Obiectul din mașină îți aduce amendă de 1000 de lei. Șoferii români care conduc pe teritoriul Spaniei trebuie să fie atenți
O lege din Spania le poate aduce amendă de până la 1.000 de lei românilor care, din diferite motive, nu cunosc legea. Culmea, este o practică extrem de comună și puțini s-ar aștepta la așa ceva. Pedeapsa este prevăzută în articolul 19 din Regulamentul general de circulație.
Potrivit legii, șoferilor este strict interzis să aibă odorizant care să împiedice privirea în oglinda retrovizoare. Nu doar brăduții, ci și cruciulițele și orice fel de obiecte care pot pune în pericol alți conductori sau pietoni sunt strict interzise. În caz contrar, polițiștii au dreptul de a acorda o amendă de 200 de lei, respectiv 1.000 de euro.
Amendă pentru brăduți
Amintim faptul că nu doar românii din Spania, ci și cei din țară sunt pasibili de amendă. Potrivit articolului 102, aliniatul 36 din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (cunoscut şi sub denumirea generică de Codul Rutier), „constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni […] aplicarea de afişe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare şi semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare”.
Cei care încalcă legea sunt pasibili să primească amenzi cuprinse între 1.300 de lei și 2.900 de lei. De asemenea, pot rămâne și fără certificatul de înmatriculare.
„Recomandăm tuturor să nu monteze astfel de dispozitive sau de afişe care să estompeze vizibilitatea întrucât se pun în pericol atât pe ei, cât şi pe ceilalţi conducători auto”, a declarat Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române, în cadrul unei intervenții televizate.
Unde poți plăti dacă ai fost amendat
Iată care sunt cele 4 opțiuni de plată a amenzii auto:
1.Cash – la orice unitate a Trezoreriei Statului, indiferent de locul în care a fost luată amenda sau de domiciliul șoferului, și la direcțiile de taxe și impozite locale;
2.Cash – la ghișeele Poștei Române de pe întreg teritoriul țării;
3.Online – pe platforma ghiseul.ro. Pentru a avea acces la această platformă trebuie să-ți creezi un cont pe baza datelor tale personale și prin introducerea unui card bancar valid emis de o bancă din România;
4.Online – prin intermediul unui serviciu de Internet Banking în contul special dedicat amenzilor contravenționale, disponibil online, și anume: – Pentru persoanele fizice cu domiciliul în România, contul unic pentru plata amenzilor de circulație este 50.09.01; – Pentru persoanele fizice cu domiciliul în străinătate, contul unic pentru plata amenzilor de circulație este 50.09.02.