Obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Valentin sau Ziua Îndrăgostiţilor. Iată ce este bine să faci în această zi

Publicat: 14/02/2022 | 13:27

Sărbătoarea iubirii provine de la britanici şi este celebrată de sute de ani. Ziua de 14 februarie este ziua în care milioane de oameni din lumea întreagă îşi sărbătoresc iubirea. Pentru că Ziua Îndrăgostiţilor a ajuns să aibă o însemnătate aparte şi la noi în ţară vă prezentăm o serie de obiceiuri şi tradiţii ale acestei zile.

De obicei îndrăgostiții trimit mesaje de Sfântul Valentin. Cele mai frumoase mesaje de iubire și declarații de dragoste scrise vreodată, te vor ajuta să îți surprinzi persoana iubită în momente pline de romantism.  Orice gest de dragoste trebuie însoțit de un mesaj romantic de valentine’s day care să mențină sau să aprindă flacăra iubirii. Am pregătit o serie de mesaje de valentine’s day.

De ziua Sfântului Valentin, îndrăgostiţii obişnuiesc să se întâlnească fără a stabili în prealabil acest lucru. Această tradiţie provine de la britanici. Potrivit tradiţiei, în aceasta zi păsările îşi aleg partenerii, iar ziua de 14 februarie este denumita „ziua căsătoriei păsărilor”. La început, ziua Sfântului Valentin era asociata doar cu iubirea dintre un bărbat şi o femeie. În timp, aceasta sărbătoare poate fi celebrată de toţi cei pe care îi iubim: fraţi, surori, mame, taţi, prieteni.

Încă din anul 1800 a rămas tradiţia trimiterii felicitării, când au fost confecţionate primele felicitări de Sfântul Valentin . Aceste felicitări erau confecţionate din dantelă şi satin, cu mesaje scrise de mână. Felicitările de Sfântul Valentin conţin simboluri ale iubirii precum trandafiri roşii, inimioare sau cupidoni, şi sunt trimise atât persoanelor iubite, cât şi celora pe care îi iubim în secret.

Tot de Sfântul Valentin există tradiţia schimbului de cadouri între iubiţi. Cu această ocazie se dăruiesc flori, ciocolată şi bomboane din ciocolată sau bijuterii. În trecut, în Wales se dăruiau linguri sculptate în lemn şi decorate sau lacăte şi chei, ca simbol al iubirii. Pe 14 februarie, seara, îndrăgostii obişnuiesc să se întâlnească la o cină romantică. Tot în această seară se organizează numeroase petreceri atât pentru cei care şi-au găsit deja perechea, cât şi pentru cei singuri. În unele ţări, de Sfântul Valentin, familiile petrec alături de prieteni apropiaţi.

Potrivit tradiţiile anglo-saxone, în ziua Sfântului Valentin, păsările îşi aleg perechea. Se spune si ca prima pasare pe care va vedea o fata in aceasta zi îi va prevesti cu ce bărbat se va casatori. Daca va vedea o mierla, destinul îi va aduce in cale un preot, macaleandrul un marinar, păsările cu pene galbene un bărbat bogat, vrabia un fermier, păsările cu pene albastre un bărbat vesel, porumbelul un bărbat iubitor, iar daca va vedea o ciocanitoare va rămâne nemăritată.

De asemenea, de ziua Sfântului Valentin, înainte de culcare, fetele îşi pun sub perna o floare de coada şoricelului . Prima persoana pe care o va vedea când va pleca de acasă va fi viitorul ei soţ. Tot în aceasta noapte, fetele nemăritate trebuie sa înconjoare biserica de 12 ori, pentru a-si visa ursitul. Şi tot în aceasta zi, numele pretendenţilor unei fete sunt scrise pe bucăţi de hârtie care sunt învelite in lut şi puse în apa. Prima bucată de lut care va ieşi la suprafaţa conţine numele celui cu care fata se va mărita.

Elena Nica
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea București. Experiențe în trecut: news editor Observator, Antena 1 și Antena Stars citește mai mult