Mărin”. Zaibărul este un soi de viță de vie cu bob mic, negru și buștean rezistent. În zona Băileștiului se cultivă de peste 100 de ani. CANCAN.RO a aflat cum este recolta din 2020, chiar de la sursă.
Este o tradiție ca aproape în fiecare gospodărie din Băilești să fie măcar o viță de zaibăr. „Gustul autentic de Băileşti”, spune un producător, în timp ce gustă din licoare. (VEZI ȘI: 35 DE ANI FĂRĂ AMZA PELLEA. LOCUITORII DIN BĂILEȘTI L-AU COMEMORAT PE REGRETATUL ACTOR)
Viticultorii din Băilești însă sunt tot mai puțini, de la an la an, iar mare parte din vii sunt părăsite. Din cele aproximativ 600 de hectare cultivate cu vii, peste 60 la sută sunt lăsate la voia întâmplării. Iar, dintre acestea, cu zaibăr mai sunt aproape 40 de hectare.
„Producţia din acest an este îmbucurătoare, în ciuda secetei pe care am suferit-o cu toţii. Şi viticultura şi pomicultura au avut de suferit, dar a fost un an bunicel putem spune. Noi am fost feriţi de grindină, de boli şi dăunători”, spune Mihai Petrişor, unul dintre producători.
” – Satisfăcător. Problema e că s-au mai stricat din struguri. Când a plouat, o dată, mult. Dar a mai rămas.
– Cum e gustul?
– E bun. Ca zaibărul. Bei un pahar şi îţi vine imediat să-l bei şi pe cel de-al doilea”, spune Lazăr Chirea un alt producător din Băileşti. (CITEȘTE AICI: EL ESTE CEL MAI „ADEVĂRAT” SUPORTER AL CRAIOVEI. A VENIT DE LA 50 DE KILOMETRI DOAR CA SĂ STEA LA POARTA STADIONULUI)
Specialiştii spun că există 11 soiuri de zaibăr.
„După 10 ani de cercetare, Albert Seibel – de acolo zaibăr, aşa i-au zis oamenii noştri – a produs o varietate de 11 de soiuri de zaibăr”, spune Laurenţiu Pârvulescu, inginer agronom.
Zaibărul de Băileşti este marcă înregistrată la OSIM din anul 2009 și nu se vinde în magazine, ci doar la casele gospodarilor. Un litru costă între 7 şi 8 lei, iar prețul lui va crește după recolta din această toamnă. (NU RATA: IDEEA INEDITĂ A VITICULTORILOR ITALIENI AJUNȘI ÎN PRAGUL FALIMENTULUI DIN CAUZA CRIZEI PROVOCATĂ DE CORONAVIRUS! VIN TRANSFORMAT ÎN GEL DEZINFECTANT)
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.