La 16 ani, Eliza Neag, elevă în clasa a XI-a a Colegiului Naţional "Alexandru Ioan Cuza" din Alexandria, olimpică naţională la engleză şi la religie, este profesoară pentru 25 de copii din satul Lada din Teleorman. Eliza se întoarce în satul natal în fiecare weekend, pentru a le preda "limba lui Shakespeare" copiilor din centrul social înfiinţat de preoţii din localitate. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, vă prezintă povestea ei emoţionantă. (CITEŞTE ŞI: Se întâmplă într-un laborator din Slatina. Maternitatea de roboţi)
Weekend de weekend, Eliza revine în satul Lada, pentru a le preda engleza copiilor din centrele sociale conduse de fraţii Bogdan şi Florin Danu, preoţi în două parohii aflate la aproximativ 50 de kilometri de reşedinţa judeţului Teleorman. Prima lecţie a Elizei cu copiii din sat a avut loc în vacanţa de vară a lui 2017. Atunci, a avut în faţă 12 copii.
„Eram cuprinsă de un amalgam de trăiri, emoţii, entuziasm, curiozitate, însă am reuşit să le mobilizez astfel încât să se desfăşoare aşa cum îmi propusesem, vesel şi interactiv. La finalul acelei ore am simţit că locul meu este acolo, printre copii, împărtăşindu-le tainele limbii lui Shakespeare”, povesteşte adolescenta pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA. (VEZI ŞI: Azi, e student într-o universitate de renume. Un olimpic ”dă de pământ” cu învăţământul din România. ”M-a dezămăgit faptul că…”)
Sâmbăta, de la 11 la 12.30, lucrează cu copiii din Negrenii de Sus, după care se urcă pe bicicletă şi străbate drumul până în satul Lada. Eleva face voluntariat în satul Lada, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Este foarte mândră că cei mici prind foarte repede tot ce le predă la orele de engleză.
„Mi-am dorit să-i ajut pentru că studiez limba engleză din clasa a II-a şi ştiu cât de multe avantaje mi-a adus cunoaşterea acestei limbi străine şi am hotărât că trebuie să schimbăm ceva şi că se poate face şi voluntariat. Elevii prind foarte repede şi vin aici de drag”, spune Eliza Neag, eleva olimpică.
“Aproximativ 80% dintre ei au note de 9 şi 10 la limba engleză, nivelul lor de cunoştinţe fiind elementar, bazat pe noţiuni de gramatică şi vocabular şi continuat de pronunţie. Mai mult decât atât, cum începutul lunii decembrie este cunoscut drept perioada tezelor, le-am venit în ajutor cu lecţii de gramatică, suport de pregătire pentru lucrarea semestrială de la limba română. Rezultatele au fost considerabile, iar scopul nostru încă o dată atins“, adaugă tânăra.
Elevii, unii dintre ei chiar de aceeaşi vârstă cu Eliza, vin cu mare drag la orele de engleză. „Mă ajută foarte mult deorece îmi îmbogăţesc foarte mult vocabularul, mă ajută în viaţă foarte mult engleza pentru că fără engleză nu putem ajunge chiar nicăieri”, spune una dintre eleve care frecventează toate cursurile oferite de olimpica voluntară.
„Aici vin foarte mulţi copii de la ciclul primar, îi ajută foarte mult pentru că în momentul în care ei vor ajunge în clasa a 5-a deja au format deja un vocabular, vor stăpâni ceva cunoştinţe”, spune Penelopa Brătescu, directorul şcolii de la Lada. (NU RATA, AICI: Mărturii şocante făcute de sportiva ”notată” cu 10 înaintea Nadiei. Cum a fost umilită o mare gimnastă a României după ce s-a retras! I-au oferit un post de…) Orele de engleză sunt ţinute într-un centru social.
Preotul Florin Danu e din Videle. În 2012 a înfiinţat Asociaţia Mană Cerească şi a pornit proiectul unei cantine sociale în satul Lada, aflat la aproape 40 de kilometri nord-vest de oraşul său natal. Zilnic, aici iau masa 40 de copii; în weekend, numărul lor se dublează.
Majoritatea provin din familii care trăiesc din ajutoare sociale, iar Danu are grijă ca ei să-şi continue studiile după terminarea gimnaziului. Din donaţii, le plăteşte abonamentul de transport până la liceele din Alexandria sau Olteni şi le cumpără caiete, manuale, dicţionare şi atlase. (CITEŞTE ŞI: Poveşti de succes din Vaslui. Două tinere cu doctorat, finaliste la premiile „Excelenţă Academică în Străinătate”)
Elena AILUŢOAEI