Obligatoriu până la 1 noiembrie! Ordinul a venit direct de la UE
Maros Sefcovic, vicepreședintele pentru Relații Interinstituționale de la Comisia Europeană, a anunțat că Uniunea Europeană are în plan să le impună statelor din blocul comunitar să-și asigure rezervele de gaz la nivel de 90% înainte de 1 noiembrie 2022.
UE speră, astfel, ca fiecare stat să fie ferit de probleme în caz de evoluții geopolitice sau ierni aspre. Inițiativa respectivă va fi înaintată statelor din blocul comunitar, dar și Parlamentului European. Prin această propunere, se dorește ca achizițiile de gaz rusesc în 2022 să fie reduse cu două treimi.
“Vom propune un cadru legislativ care va obliga fiecare ţară să-şi asigure rezervele de gaz la nivel de 90% înainte de 1 noiembrie, pentru a fi mai rezilienţi în caz de evoluţii geopolitice sau de ierni aspre”, a informat Maros Sefcovic, potrivit AFP.
(VEZI AICI: RUSIA A OPRIT GAZUL CĂTRE EUROPA. CONDUCTA YAMAL A FOST ÎNCHISĂ)
Ordinul a venit direct de la UE. “Discuția este dificilă”
Dezbaterile vor continua pentru a fi implementate reguli uniforme şi consolidate de stocare. “Reducerea dependenţelor noastre întruneşte mai mult consens decât reforma pieţelor noastre şi dezvoltarea de instrumente de control al preţurilor. Discuţia este dificilă asupra chestiunii plafonării preţurilor în perioade de creştere puternică”, a declarat și Clément Beaune, secretarul de stat pentru Afaceri Europene din Franța.
“Vom reflecta la plafonarea preţurilor electricităţii şi a gazului”
Totodată, Parlamentul European va prezenta un nou proiect cu privire la viitoarele achiziții de gaz natural, pentru a obține prețuri accesibile.
“Un grup de lucru special va fi în contact strâns cu statele şi cu principalii actori ai sectorului ar trebui să cooperăm, nu să ne facem concurenţă pe pieţele internaţionale”, a adăugat Maros Sefcovic.
“Vom reflecta la plafonarea preţurilor electricităţii şi a gazului, pentru a atenua explozia preţurilor pentru consumatori”, a completat Maros Sefcovic, sesizând faptul că că volatilitatea pieţei europene poate “agrava sărăcia energetică şi submina competitivitatea industriei”.
(VEZI AICI: CE RISCĂ ROMÂNII CARE NU DAU INDEXUL LA GAZE ŞI NU ÎŞI PLĂTESC FACTURA PÂNĂ LA DATA SCADENTĂ)