CANCAN.ro, site-ul numărul 1 din România, a scris AICI despre una dintre cele mai importante companii de soft românesc, abonată la contractele cu statul şi care a produs un prejudiciu de 10 milioane de euro. Femeia care conducea cu o mână de fier compania, Irina Socol, şi-a petrecut ceva timp în închisoare, dar a revenit în lumea business-ului pentru că a recunoscut acuzaţiile procurorilor şi a plătit ”oalele sparte”. Oficial, după ce a luat o decizie-surpriză, nu mai are nici o legătură cu SIVECO, dar realitatea este cu totul alta! (VEZI ŞI: Telenovelă în familia unuia dintre cei mai controversaţi afacerişti din România. S-a despărţit de ”Prinţişorul” infidel şi… S-a combinat cu ”Dalmaţianul”, posesor de Porsche şi Bentley!)
Doi ani şi jumătate avea de ispăşit Irina Socol pentru evaziune fiscală, dar a fost eliberată condiţionat anul trecut, după numai două luni petrecute la închisoare. Judecătorii au ţinut cont de faptul că fosta şefă a celui mai mare producător românesc de soft a colaborat cu anchetatorii, a recunoscut faptele şi a achitat integral prejudiciul de peste 10 milioane de euro. Un alt element important a contribuit la faptul că Irina Socol a devenit o femeie liberă! A contat foarte mult decizia acesteia de a rupe, cel puţin la nivel scriptic, orice legătură cu compania pe care a crescut-o de la zero!
În aprilie 2016, pe când încă se afla după gratii, Irina Socol a luat decizia să scape de toate acţiunile de la SIVECO, pentru un ”fresh start” aşa cum îi plăcea să spună. A păstrat totuşi afacerea în familie, pentru că a donat soţului ei, Alexandru Rădăşanu, un pachet de acţiuni reprezentând 12,8% din capitalul companiei, iar o altă cotă de 1,66% din capital către actualul director al companiei, Florin Ilia. Restul participaţiilor care i-au rămas Irinei Socol, de 2,58% din capitalul social al companiei, le-a donat unui grup de 35 de angajaţi pe care a vrut să-i motiveze.
Toate acestea au ajutat-o să părăsească mai devreme închisoarea, dar nu i-au reparat imaginea, mai ales după intervenţia preşedintelui României, Klaus Iohannis. În februarie 2017, şeful statului i-a retras Irinei Socol o decoraţie, în urma condamnării ei definitive la pedeapsa cu închisoarea. Mai exact, Administraţia Prezidenţială i-a retras Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, acordat prin decret în februarie 2003.
În prezent, aşa cum chiar ea şi-a anunţat prietenii şi cunoscuţii, Irina Socol este consultant internaţional şi îşi împarte timpul între Bruxelles, Viena şi Bucureşti. Susţine că nu mai are nimic în comun cu SIVECO, dar să nu uităm că unul dintre cei care au un cuvânt de spus în acţionariat este chiar soţul ei, care a primit în dar aproape jumătate din acţiunile Irinei Socol. Iar restul de participaţii s-au dus chiar la omul pe care l-a format ea, Florin Ilia, şi către grupul de angajaţi loiali.
(VEZI ŞI: Prezentatoarea TV a pierdut-o la partaj. Probabil e cel mai frumos palat de pe lac! Imagini exclusive CANCAN.ro, site-ul numărul 1 din România, cu super-proprietatea fostului soţ milionar al… vedetei PRO TV!)
Cum rămâne, astfel, cu ruperea oricăror legături ale Irinei Socol cu firma? În documente, cu certitudine. Aceste bănuieli din lumea business-ului, cum că ”îi ţine aproape” pe foştii ei colegi din conducere, au determinat-o chiar pe fosta şefă a SIVECO România să facă o declaraţie, prin intermediul unei reţele de socializare, pentru a încerca să pună lucrurile în ordine. ”Sunt întrebată ce va face SIVECO în continuare. Am cedat acţiunile celor 36 de manageri din cadrul companiei şi am o foarte mare încredere în noul preşedinte director general. Florin Ilia este nu doar un matematician de excepţie, ci şi un lider care are capacitatea să ducă SIVECO la un alt nivel. Este o companie foarte puternică, solidă, a avut puterea să treacă cu bine peste greutăţi. Este principalul furnizor de software industrial din România şi singura companie românească de IT care lucrează pentru Comisia Europeană. Exportă soft românesc în 27 de ţări” spunea Irina Socol.