Obiceiuri și tradiții de Săptămâna Luminată! Ce trebuie să faci după Paști
Săptămâna luminată este prima săptămână de după Sărbătoarea Învierii Domnului. În această perioadă, creștinii ortodocși celebrează, în mod tradițional, o serie de obiceiuri ce se desfășoară de la Duminica Paștelui și până la Izvorul Tămăduirii, care are loc pe data de 21 aprilie.
În această săptămână, românii păstrează tradițiile și obiceiurile lor specifice, care includ salutul creștinilor cu expresia „Hristos a Înviat”, urmată de răspunsul „Adevărat a Înviat”.
CITEȘTE ȘI: Când pică Înălțarea Domnului, în 2023? Se sărbătorește la o dată fixă, după Paște
Obiceiuri pe care creștinii le rspectă în Săptămână Luminată. Ce nu e bine să faci
Săptămâna Luminată este o perioadă importantă pentru creștinii ortodocși din România, în care se respectă tradițiile și obiceiurile străvechi.
Lunea din Săptămâna Luminată se numește „Lunea Albă” și este considerată ziua în care porțile Raiului și ale iertării sunt deschise. În această zi, se obișnuiește să se stropească locuința cu agheazma și se oferă băuturi rudelor. În unele zone, se mai practică obiceiul „udatului” și al umblatului cu pască pentru a vesti Învierea.
Marțea din Săptămâna Luminată se numește „Marțea Albă” și este considerată o zi nelucrătoare. În această zi, femeile din multe zone rurale oferă pasca rămasă de la Paște și vin roșu în semn de pomană. De asemenea, tradiția mai spune că nu se spală și nu se face curat.
Miercuri, în Săptămâna Luminată, bărbații au voie să muncească, în timp ce femeile trebuie să stea acasă. În popor, ziua de miercuri mai este cunoscută și ca fiind ziua „nunții șoarecilor”.
Ziua de joi se numește și „Joia Verde”. Este o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Se spune că cine munceşte în „Joia Verde” aduce asupra casei ghinion, seceta şi pagube în livezi.
Ultima zi a săptămânii este „Vinerea Scumpă” sau „Fântânița” și se celebrează Izvorul Tămăduirii. În această zi, toate apele sunt sfințite, iar tradiția spune că cei care se scaldă în ele vor fi sănătoși tot anul. De asemenea, se crede că persoanele care suferă de boli vor fi vindecate prin scăldatul în apele sfințite în această zi, informează creștinortodox.ro.
VEZI ȘI: Rugăciunea care se rosteşte în prima zi de Paşte. Îţi va aduce liniştea şi sănătatea