Cercetătorul Octavian Jurma a vorbit despe primul caz de Omicron de transmitere comunitară în România. Acesta a fost depistat la o femeie care nu a călătorit în afara ţării.
În total, pe teritoriul ţării noastre au fost depistate până în prezent 11 cazuri de infectare cu tulpina Omicron. Ultimul caz a fost depistat azi în Capitală la o femeie de 31 de ani, care potrivit surselor Antena 3, este asistentă medicală într-un spital de boli infecțioase din București, fără istoric de călătorie în afara țării.
Femeia este vaccinată anti-Covid 19 cu schema completă de vaccinare, iar starea ei de sănătate este una bună.
”Era o situaţie la care ne așteptam în această săptămână datorită vitezei cu care se evoluează peste tot în lume această variantă Omicron. Cu această rată de dublare pe care a crescut viteza de răspândire în Europa faţă de Africa de Sud unde totuși este mare. Putem începe săptămâna cu 2 cazuri şi să sfârșim cu 16 cazuri. Rata este diferită. Rata de dublare este sub două zile asta înseamnă că la începutul săptămânii poţi începe cu două cazuri şi să sfârșești cu 16, nu cu 8 cum ne-am obișnuit.
Vedem că şi în România de săptămâna trecută până astăzi au fost 8 cazuri şi deja avem trei cazuri dintre care primul caz comunitar. Asta arată că virusul a început să circule comunitar. Asta înseamnă că cel târziu la începutul lunii ianuarie poate la sfârșitul lui decembrie varianta Omicron va fi dominantă în România”, a spus cercetătorul Octavian Jurma, la Antena 3.
Organizația Mondială a Sănătății avertizează, din nou, asupra pericolului produs de noua variantă a coronavirusului, Omicron. Potrivit specialiștilor, acesta se răspândește mai repede decât orice tulpină anterioară și este probabil prezentă în fiecare țară a lumii.
„Omicron se răspândește într-un ritm pe care nu l-am văzut la nicio variantă anterioară. Șaptezeci și șapte de țări au raportat acum cazuri de Omicron. Și realitatea este că Omicron este probabil în majoritatea țărilor, chiar dacă nu a fost detectat încă”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timpul unei actualizări despre COVID la Geneva.
Sursa foto: Arhiva Cancan